Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вони повертаються?..

Президент стурбований
07 листопада, 00:00
ВОЛОДИМИР ЩЕРБАНЬ І ВІКТОР ЮЩЕНКО, 2003 РІК / ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Цілих два роки він перебував у Сполучених Штатах, а міністр внутрішніх справ Юрій Луценко наполегливо добивався його екстрадиції. Сам пан Щербань наголошує, що повернувся на батьківщину добровільно, а підвищену цікавість вітчизняного МВС до своєї персони він пояснює тим, що насправді заважав політичним інтересам головного міліціянта країни на Сумщині. Проте у чому власне криються ці інтереси, не каже. Натомість, опальний губернатор уже відвідав ряд телевізійних каналів, під час ефіру на яких зазначив, що не виключає свого повернення до вищих щаблів влади. Каже, у цьому йому допоможуть друзі: Ринат Ахметов, Віктор Янукович, Євген Кушнарьов, Віталій Гайдук...

У столичному аеропорту «Бориспіль» незвично велике скупчення міліцейських авто. Біля першого терміналу нервово ходять бійці спецпідрозділів, а юрба журналістів тим часом обговорює підводні течії неочікуваного повернення колишнього Сумського губернатора.

Найперше, про що почув колишній високопосадовець одразу після приземлення — постанова прокуратури Сумської області, датована травнем минулого року. У цьому документі йдеться про його розшук.

Безпосередньо після ознайомлення із постановою пана Щербаня доправляють до лінійного відділку міліції аеропорту. Перші слова, які злетіли з вуст екс-губернатора прозвучали так: «Сумував за Україною. Чому я саме зараз опинився тут? Це закон. Однак прилетів я виключно за власною ініціативою».

Після двох слів для преси, колишнього керманича Сумщини доправляють у слідче управління Генпрокуратури. Нині, нагадаю, слідчі ГПУ розслідують кримінальну справу проти нього. Пану Щербаню інкримінують кілька тяжких злочинів. Серед них, зокрема, такі: перешкоджання волевиявленню, вимагання, ухилення від сплати податків, перевищення владних повноважень. Колишній голова Сумської облдержадміністрації усе заперечує. Каже, задля того, аби довести свою непричетність до ряду злочинів, що йому «шиють» вітчизняні правоохоронні органи, і повернувся на Україну: «Я ніколи у своєму житті не скоював злочини ні проти своєї держави, ні проти свого народу, ні проти конкретної людини. І я повернувся сюди, щоб дати відповідь на всі запитання слідчих прокуратури».

Після таких одкровень екс-очільника Сумської області у журналістів виникає цілком логічне питання: чому ж тоді повернення тривало цілих два роки? Та й взагалі, за великим рахунком: навіщо тікати, якщо напевно знаєш, що не винен?

Утім, у Володимира Щербаня є відповідь і на ці запитання: «Я поїхав до Америки. Не тікав я від Луценка. Я 10 років регулярно їздив до Америки. Усі мої відпустки були не в Криму, не в Анталії, а саме в Америці. І минулого року моя дружина з невісткою і з онуком поїхали за два тижні раніш, ніж я. А потім поїхав і я в Америку. Будучи вже безпосередньо в США я й почув, що проти мене тут порушені карні справи».

Володимир Щербань двічі очолював Сумську область. Керував нею шість років із невеликою перервою між призначеннями. До переїзду на Сумщину обіймав крісло губернатора Донеччини.

Уперше Щербань прийшов головувати на Сумщину в квітні 1999 року. В 2002-му пан Щербань вдруге очолив Сумську область.

Першими спокій пана Щербаня порушили 2004 року студенти. Тоді тамтешня молодь вийшла із протестами проти об’єднання трьох ВНЗ в один. Спочатку до будівлі облдержадміністрації, потім вирушила до Києва. На кордоні із Полтавщиною губернатор Щербань зупиняв молодь особисто.

Остаточно Володимир Щербань втратив спокій після помаранчевої революції. Під час третього туру президентських виборів Ліберальна партія, яку він очолював, відмовилася підтримувати Віктора Януковича і стала на бік кандидата від опозиції — Віктора Ющенка. Після перемоги на буремних президентських виборах помаранчевої команди прізвище Володимира Щербаня потрапило до чорного списку міністра МВС Юрія Луценка. Однак, допоки Юрій Віталійович займався скандальною справою тодішнього голови Донецької облради Бориса Колесникова, екс-губернатор Сумщини полишив межі країни. Притулок він знайшов у Штатах.

Тепер його невиновність будуть доводити американські адвокати, які прибудуть до української столиці вже цього тижня. Наразі ж підозрюваного у скоєнні злочинів відпустили на поруки. Депутати від Партії регіонів Ян Табачник, Михайло Мироненко та Євген Геллер обіцяють Генпрокуратурі зразкову поведінку Володимира Щербаня та регулярну явку на допити.

Тим часом глава держави висловив занепокоєння взяттям на поруки Володимира Щербаня. Його повернення на Українську землю Віктор Ющенко називає «висланням людини, яка на батьківщині підозрюється у кількох дуже серйозних злочинах».

Президент застерігає народних обранців від втручання у слідство та судочинство і просить не політизувати цю справу. В цілому, свою позицію щодо повернення опального губернатора гарант Конституції окреслив так: «Щербань всіляко ховався від правосуддя, утік від нього аж за океан і розшукувався Інтерполом».

Попри те, що представники вітчизняного політбомонду всіляко наголошують на тому, що не слід роздувати скандал через повернення пана Щербаня на терени України, вітчизняні оглядачі схильні до дещо іншої думки. Нині не має реальних підстав говорити про надмірні зловживання пана Щербаня, який, за великим рахунком, був лише однією часткою системи. І тут, напевно, варто підкреслили, що тієї системи, яка асоціюється не лише з Леонідом Кучмою, а й, власне, нинішнім керманичем країни — Віктором Ющенко. Адже, якщо здійснити невеличкий екскурс до недалекого минулого можна прийти до наступного: Володимир Щербань був губернатором у ті часи, коли Віктор Ющенко займав пост прем’єр-міністра України. Отож, за логікою речей, і відповідальність вони мали б нести спільну, чи не так?

Утім, є ще й інша сторона медалі. Не так давно, Юрій Луценко обіцяв особисто зустріти пана Щербаня в аеропорту, якщо той надумає повернутися до України. Однак, серед тих, хто зустрічав колишнього очільника Сумської області, головного міліціонера країни не було. Юрій Луценко не дотримав обіцянки і в «Бориспіль» не приїхав. Вітчизняні політологи не виключають: не приїхав тому, бо розуміє, що повернення Володимира Щербаня — це пастка. На думку політекспертів, кримінальні справи проти екс-губернатора Сумщини не будуть доведені до кінця. А це може стати однією з причин усунення з посади міністра МВС, над яким останнім часом і без того надто згустилися хмари.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати