Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У конкурентному світі Україна має бути конкурентоспроможною

08 жовтня, 00:00

Вітаючи учасників Х Міжнародного економічного форуму «Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє», що розпочався вчора у Трускавці, віце-прем’єр-міністр України Віктор Тихонов назвав транскордонне співробітництво ефективним механізмом зближення України з Європейським Союзом, а євроінтеграцію — пріоритетним напрямом української зовнішньої політики. Зазначив також, що відбувається адаптація законодавства України до країн ЄС: «Україна готова до нових, більш комфортних відносин».

Знаковою подією вважає Форум голова Львівської облдержадміністрації Василь Горбаль, «бо тільки зараз розпочалися довгоочікувані для України реформи».

Справді, «довгоочікуваними» реформами і омріяною стабільністю нинішня влада виправдовує зосередження всіх важелів впливу в руках однієї сили. Тож хоч організатори Форуму і заявляли напередодні, що про політику бізнесмени і чиновники наговорилися в Ялті, а в Трускавці обговорюватимуть виключно бізнес-проекти, політична тематика і у виступах, і у розмовах була присутня.

«Захищеність, верховенство права, захист від корупції — саме це хочуть відчути інвестори, — зазначив у доповіді президент Американської торговельної палати в Україні Хорхе Зукоскі. — Ці моменти є ключовими і вирішальними».

Хорхе Зукоскі також наголосив, що настав час діяти: «Час розпочати втілення економічної реформи на національному рівні — не треба більше балачок. Люди не люблять змін, а бюрократи — ще більше. Однак для успішних реформ слід вирішувати, найперше, проблеми корупції, створювати національне середовище, яке сприятиме розвитку інновацій, адже інноваційні рішення — ключовий фактор для майбутнього».

У промові, котру виголосив віце-міністр міністерства регіонального розвитку Польщі Кшиштоф Гетьман, йшлося про транскордонну співпрацю Польщі, України та Білорусі, якою пан віце-міністр дуже задоволений, позаяк у розпорядженні програми — 180 млн. доларів, і вже надійшло 300 заявок на участь у проекті: «У грудні ми обиратимемо найкращі, що полегшать перетин кордону, удосконалять прикордонні служби, сприятимуть додатковому оснащенню пунктів перепуску тощо». «Разом ми можемо все», — резюмував пан Гетьман.

Корисною комунікаційною платформою назвав Трускавецький форум голова фракції Ландтагу Тюрінгії Егон Прімас. «Шанси подвоюються, якщо спільно докладати зусиль. А успіх подвоюється, якщо вміти розділити його з партнером», — наголосив пан Прімас, маючи на увазі два успішні проекти: між Тюрінгією та Львівщиною щодо калійного заводу в Стебнику та з Львівською політехнікою. Голова фракції Ландтагу наголосив, що між нашими регіонами існує вже багато спільностей, але, попри це, треба шукати нові й ще успішніші.

Сьогодні Форум продовжить свою роботу, а у секціях обговорюватимуть питання інновацій як основи конкурентоспроможності та індустрію гостинності — туризм. Детальніше про перебіг Х Міжнародного економічного форуму «Транскордонне співробітництво. Погляд у майбутнє» — у наступних числах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати