Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Перехресне запилення»

08 листопада, 00:00

Спільна акція нашої газети, Кам’янець-Подільського університету та Національного університету «Острозька Академія», яка відбулася в Острозі минулого четверга, була не менш успішною, ніж перший візит «Дня» до найстарішого вищого навчального закладу України. Нагадаємо, що тоді ми презентували в Острозькій Академії книгу «Дві Русі» з бібліотеки «Дня» (див. № 183, 186). Одним із результатів презентації, зі слів завідувача кафедри історії Академії, професора Володимира Трофимовича, стало те, що чотири(!) магістри Академії після обговорення книги прийняли рішення писати кандидатські дисертації на теми, заявлені в ній. Ось так-то!

Цього разу вихованців Академії чекала публічна лекція професора Кам’янець-Подільського університету Валерія Степанкова, присвячена Українській національній визвольній революції 1648—1676 рр. Лекція, без перебільшення, викликала фурор. Зі слів головного редактора «Дня», сталося своєрідне «перехресне запилення» ідеями між двома ВНЗ.

А несподіваним сюрпризом для студентів Острозької Академії стало оголошення про заснування іменної стипендії від головного редактора «Дня» Лариси Івшиної. Щорічну стипендію (від ста гривень щомісяця) присуджуватимуть студенту академії, який відповідатиме таким вимогам: високий навчальний рейтинг, вільне володіння українською мовою та використання її в повсякденному спілкуванні, чітка громадянська позиція і наявність публікацій у пресі (особливу увагу звертатимуть на статті, опубліковані в «Дні»). Головний редактор «Дня» висловила впевненість, що першого переможця конкурсу на отримання стипендії ми зможемо назвати вже через два місяці.

Відповідаючи на запитання (без яких не обійшлося і цього разу) студентів Академії, Лариса Івшина відзначила, що одна з причин розбалансованості суспільного організму в Україні — наявність «тромбів» у системі комунікацій: як не парадоксально, за часів розквіту інформаційних технологій дедалі запитанішим методом обміну ідеями та поглядами стає метод «від хати до хати». Думається, що співпраця «Дня» зі студентами і викладачами Острозької Академії — один із важливих кроків на шляху подолання цієї хвороби.

КОМЕНТАРІ

Ігор ПАСІЧНИК, ректор Національного університету «Острозька Академія»:

— Я думаю, що ініціатива газети «День» просто продиктована часом. Якби більшість редакцій наших ЗМІ організовували такі зустрічі з цікавими людьми (не обов’язково в Академії, а взагалі у вищих навчальних закладах, школах, технікумах, серед молоді), це дозволило б вирішити архіважливі питання. В особі професора Валерія Степанкова ми сьогодні мали можливість побачити, що у країні є потужний пласт інтелекту, про який Україна не знає. Ми бачили, наскільки була зачарована аудиторія. І можливість спілкування з такими людьми, як Валерій Степанков, — це просто необхідно. Коли людина ставить запитання, вона вже має певну відповідь на нього сама в собі. Але коли вона чує інші думки з цього приводу, з’являється можливість міркувати, думати і, зрештою, робити якісь правильні висновки. І тому я дуже вдячний головному редактору «Дня» — ініціатору цієї зустрічі.

Щодо започаткованої стипендії, що там говорити: 70% дітей, які навчаються у нас, — це діти з малозабезпечених сімей, сироти та напівсироти, і для них такий матеріальний стимул буде просто чудовим мотивом для того, щоб ще більш динамізувати своє навчання. Але ще я думаю, що стипендіати, які будуть отримувати цю стипендію, потім — в дорослому житті — самі будуть ось такими: вони також проявлять любов і доброту до ближнього.

Ігор ЛИСИЙ, перший заступник міського голови, м. Кам’янець- Подільський:

— Студенти Острозької Академії — незашорені, вільні в спілкуванні. Вони, як губка, всмоктують знання. І це показало сприйняття лекції професора Валерія Степанкова та виступу — вже вдруге в стінах Академії — головного редактора газети «День» Лариси Івшиної. Нам ще далеко до насичення суспільства знаннями про минуле. Але всі хочуть бути обізнаними — від, як раніше казали, простого колгоспника до міністра, який також бажає знань. Аура самого міста і природа сприяє вільному спілкуванню в Острозі. А якщо порівнювати з поступом держави, то поступ Академії просто вражає: адже вона на три роки молодша. Хоча, звичайно, 425-річні традиції дітища князя Василя-Костянтина Острозького також відіграють значну роль.

Людмила ЖАЛОВАГА, вчителька, завуч школи, м. Жмеринка:

— Приємно було довідатися, що є в Україні такий навчальний заклад. І я вважаю, що Острозька Академія — це справдi храм науки й освіти. А також — один з найкращих зразків того, як повинні навчатися студенти та працювати викладачі: зразок співдружності, зразок взаєморозуміння. Що яскраво засвідчила і співпраця студентів і викладачів Академії з творчим колективом вашої газети.

Олег ФУРМАНЧУК, студент правничого факультету, третій курс:

— Враження від другої акції «Дня» — ще більш яскраві, ніж від першої. Хоча я сам — правник, але історією цікавлюся теж. І щодо виступу такої непересічної особистості, як професор Валерій Степанков, якого відкрила для студентів пані Лариса Івшина, і стосовно нових підходів, змальованих у книжці «Дві Русі», з якою я вже встиг детально ознайомитися, маю сказати, що це репрезентує новий підхід до української історії. Ще в середині 90-х років шкільні підручники (а я тільки з ними тоді й був знайомий, враховуючи мій вік) були досить сірі та заідеологізовані. І відчувалося десь всередині, що щось тут не так, — в нас просто має бути краща історія, більш яскрава і більш героїчна. І лише зараз починаємо відкривати, що ми маємо право (і обов’язок) бути гордими за нашу історію і наш народ.

Щодо стипендії — я дуже сподіваюсь, що, незважаючи на свій надзвичайно щільний графік, зможу позмагатися за неї. Стипендія — це завжди стимул.

P.S. Ознайомитися з текстом лекції професора Валерія Степанкова, прочитати найцікавіші фрагменти із бесіди головного редактора «Дня» Лариси Івшиної із студентами Острозької Академії та довідатися про їхнє враження ви зможете у найближчих номерах нашої газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати