Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Розширення інтелектуального простору»

Сьогодні в Донецькому державному університеті управління відбудеться відкриття Фотовиставки «Дня» та представлення книжок із «Бібліотеки» газети
29 квітня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У Донецьку «День» не був із 2003 року. За цей час у суспільстві відбулось чимало змін, змінився й Донецьк — як внутрішньо, так і його зовнішній образ. Тому до цієї зустрічі ми готувалися дуже ретельно — уважно вивчали регіон, його історію, культуру, бізнес, просто цікавих людей. За результатами проведеної роботи минулої п’ятниці ми запропонували нашим читачам спеціальний випуск «Донецьк Incognita».

Донецьк теж на нас чекав. Ще з початку тижня нашого приїзду з нетерпінням очікували не тільки в Донецькому державному університеті управління, який люб’язно запросив нас у його стінах представити проекти «Дня», а й у Художньому музеї, Будинку працівників культури, на кафедрах журналістики та філософії ДонНУ, наші давні знайомі та люди, з якими поки що знаємося тільки заочно. «Газета «День» для мене є осередком ідей (і людей, що є носіями цих ідей), які визначатимуть і мають визначати майбутнє України, — говорить донецький філософ, член ради засновників Острозького клубу вільного інтелектуального спілкування молоді Сергій Стуканов. — Отже, приїзд «Дня» в Донецьк, представлення тут Фотовиставки і «Бібліотеки газети» є знаком поширення духовного простору, створеного «Днем», на схід України. Насправді в Донецьку так само є багато людей, які розуміють потребу великої інтелектуальної роботи, внутрішньої інтеграції України. Тому приїзд «Дня» сюди є для нас дуже вагомим. Сподіваюся, що якомога більше донеччан відвідають Фотовиставку, поспілкуються з представниками «Дня» і надалі розширюватимуть свій кругозір».

На сьогодні в центральному корпусі ДонДУУ заплановано відкриття Фотовиставки «Дня» за участю головного редактора газети Лариси Івшиної. Фотовиставка перебуватиме в Донецьку до 15 травня. Із сьогоднішнього дня також розпочинається традиційне голосування донеччан і гостей міста за найбільш вподобаний Донецьком знімок. Крім того, «День» підготував приємний сюрприз для відвідувачів: усі, хто залишать свої контакти у Книзі подарунків, отримають безкоштовну передплату на п’ятничний номер «Дня».

Також сьогодні Лариса Івшина представить видання з «Бібліотеки «Дня» на читацькій конференції, тему якої ми умовно визначаємо як «Історія — розмова про майбутнє». Треба сказати, що чимало донеччан з книжками «Дня» знайомі, а деякі сьогоднішні студенти могли їх читати у своїх шкільних бібліотеках. Свого часу перші три книжки з «Бібліотеки «Дня» — «Україна Incognita», «Дві Русі» та «Війни і мир» — були перевидані за підтримки Благодійного фонду «Розвиток України» (корпоративний Фонд Групи СКМ) і передані для шкільних бібліотек Донеччини. Відтоді в серії «Бібліотека газети «День» вийшло ще дев’ять книжок. Дуже важливо, щоб і сьогодні благодійні фонди підтримали шкільні бібліотеки, особливо — сільських шкіл, і наповнили їх якісною літературою. Крім того, «День» всіляко залучає своїх читачів до руху популяризації читання розумної літератури і висококласних авторів — ми започаткували акції «Подарунок рідній школі» та «Підпиши сільську бібліотеку на газету «День», і приємно, що до цих уже акцій долучилося чимало донеччан.

Більше про День «Дня» в Донецьку ви прочитаєте в наступних номерах газети та у фоторепортажі на нашому сайті day.kiev.ua. А поки що пропонуємо враження людей, які мали нагоду побачити Фотовиставку «Дня» до її офіційного відкриття:

Олександр ПОВАЖНИЙ, ректор Донецького державного університету управління:

— Для нашого університету велика честь співпрацювати з таким авторитетним в Україні виданням, як газета «День». Ми розцінюємо цю співпрацю як важливий елемент виховної роботи. Я сам уже кілька разів уважно переглянув Фотовиставку. Кожний знімок — це глибокий сюжет. Є зворушливі знімки, є печальні, але все одно в цілому виставка несе позитив. Це дуже важливо. Сьогодні відчувається певна втома і серед молоді, й серед старших людей від складнощів — політичних, економічних, соціальних. Ніхто не переосмислює ці проблеми, а звалює гамузом на голови людей. «День» дуже збалансовано підійшов до підбору знімків. Ти думаєш, переживаєш, але врешті отримуєш позитивний настрій.

Сергій МЕЛЬНИК, студент III курсу спеціальності «Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності» ДонДУУ:

— Фотографія «Останній урок»Миколи Турчина викликала таку ностальгію! Згадав, як сам навчався в школі, як сумно було її покидати. Я й зараз, хоч і навчаюсь у прекрасному університеті, все одно сумую за вчителями. Адже завдяки їм я маю такі знання і зміг з невеличкого містечка на Дніпропетровщині вступити в ДонДУУ на бюджетне місце. Ну і ще один знімок на злободенну тему — «Пора працювати чесно» Леоніда Максимова. І справді, пора. Бо таке враження, що масштаби корупції вже такі, що ми нею скоро самі себе знищимо. Ніколи не думав, що можна дивитися фото, а висновки робити, як з ѓрунтовної аналітичної статті...»

Олеся ВОЛКОВА, студентка III курсу спеціальності «Соціологія» ДонНУУ:

— Фотографії дуже різні, але всі вони примушують замислитися. Наприклад, фото Олександра Свистунова ще 2000 року «Льонька політика». Який втомлений і всерозуміючий погляд! Пройшло одинадцять років. Цікаво, що з цим чоловіком? Чому це глибоке розуміння і великої, й малої політики, яке просто читається в його очах, не привело до змін? Чому такі, як «Льонька», продовжують все розуміти і тихо курити свою цигарку, а країна продовжує стояти на місці?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати