Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

15 вересня, 00:00

«Хізбаллу» звинувачують у воєнних злочинах

Правозахисна організація «Емнесті Інтернешнл» звинувачує ліванський рух «Хізбалла» у воєнних злочинах. У доповіді, опублікованій правозахисниками, йдеться про те, що бойовики «Хізбалли» навмисно обирали своїми жертвами мирних жителів. «Характер і обсяг дій «Хізбалли» ясно свідчать про грубе порушення міжнародних законів, порушень, які можна кваліфікувати як воєнні злочини», — зазначається в доповіді «Емнесті Інтернешнл». У документі під назвою «Під вогнем — атаки «Хізбалли» на Півночі Ізраїлю» наводиться кількість потерпілих мирних ізраїльських громадян і обсяг збитків, завданих цивільній інфраструктурі Ізраїлю внаслідок обстрілу. За даними правозахисників, усього за 34 дні війни по території Ізраїлю було випущено 3970 ракет класу «земля-земля», які належать до неточних видів зброї. У результаті загинули 43 особи, зокрема семеро дітей. Крім того, «Емнесті Інтернешнл» зазначає, що «Хізбалла» використала ракети, начинені тисячами металевих кульок, щоб уразити якнайбільше людей. Усього було пошкоджено близько 12 тисяч будівель. Причому значна їх частина — житлові будинки, а також лікарні, синагоги та школи. Примітно, що раніше «Емнесті Інтернешнл» обвинуватила у воєнних злочинах Ізраїль. Причиною стало руйнування мирної інфраструктури Лівану. Правозахисна організація закликає ООН розслідувати злочини, скоєні обома сторонами конфлікту.

У ЄС сподіваються на якнайшвидше членство України у СОТ

У Європейському союзі сподіваються, що Україна стане членом Світовогої організації торгівлі до кінця нинішнього року, щоб розпочати повноцінні переговори про нову поглиблену угоду від початку 2007 року. Про це вчора в Брюсселі, під час спільної прес- конференції з прем’єр-міністром України Віктором Януковичем, повідомила комісар із питань політики сусідства та розширення Беніта Ферреро-Вальднер. Нагадавши, що напередодні Європейська комісія схвалила директиви для ведення переговорів з Україною щодо нової поглибленої угоди, вона сказала: «Ми готові розпочати переговори відносно угоди, щойно процес приєднання України до СОТ буде завершений. Ми почули та дуже сподіваємося, що новий уряд України працюватиме над цим питанням із посиленою енергією». Характеризуючи майбутню поглиблену угоду між Україною та ЄС, Б. Ферреро-Вальднер зазначила, що в цьому документі Євросоюз «вийде за межі угоди про партнерство та співпрацю, яка діє в цей час між Україною та ЄС, настільки, наскільки ми зможемо». Вона сказала, що в документі будуть передбачені позиції в плані співпраці у сфері енергетики, прав людини, юстиції й охорони довкілля. «Там також буде прописане важливе положення про зону вільної торгівлі», — наголосила вона.

Аннан назвав війну в Іраку катастрофою

Генеральний секретар ООН Кофі Аннан заявив, що, на думку більшості лідерів близькосхідних держав, війна в Іраку з усіма її наслідками — «це катастрофа». Він зробив ці зауваження на прес- конференції в штаб-квартирі всесвітньої організації після своєї двотижневої поїздки регіоном. На думку К. Аннана, зараз основне питання всієї близькосхідної ситуації — терміни виведення американських військ з Іраку. «Більшість лідерів, із якими я розмовляв, — сказав він, — відчувають, що вторгнення в Ірак і його наслідки стали справжньою катастрофою для них. На їхню думку, це дестабілізувало весь регіон». Продовжуючи тему цієї війни, керівник ООН сказав, що, на думку його недавніх співрозмовників, «проблемою є присутність США і що вони повинні піти. Якщо Сполученим Штатам доведеться зважитися на виведення, то лідери країн регіону допоможуть їм». Однак, одразу ж зазначив К. Аннан, деякі регіональні керівники вважають, що американці повинні залишатися в Іраку доти, поки ситуація з безпекою там не покращиться, оскільки, створивши ці проблеми, США не можуть просто піти. Тим часом адміністрація США негайно заявила про незгоду з оцінками ситуації в Іраку, висловленими генеральним секретарем ООН. Прес- секретар Білого дому Тоні Сноу визнав, що в Іраку справді неспокійно, і зв’язав це із зусиллями з метою встановити демократію в Лівані та на палестинських територіях. Він також сказав, що демократія відвойовує собі місце в Афганістані й Іраку.

Польща підкине війська в Афганістан

Польща готова відправити в Афганістан тисячу військовослужбовців, повідомив польський міністр оборони Радослав Сікорський. «У лютому 2007 року ми матимемо в Афганістані трохи більше тисячі солдатів, — сказав він учора в інтерв’ю польській телекомпанії ТВН-24. — Ми братимемо участь в операціях на сході Афганістану». Глава польського військового відомства перебуває з візитом у США. Польща має в Афганістані контингент чисельністю сто осіб. Керівництво НАТО, до якого в липні перейшло командування багатонаціональними силами в Афганістані, наполягає на тому, щоб союзники виділили більше військ для розгортання в цій країні. Зокрема, йдеться про підкріплення чисельністю близько 2,5 тис. осіб. Однак досі жодна країна-учасниця НАТО не висловлювала намірів збільшити свою військову присутність в Афганістані. Зараз в Афганістані дислоковані 18,5 тисяч іноземних солдатів, приблизно половина з них — американці. Другу частину контингенту становлять війська з інших країн, більшість із яких — члени НАТО. Багато країн не палають бажанням відправляти своїх солдатів на південь Афганістану, який вважається найнебезпечнішою частиною країни. Тут діють здебільшого канадські та британські війська, які користуються підтримкою спецназу та авіації США.

Мусульмани озброюються мас-медіа

Мусульманські магнати повинні купувати дедалі більше глобальних засобів масової інформації для зміни антимусульманських настроїв у світі, сказав у середу голова Організації «Ісламська конференція» (ОІК) шейх Екмеледдін Іхсаноглу. Міністри інформації та інші представники влади мусульманських країн проводять 57-й форум ОІК у місті Джедда в Саудівській Аравії. У кількох виступах йшлося про те, що ісламу загрожує жорстке неприйняття після 11 вересня 2001 року, коли, як каже американська влада, від рук 19 арабів у США загинули майже 3000 осіб. «Мусульманські інвестори повинні інвестувати у великі медіа-інститути світу, які, як правило, мають значний прибуток, щоб у них була можливість впливати на їхню політику за допомогою адміністративних важелів», — сказав Іхсаноглу. «Це сприятливо позначиться на усуненні спотворень в іміджі ісламу у всьому світi», — зазначив він. Частка мусульман у ЗМІ країн Заходу мінімальна. Саудівський принц і мільярдер Альвалід бен Талаль володіє 5,46% медійного конгломерату News Corp., до якого зокрема входить телеканал Fox News. Цей американський телеканал, як вважається, не відповідає інтересам арабів і мусульман.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати