Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Скандал навколо квитків

Британські журналісти запідозрили чиновника з НОК України в незаконних діях
24 травня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Що ближче до літа, то більший ажіотаж довкола літніх Олімпійських ігор, які розпочнуться в Лондоні в липні. Днями журналісти Бі-Бі-Сі провели розслідування, щоб виявити незаконний збут квитків на цю подію офіційними агентами, адже це суперечить олімпійським правилам, а в Британії — ще й закону.

Британські журналісти з’ясували, що один представник Національного олімпійського комітету України (НОК) не проти продати свої квитки задля вигоди. Назвавшись спекулянтами, журналісти вийшли на контакт із генеральним секретарем Національного олімпійського комітету України (НОК) Володимиром Геращенком.

Журналіст Бі-Бі-Сі «під прикриттям» подзвонив українському генсекретареві НОК і спитав, чи той не проти продати йому квитки. У відповідь голос, схожий на Геращенків, відповів: «Як я розумію, ви торгуєте квитками. Ви для мене пріоритет номер один. Головний. Ви — та людина, із якою ми зв’яжемося. Якщо в нас будуть зайві квитки, ми зв’яжемося з вами». Як свідчить репортаж Бі-Бі-Сі, приїхавши на одну із зустрічей до Лондона, Володимир Геращенко «знайшов час, щоб зустрітися із журналістом Бі-Бі-Сі, який працював під прикриттям». На зустрічі високопосадовець розповів, що розповсюджує квитки серед українських уболівальників, тренерів і чиновників. «Є ще інші квитки. Якщо вони не захочуть і ми не знайдемо покупців, у нас залишиться, можливо, 50, а може, і 100 квитків...» Однак на відео Геращенко не зізнається, що готовий їх реалізувати, а лише каже: «У нас є контактна особа, яка може викупити їх для мене, але не шукати інших...»

Коли Бі-Бі-Сі відкрито зателефонувала до Геращенка, той відповів, що «ніколи не планував продавати квитки у Великобританії». Він також додав, що «вів дипломатичну розмову, щоб задовольнити нав’язливу цікавість продавця квитків».

Голова НОК України Сергій Бубка, перебуваючи в Канаді, миттєво відреагував на інцидент. Він уже повідомив Геращенкові про його тимчасове відсторонення від посади й запевнив, що всі отримані квитки на лондонську Олімпіаду буде реалізовано виключно через офіційні канали. «Я також обговорив ситуацію з головою оргкомітету лондонських Олімпійських ігор Себастьяном Кое і повідомив йому, що НОК України готовий до максимальної співпраці в будь-якому розслідуванні, яке здійснюватиме британська сторона», — заявив Бубка.

Нагадаємо, за британським законом про лондонські Олімпійські та параолімпійські ігри, продаж квитків на чорному ринку Олімпіади зараховують до кримінальних злочинів. За такі дії встановлено покарання у вигляді штрафу до 20 тис. фунтів (понад 30 тис дол.).

Хотів Геращенко продати квитки чи не хотів, наразі невідомо. Принаймні з репортажу Бі-Бі-Сі цього не можна твердити напевне. Утім, триває розслідування, яке незабаром усе з’ясує.

КОМЕНТАР

Богдан ЦЮПИН, український журналіст у Лондоні:

— Бі-Бі-Сі зробило свою роботу так, як належить. Це приклад того, як журналісти виявляють недоліки та можливі порушення з боку посадовців. Це також слугує прикладом тієї ролі, яку журналістика може відігравати у суспільстві. Хоча, звичайно, після цього має йти така важлива річ, як верховенство закону. Я знаю, що і в Україні є журналісти, які чудово працюють і проводять розслідування, але система не спрацьовує: після їх розслідувань нічого не відбувається. В таких країнах, як Великобританія, після розслідувань Бі-Бі-Сі — і є приклади цього — все зовсім по-іншому. Візьмімо хоча б розслідування щодо зловживань британських парламентарів — про те, як вони витрачали не за призначенням гроші, які виділяються їм на виконання їхніх обов’язків. Після того, як про це написали журналісти, були порушені карні справи, депутати позбулися своїх мандатів і були покарані. Дуже важливо, щоб правоохоронні і слідчі органи виконали свою роботу після журналістських розслідувань. Якщо все, про що повідомило Бі-Бі-Сі, підтвердиться — має бути слідство. Якщо були порушені правила, то людина рангу Геращенка, який більше 15 років пропрацював на посаді (якщо вірити деяким ЗМІ), чудово знає про них. Обнадіюють заява і швидкі дії президента Національного олімпійського комітету України Сергія Бубки, який вже у Канаді заявив про тимчасове усунення пана Геращенка від посади і про проведення внутрішнього розслідування. Сподіваюся, що в Україні, так само як і в будь-якій нормальній країні, оперативні органи використають інформацію журналістів і проведуть свою роботу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати