Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подія, на яку чекали 20 років!

Уперше Свято Винарів було організовано 1797 року «Братством вевейських виноградарів» і відтоді проводиться один раз на покоління, але не більш ніж п’ять разів упродовж століття
26 липня, 13:21

Свято Винарів (від фр. Fete des Vignerons), що прославляє традиції і працю виноградарів і винарів кантону Во, відбувається у Романдії, франкомовній частині Швейцарії, один раз на 20—25 років. 2016 року ця унікальна в своєму роді подія — свято поколінь — була занесена ЮНЕСКО до Списку нематеріальної культурної спадщини людства. З 18 липня по 11 серпня невелике, затишно розташоване на березі Женевського озера містечко Веве (Vevey), перетворилося на музично-театральну сцену просто неба. Цілими днями і до глибокої ночі тут відбуваються всілякі музичні виступи, демонстрації кортежів, концерти, вуличні вистави. Щовечора у грандіозному масштабному театралізованому шоу на спеціально побудованій арені місткістю 20 тисяч глядачів виступають 5500 акторів-статистів, 850 співаків, 300 юних хористів, не враховуючи безлічі музикантів, гімнастів та артистів різних жанрів, у цілому близько 10 тисяч осіб!

Провідні світові друковані видання — National Geographic, Guardian, Lonely Planet і New York — назвали швейцарський Веве одним із найкращих напрямів 2019 року для відпочинку і пізнавальних подорожей. Передбачається, що за 25 днів свята містечко з населенням 18 тис. жителів відвідає понад мільйон туристів!

Веве розташоване на території кантону Во у безпосередній близькості від терасових виноградників Лаво (Lavaux). Це найбільший у Швейцарії виноробний регіон площею 800 гектарів, де чіткі ряди виноградних лоз тягнуться вздовж північно-східного узбережжя Женевського озера на 30 км. 2007 року цю місцевість було включено до списку об’єктів світової спадщини ЮНЕСКО. 

Уперше Свято Винарів було організовано 1797 року «Братством вевейських виноградарів» (Confrerie des Vignerons de Vevey), і відтоді воно проводиться один раз на покоління, але не більш ніж п’ять разів упродовж століття. Рада Братства уповноважена визначати часові проміжки між святами, які варіюються від 14 до 28 років. Сьогодні Братство вевейських виноградарів відоме виключно як організатор свята Fete des Vignerons, який прославляє багатовікові виноробні традиції, віддаючи дань нелегкій праці виноградарів і винарів. За 20 років після останнього Свята 1999 року у Веве знов урочисто звучать фанфари, оголошуючи про початок грандіозного барвистого шоу, яке перевершує своїми масштабами всі попередні видовища. Недаремно постановка головного спектаклю Свята Винарів-2019 була довірена швейцарському хореографу і режисеру Даніеле Фінці Паска (Daniele Finzi Pasca), відомому всьому світу своїми прекрасними творіннями: церемонія закриття зимових Олімпійських ігор у Туріні 2006 року, церемонії закриття зимових XXII Олімпійських ігор і відкриття зимових XI Паралімпійських ігор  2014 року в Сочі. 

У XVIII столітті для глядачів першого Свята Винарів на ринковій площі Веве спеціально було споруджено дерев’януа трибуну. Для кожного подальшого свята на цьому «стратегічному» місці споруджувався новий майданчик, зазвичай у формі арени, яка після закінчення торжеств демонтувалася, і місту поверталася його центральна ринкова площа. Арена 2019 року не є винятком — це також тимчасова споруда. Тільки її розміри і задіяні ультрамодерні технології перевершують усе раніше бачене. Це грандіозна споруда загальною площею 14 000 м2 з максимальною висотою 30 метрів. Його головна сцена площею понад 1000 м2 за розміром дорівнює олімпійському басейну, а чотири підвищені сцени забезпечують усім глядачам прекрасний перегляд. Технічну частину забезпечують 400 динаміків, 2000 проекторів, світлодіодна сцена площею близько 870 м2, чотири гігантські світлодіодні екрани площею по 50 м2. З південного боку арени споруджені трирівневі тераси, названі Les Terrasses de la Confrerie, де розташовані ресторани з прекрасним краєвидом на озеро Леман. Будівництво Арени розпочалося в жовтні 2018 року, в травні 2019 тут уже проводилися репетиції, а після закінчення Свята Винарів вона буде повністю демонтована.

Цього року Fete des Vignerons став справді подією національного масштабу: всі 26 швейцарських кантонів прийняли запрошення брати участь у святі. Вперше за його двохсотлітню історію тут проводяться Дні кантонів. Кожен день присвячений одному або кільком кантонам: вулиці Веве прикрашаються прапорами шанованих кантонів, які своєю чергою готують свої святкові кортежі для урочистих подій. Національні костюми і культурні традиції, кулінарні особливості кантонів, їхні місцеві страви і вина — за дні свята можна познайомитися з усією країною! «Цього літа Веве перетвориться на столицю Швейцарії, — з гордістю каже Франсуа Марго, президент Братства вевейських виноградарів, — участь делегацій усіх кантонів країни надає нашому романдському святу розмаху масштабів Конфедерації».

Так, німецькомовний кантон Тургау замовляє спеціальний поїзд, щоб доставити 5 серпня до Веве 800 осіб, і готує особливу партію вина під назвою Fete des Vignerons зі «свого» сорту білого винограду «мюллер-тургау». Гасло цього дня лунатиме так: «Тургау — це набагато більше, ніж тільки яблука». День кантону Невшатель — 10 серпня — пройде під гаслом «Виноновація» (поєднання слів «вино» й «інновація»), а день кантону Женева, 19 липня, присвячений міжнародному аспекту цього міста, яке частенько називають столицею Швейцарії. В день кантону Цюріх, 4 серпня, німецькомовні швейцарці покажуть, як поєднання традицій і сучасності дозволяє цьому головному економічному і науковому центру країни зберігати свій розмірений ритм і туристичну привабливість. І, звичайно ж, кожен кантон представить продукцію своїх винарів.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати