Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Таємниця п’ятого виміру

18 квітня, 00:00

Я мешкаю на Оболонському проспекті, неподалік від метро «Мінська». З мого боку проспекту, біля виходу зі станції, ніколи не було кіосків. З’явилися вони недавно, незабаром після кризи 2008 року. Повиростали буквально за кілька місяців, однакові металево-скляні паралелепіпеди, захопили тротуари. Я, як і всі, оминав це дешеве Ельдорадо. Аж поки одного разу не подивися на таблички.

Отже, рухаючись від дому до перехрестя, зі збереженням орфографії:

Справжній еспрессо.

Комісійний магазин «Модний комок».

Iphone service жіноча білизна (саме так, на одному ларьку).

Від 5 і вище... Недорогі потрібні товари.

Перший український МММ клуб. Обережно! Нас понад 30 мільйонів!

Супермаркет живого пива.

Ексклюзивний жіночий одяг большие размеры.

Фенікс mobile.

Fashion trends распродажа —90%.

І, нарешті, скромний павільйончик із барвистим написом: «5D кінотеатр».

Суєта повсякдення затихла в ту ж саму мить.

D — це скорочення слова dimension, що з англійської означає «вимір». У 3D кінотеатрах, одягши окуляри, можна побачити тривимірне — себто об’ємне — зображення. Монітор (або газета), на який (яку) ви дивитесь зараз, дає двовимірне зображення.

Чотиривимірний простір — на дилетантський розсуд, це таке місце, де час став простором. Події минулого та майбутнього тут присутні водночас: ви сьогоднішній бачитимете себе вчорашнього і себе завтрашнього.

Уявити собі п’ятивимірний простір неможливо. Що це? Як це? Хто або що там?

Відповідь була просто перед очима.

Тут, у п’ятивимірному світі, співвітчизники знають відразу три мови й не соромляться це знання демонструвати. Тут наймодніший у світі одяг продається в 10 разів дешевше, ніж він продавався будь-коли й будь-кому. Тут італійці в Італії роблять справжній еспрессо, а потім за допомогою телепортації доставляють його ще гарячим прямо на Оболонський проспект. Тут живе пиво розмовляє з тобою і з собою десятками уст із десятків кухлів. Тут золотаво-червоний птах Фенікс, стискаючи в лапках банальний мобільний телефон, згоряє на жертовному багатті, щоб відродитися вже з красивим, сліпучим айфоном у своєму міфологічному дзьобі. А той айфон потім відремонтують до стану жіночої білизни, зроблять із неї модний комок великого розміру і продадуть його в пречудовому комісійному магазині, в котрий може вільно зайти будь-яка людина, котра володіє трьома мовами.

А для тих, хто все це вважає перебільшенням і продовжує ремствувати щодо нинішньої реальності, я приберіг наостанок ось цю назву, котру бачив на власні очі, шкода тільки, що не в себе на Оболоні:

Гриль-бутік «Жар-птиця».

Ми живемо в найкращому зі світів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати