Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тяжкий хліб хокейних емігрантів

04 лютого, 00:00

Не секрет, що «роблять погоду» в більшості клубів Національної хокейної ліги представники Старого Світу.

Справжніми лідерами стали чех Яромір Ягр («Піттсбург Пінгвінз»), фін Теєму Селянне («Анахайм Майті Дагз»), Павло Буре («Флоріда Пантерз»). А «російський легіон» у «Детройт Ред Уїнгз» і поготів є своєрідною візитною карткою цього клубу.

Українські легіонери в НХЛ також на видноті. Дмитро Христич, який не без скандалу перейшов восени з американського «Бостон Брюїнз» у сильніший на цей період канадський «Торонто Мейпл Лівз», поки що не показує в цьому сезоні «своєї» гри, адже в складі «Ведмедів» він був, мабуть, найкориснішим гравцем і визнаним бомбардиром. Але за океаном більшість тренерів, гравців та й власників клубів дуже болюче сприймають успіхи європейських легіонерів.

Саме небажання керівництва «Бостона» підвищити Христичу зарплату (а її сума явно не відповідала рівню гри нашого земляка) й стало каменем спотикання в довгих переговорах агента гравця з «Бостоном». Дмитро зрештою став грати в «Торонто», але вимушений простій на початку сезону дався взнаки. Та й чудовий підбір гравців у «Кленовому листі» поки що не дозволив Дмитру повною мірою продемонструвати свої бомбардирські риси. От і в нещодавній домашній грі «Торонто» з «Лос-Анджелес Кінгз» (3:2) Христич здійснив лише один кидок по воротах і закінчив гру з показником «плюс один», що за мірками НХЛ все ж не погано. У цій системі враховується «коефіцієнт корисності» гравця: чи було закинуто або пропущено шайбу в момент, коли він перебував на майданчику. Проте «Торонто» продовжує боротися за лідерство з 69 очками. У загальній таблиці НХЛ попереду лише «Нью-Джерсі Девілз» (73 очки).

Українець Олексій Житник є одним з основних захисників «Баффало Сейбрз». Але професія захисника в НХЛ вельми невдячна, на видноті, звичайно ж, ефектні форварди. В останніх іграх «Клинків» з «Оттавою Сенаторз» (1:0) і «Бостоном» (0:1) Олексій зробив по воротах суперників по одному кидку й закінчив матч з показником «нуль».

Серед воротарів у НХЛ також неабияку роль відіграють легіонери. Латиш Артур Ірбе в «Кароліні Харрікейнз», безумовно, є гравцем №1. Від його форми залежать і результати «Ураганів». Про те, наскільки великою є роль чеха «Домінатора» Ярослава Гашека для його клубу «Баффало Сейбрз», свідчить і незавидне турнірне положення клубу (48 очок), спричинене значною мірою довгою відсутністю травмованого голкіпера-легіонера.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати