Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Опозиція знову блокує Раду...

І прогнозує вуличну позапарламентську боротьбу. Влада ж упевнена, що бюджет-2014 проголосують вже незабаром
15 січня, 11:29
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Уже традиційно, перше засідання в новому році, яке мало відбутися учора, депутати щасливо прогуляли. Ба більше, парламентська меншість обіцяє: якщо влада й надалі закриватиме вуха й відмовлятиметься виконувати вимоги мирних демонстрантів, працювати нинішньому складу Верховної Ради ніхто не дасть. Натомість регіонали жаліються, мовляв, опозиціонери плювати хотіли на народ та соціальні виплати, бо досі пхають палки в колеса «державницьким» пориванням гаранта, і не проявляють ані найменшого бажання голосувати за бюджет на 2014 рік. Як наочний приклад власної аргументації, найоригінальніші представники ПР радісно кивають в бік центрального входу в парламент і пальцем вказують на рухомі біло-блакитні силуети сотень прихильників Партії регіонів, що за стійкою «смирно» вкотре заполонили Маріїнський парк. «Оппозиция, не лезь, дай бюджет принять нам весь» — чи не найпопулярніший лозунг мітингувальників. Знову ж таки, за традицією, адептів ПР охороняють шеренги міліціонерів, а рух в бік ВРУ перекрито.

Так само будівлю АП взялися пікетувати близько сотні євромайданівців. Проте їхня кількість суттєво поступалася числу міліціонерів, що горою стали на захист президентської адміністрації. На цей раз, у комплект традиційного обмундирування деяких правоохоронців увійшли і відеокамери, за допомогою яких міліціонери старанно фіксували всі рухи протестувальників.

У цей же час у Верховній Раді спікер Володимир Рибак відкрив ранкове засідання і відразу ж оголосив перерву до 16-ї години, наголосивши, що зараз у його кабінеті йдуть перемовини між керівниками всіх фракцій. Як пізніше виявилося, згоди досягнути так і не вдалося. Опозиція висунула свої вимоги (відставка уряду, створення Тимчасової слідчої комісії щодо репресій проти Майдану, закони по «Беркуту»), Партія влади — свої (голосування за проект бюджету на поточний рік). «Нинішню ситуацію можна охарактеризувати як політичний клінч, оскільки вимоги опозиції підкріплені багатоденною акцією протесту, переконаністю і твердістю людей, які протестують, і для влади уже давно настав час урешті прислухатися до цих вимог, — розповів «Дню» народний депутат від «Батьківщини» В’ячеслав Кириленко. — Влада ж — глуха і сліпа, бо вважає, що в країні нічого не відбувається. Тому, звичайно, наші вимоги повинні бути задоволені. В іншому разі, говорити про будь-який розгляд чи ухвалення бюджету просто неможливо».

«Що ж до комітету, який я очолюю, то ми готові створити Тимчасову слідчу комісію, — переконував «День» один із небагатьох регіоналів, який захотів коментувати ситуацію, голова Регламентного комітету Володимир Макеєнко. — Цей пункт був внесений у порядок денний. Тим більше, що для того, аби цю комісію створити необхідно 150 голосів. У опозиції ці 150 голосів є? Є. А чому ми в Партії регіонів не будемо голосувати, якщо ми внесли в склад ТСК своїх представників? Чому? Тому давайте спочатку все ж таки відкриємо сесію, почнемо працювати, а вже тоді будемо говорити про все решту. Питання у порядок денний Верховної Ради внесено? Внесено. Комітет готовий? Готовий? Я підготував виступ? Підготував. Чому ж тоді кажуть, що ми не виконуємо вимоги опозиції? Виконуємо».

У опозиції на заяви Макеєнка відреагували іронічно. Буцімто, відповідну пропозицію регіонали внесли лише номінально. На практиці ж ніхто з представників партії влади за нього не голосуватиме. «Розблокувати роботу парламенту ми згодні лише в тому випадку, якщо будуть виконані всі озвучені вимоги, — каже В’ячеслав Кириленко. — Тож якщо питання будуть внесені до порядку денного, то, звичайно, розблокування можливе. Але, наголошую, мова йде про виконання всіх вимог».

Пізніше ж лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк на брифінгу розповів журналістам, що голова фракції ПР Олександр Єфремов у присутності всіх лідерів фракцій сказав, що Партія регіонів за згадану Макеєнком постанову голосувати не буде. Про виконання ж інших вимог опозиціонерів, очевидно, мова навіть не йшла. «Особисто я зараз вважаю, що перемовини так і закінчаться нічим, — впевнений Кириленко. — Ніяких кроків назустріч задоволення наших вимог не буде, а тому весь січень нас чекає, в основному, вулична позапарламентська боротьба. У лютому, можливо, щось і вирішиться в парламенті. А якщо цього так і не станеться, то можна буде констатувати остаточно — кому тоді взагалі потрібен такий парламент?».

На запитання, чи є в опозиції впевненість у тому, що частина регіоналів таки проголосує за відставку уряду Азарова, В’ячеслав Кириленко відповів, що неформальні бесіди з депутатами від ПР опозиція веде постійно, але результати задушевних зустрічей та цифри на табло за підтримку того чи іншого законопроекту вже не раз вступали у прямий дисонанс. «Люди насправді думають одне, але і надалі продовжують виконувати волю партійних вождів, — вважає депутат Кириленко. — Вони елементарно бояться. І цей страх за допомогою опозиції не пройде. Ці депутати самі повинні докласти певні вольові зусилля і зрозуміти, що вони — політики, а не раби правлячого клану. Тим більше озвучені нами вимоги не є лише вимогами парламентської опозиції. Це — прагнення мільйонів простих українців по всій державі». «Я сподіваюся, що елемент прозріння для них таки настане до лютого місяця, бо станом на сьогодні у парламентської меншості, за визначенням, голосів за відставку уряду Азарова немає» — резюмував політик.

Утім, у ПР перспективу роботи ВРУ в розрізі найближчих тижнів оцінюють більш райдужно. «Нам необхідно проголосувати за бюджет і я впевнений, що ми таки за нього проголосуємо. Як мінімум, у нас є для цього ще два тижні», — більш, ніж упевнено говорить «Дню» депутат Макеєнко.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати