Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Праведники народів світу: історія одного кварталу

27 червня, 00:00

Сьогодні у Львові на вулиці Староєврейській, 36 відкриється експозиція «Ті, що рятували світ». Це невеличка розповідь про людей цього кварталу. Її створено Львівським музеєм історії релігії і присвячено акції Української греко-католицької церкви з порятунку євреїв під час Другої світової війни.

Колись безпосередніми організаторами цієї акції стали брати Шептицькі: митрополит УГКЦ Андрей та архімандрит Климентій. Сотні євреїв, серед яких більшість — діти, переховувались у чоловічих та жіночих монастирях. Монахи, священики, вірні Церкви, ризикуючи власним життям, рятували євреїв, виявляючи своє ставлення до них на християнських засадах любові, на ідеології загальнолюдського єднання. Основна увага експозиції зосереджена на сприйнятті відвідувачами теми Голокосту та Праведників. Своєрідні блоки з умовними назвами «Історія», «Релігія», «Сім’я» розкривають різні аспекти життя євреїв у довоєнному Львові, а четвертий «Предтечі» присвячено європейським політикам і філософам, що спричинили появу антисемітської складової в ідеології нацистів. Другий розділ експозиції присвячено блаженнійшому священномученику отцю Омеляну Ковчу. Про львів’ян-рятівників життя йтиме мова в наступному розділі.

На 1 січня 2011 року звання «Праведник народів світу» присвоєно 2363 громадянам України. Їх нагороджено грамотами та медаллю, на якій викарбовано текст: «Той, хто врятував життя, подібний тому, хто врятував цілий світ».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати