Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Легенда з «каламутної води»

Яна Клочкова здобула у Барселоні два «золота»
29 липня, 00:00

Після перемоги Яни Клочкової на чемпіонаті світу з водних видів спорту у Барселоні на 200-метрівці, головній надії останнього дня форуму Україна знову покладала на рекордсменку світу й Олімпійську чемпіонку. Сподівання Яна виправдала, додавши до скарбнички збірної другу вищу нагороду чемпіонату. У недільному фіналі на 400 метрів комплексом киянка (віднедавна) з результатом 4.36,74 обійшла угорку Єву Рістов (4.37,39) і румунку, Каслару (4.41,86), яка зайняла третє місце.

Для американців, австралійців, тих же росіян, легкоатлет, який стабільно виграє, або плавець, може бути на батьківщині об’єктом обожнювання, любові, гордості, а може, — людиною-легендою. Останні — абсолютно окремий клан, штучний товар, якщо хочете. Олександр Попов, наприклад, виграв у Барселоні 3 «золота» у 31 рік. Це при тому, що: а) він повністю провалив Сіднейські ігри і фахівцями був безжалісно списаний з рахунку, б) повернувся у великий спорт після того, як якісь покидьки штрикнули його ножем у живіт. Після такої травми і до нормального життя повернутися не у всіх виходить...

Ще одна легенда — американський велосипедист Ланс Армстронг, котрий днями вп’яте переміг на найпрестижніших гонках «Тур де Франс». Кілька років тому він відчайдушно, на очах своїх фанів, що вже ховали його, боровся з раком мозку і переміг метастази. А після цього ще тричі вигравав найпрестижнішу велобагатоднівку.

Проте все, сказане вище, до Яни має лише те відношення, що для України вона стала легендою і без цих жахливих життєвих випробувань. Якось уже так вийшло, що у колись найбагатшій на спортивні самородки країні все раптом розвалилося, випарувалося. Ні, ми за накатом ще дали бій в Атланті-96, але більше «розбазарена» й убога країна видати на гора вже через чотири роки була просто не в змозі. Побудовані ще за радянських часів бази або ремонтувалися, або просто закрилися від тотального безгрошів’я, з басейнами була та ж ситуація. Як сталося, що аж до, практично, 21 століття у країні не було гарного професійного басейну? Не стадіону, помітьте, і не спорткомплексу. І було б зовсім сумно, якби не Клочкова. Яну по праву можна вважати феноменом світового спорту. Для того, щоб випливти з цієї «каламутної води» всупереч всьому, треба мати не талант навіть, а талантище.

Зараз, завдяки спільній плідній роботі голови Держкомспорту Миколи Костенка і президента НОК України Віктора Януковича, процес реанімації українського спорту взагалі і плавання зокрема начебто пішов. Будуються і реанімуються бази у Криму, в обласних центрах (спортсмени дуже хвалять, наприклад, Сумську).

Українець Ігор Червінський (на фото ліворуч) у суботу став «срібним» призером Барселони у фінальному запливі на 1500 м вільним стилем з результатом 15.01,04., проте поступився Ігор тільки рекордсмену світу, австралійцю Гранту Хаккету — той показав гросмейстерський результат 14.43,142.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати