Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Непрезидентські взаємини оцінено орденом

16 жовтня, 00:00

Все життя президента Казахстану Нурсултана Назарбаєва, як заявив у Алмати Леонід Кучма, нерозривно пов`язане з Україною. За це, а також тому, що стосунки двох президентів, за словами Назарбаєва, це щось "більше, ніж стосунки президентів", казахстанського лідера нагороджено орденом Ярослава Мудрого І ступеня. Висока нагорода, либонь, сприяла тому, що президенти досить легко домовилися між собою.

Улітку 1960 року 20-річний майбутній президент Назарбаєв отримав у Дніпродзержинському технічному училищі №8 спеціальність горнового 2-го розряду. З тієї пори, очевидно, й вираховується його нерозривний зв`язок з Україною. Можливо, президенти України й Казахстану знайшли спільну мову, пригадуючи кожен своє минуле на Дніпропетровщині.

Прихильник багатовекторності української зовнішньої політики Кучма та в недалекому минулому євразійський інтегратор Назарбаєв дійшли згоди щодо того, що СНД у нинішньому вигляді себе вичерпала, відносини з позиції сили неприпустимі, а Росія як ініціатор митного союзу, у якому бере участь і Казахстан, заважає його торгівлі з Україною. Настільки, що за перший квартал цього року Київ та Алмати вторгували $129 млн. із від`ємним сальдо України у $104 млн.

Ще президенти домовилися, що Казахстан постачатиме нафту Україні та шукатиме шляхів її експорту й через українську територію. Хоча транспортувати нафту й через Росію на українські заводи Назарбаєв "був би щасливий", як передає Інтерфакс.

Зрештою, президенти залишилися задоволеними. Кучма - результатами візиту, Назарбаєв - нагородою та обидва - спілкуванням. Про конкретику чомусь ні після розмови президентів, ні після підписання восьми угод не повідомляється. Значить, головне - добре поспілкуватися "більш, ніж президенти", щоб ще тісніше зблизилися народи.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати