Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Антикорупційний закон» є. Чи буде суд?

Парламент проголосував «за» запропонований Президентом законопроект
02 березня, 11:37
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

В четвер Верховна Рада у першому читанні прийняла закон «Про вищий антикорупційний суд», який був внесений наприкінці минулого року Президентом України Петром Порошенком і навколо якого до того були тривалі дискусії. За законопроект проголосували 282 депутати. Як і очікувалось депутати з фракції «БПП» віддали за законопроект найбільше голосів. Всього було зареєстровано п’ять проектів цього закону.

Проте з організацією діяльності новоствореного органа в майбутньому можуть бути проблеми. «В Україні є Державне бюро розслідувань. За нього проголосували на законодавчому рівні вже давно, але воно, фактично, не працює, — сказала в коментарі одному з українських телеканалів доктор політичних наук Анна Малкіна. —  Це може статися і з Антикорупційним судом. Адже серед кваліфікаційних вимог до суддів є чимало пунктів, які буде важко виконати.  Окрім вимог, які стосуються віку, в людини повинен бути відповідний досвід роботи: адвокатський, суддівський або науковий».

Нагадаємо, що за згаданим законом, в Україні буде створений Вищий антикорупційний суд, який має бути постійним вищим спеціалізованим антикорупційним судом у судовій системі. До сфер його діяльності будуть належати кримінальні провадження, пов’язані безпосередньо або опосередковано з корупційними злочинами. Юрисдикція антикорупційного суду, згідно закону, буде поширюватися на всю територію України, а центральний офіс лише в Києві.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати