Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

05 серпня, 00:00

Під гаслом «Бандера, Шухевич — Герої України!»

Голова Львівської обласної ради Олег Панькевич закликав жителів Львівщини відзначити ювілей Незалежності України під гаслом «Бандера, Шухевич — Герої України!» «Судовий процес про позбавлення Бандери і Шухевича звання Героїв України — абсолютно політичний, — уважає голова О. Панькевич. — Те, що українських героїв позбавили звання лише на формальній підставі (бо не були громадянами України), свідчить, що замовники справи не знайшли жодних змістовних аргументів проти Бандери й Шухевича». Відтак голова ЛОР закликав львів’ян та жителів Львівської області прийти 24 серпня до пам’ятника Героєві України Степанові Бандері у Львові, а також в інших містах Львівщини: «Відсвяткуймо цю річницю в товаристві ветеранів УПА, котрі, як ніхто, причетні до цього свята, і покажімо, що замовні рішення судів для нас нічого не варті», повідомляє Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів.

«Загадкова Індія» в Києві

3 серпня в Національному музеї літератури відкрилася виставка «Загадкова Індія». Згідно із задумом організаторів, саме цей музей мав стати унікальним майданчиком, де індійський живопис, фотографія, музика та література перетворяться в єдине захоплююче чотириденне театральне дійство. Тут є Індія, оспівана великими індійськими та європейськими поетами, — від Рабіндраната Тагора до Миколи Гумільова та Оскара Уайльда. Одним із організаторів виставки виступає міжнародна громадська організація «Етнолайф» на чолі з її арт-продюсером, мандрівником Георгієм Аістовим (який, до речі, живе в Індії й лише зрідка навідується в Європу). «Це не зовсім виставка, — пояснює Георгій. — Тут поєднані мультимедіа, література, живопис та скульптура. Це подорож до Індії, й всі ці жанри допомагають її здійснити». Основна частина експозиції, що розміщується в трьох залах, надана відомим українським колекціонером, меценатом і мандрівником Тімом Самарським. Це понад 30 картин Орісського та Раджастанського класичного живопису на шовку, сюжети яких розкривають індійську міфологію й найдавніші епоси — Махабхарату, Рамаяну, Пурани. Мальовнича мініатюра на шовку і бавовні в стилі «Пата-Чітре» представлена творами видатних майстрів із Рагураджапура, удостоєних урядових нагород Індії, які брали участь у міжнародних виставкових проектах. До речі, «Пата-Чітре» іноді ще називають прапрадідом мультфільмів і коміксів. На виставці використані й 3D-технології: в об’ємній візуалізації відтворено один із найдавніших храмових вівтарів. «Усе це — лише своєрідна репетиція перед грандіозною виставкою, що має відбутися в Києві взимку», — обіцяють організатори. Софія КУЩ.

Диктатор у клітці історії

Суд над колишнім президентом Єгипту Хосні Мубараком (на світлині) знаменує закінчення доби, коли диктатори могли безконтрольно і скільки завгодно довго правити країною, а в разі політичних форс-мажорів — бігти до своїх ідеологічних заступників. Хворий 83-річний Хосні Мубарак, який правив Єгиптом майже 30 років і змушений піти у відставку в лютому 2011 року на тлі безтермінових масових вуличних акцій протесту за участю мільйонів людей, з’явився перед судом. Це не лише суд єгипетського народу і торжество закону (у відповідності цього судового процесу нормам гуманізму та права якраз є великі сумніви). Це, без перебільшення, суд історії, повідомляє Газета.ру.

Сомалі — найнебезпечніша держава

Сомалі через величезну кількість радикальних ісламістських угруповань, пов’язаних з «Аль-Каїдою», є найнебезпечнішою з погляду тероризму державою в світі. Такого висновку дійшли аналітики консалтингової компанії Maplecroft на основі показників частоти й рівня терористичних атак, а також кількості жертв, до яких вони призвели. До першої п’ятірки символічного рейтингу також увійшли Пакистан, Ірак, Афганістан і наймолодша держава світу Південний Судан, передає Reuters. Найбільше зростання терористичної загрози показали Ємен, Іран, Уганда, Лівія, Єгипет і Нігерія. Якщо в арабських країнах це пов’язано з наслідками так званої «арабської весни», то в Уганді та Нігерії зафіксовано активізацію дій сепаратистського підпілля. Високі місця в рейтингу також посіли Палестина, Конго, ЦАР, Колумбія, Алжир, Таїланд, Філіппіни. Росія посіла 14-те місце, за нею йдуть Судан, Іран, Бурунді, Індія, Нігерія, Ізраїль. Найменший рівень загрози в скандинавських країнах (рейтинг складено до терактів у Норвегії), США, Канаді, Австралії та Новій Зеландії. Загалом, за даними Maplecroft, 2010 року від дій терористів загинуло 13 тис. 492 людини проти 14 тис. 478 загиблих роком раніше.

Берлусконі: банки Італії «міцні та кредитоспроможні»

Італія не стане новою жертвою боргової кризи, яка охопила Європу, заявив прем’єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі, виступаючи в парламенті країни. Як повідомляє Бі-Бі-Сі, у своєму зверненні до депутатів Берлусконі заявив, що італійські банки «міцні та кредитоспроможні», а економіка країни стоїть на міцній підвалині. У своїй промові прем’єр постарався розвіяти занепокоєння з приводу можливої бюджетної кризи в країні. Висловлювання Берлусконі пролунали на тлі великих втрат на Міланській фондовій біржі та різкого злету прибутковості за державними облігаціями Італії. Виступ італійського прем’єра, таким чином, мав стати сигналом для міжнародних фінансових і політичних інституцій: за умов кризи уряд Берлусконі зможе забезпечити економічну та політичну стабільність у країні.

Асад узаконив мультипартійність у Сирії

Президент Сирії Башар Асад підписав законопроект про політичні партії, який, фактично, запроваджує багатопартійність у країні, впродовж кількох місяців охопленій масовими протестами. Таким чином, закінчився тривалий період монополії партії Арабського соціалістичного відродження «Баас», що досі правила в Сирії, передає Бі-Бі-Сі. Віднині, згідно із законом, будь-яка партія має бути створена «в рамках конституції країни, на основі шанування законності, принципів демократії та збереження єдності Сирії». Закон забороняє діяльність усіх партій, що базуються на релігійних або племінних ознаках, професійній належності, а також ставлять собі за мету расову або статеву дискримінацію. Нагадаємо, що заворушення в Сирії тривають більш як чотири місяці. Раніше Рада Безпеки ООН засудила владу країни за використання зброї проти учасників акцій протесту та закликала сторони утриматися від насильства.

Син Каддафі оголосив про альянс із повстанцями-ісламістами

Син лівійського лідера Муаммара Каддафі Сейф аль-Іслам заявив, що влада Лівії уклала альянс з прибічниками ісламізму серед повстанців. Про це він повідомив у інтерв’ю The New York Times. Проте духовний лідер опозиції Алі Саллабі заперечує, що подібна угода була досягнута. За словами Сейфа аль-Іслама, союз було укладено з тією метою, щоб позбутися повстанців, орієнтованих на ліберальні цінності. «Ми змусимо їх тікати або вб’ємо, — заявив він. — І ми зробимо це разом». Він висловив припущення, що Лівія незабаром стане схожою на Саудівську Аравію або Іран, що, на його думку, ніяк не загрожує добробутові країни. Під час інтерв’ю син Каддафі неодноразово називав ісламістів «терористами» та підкреслював «кривавий» характер їхньої діяльності. Проте владі Лівії «доводиться мати з ними справу», оскільки радикали є «реальною силою».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати