Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чому не допитали Януковича?

Медіамайданчик для екс-президента України організований акурат після саміту Україна - ЄС, результати якого підкреслили розчарування українців у здатності нинішньої влади реалізовувати євроінтеграційний курс
25 листопада, 16:44

25 листопада розпочався суд, який мав допитати екс-президента України Віктора Януковича у справі 5 беркутівців. Однак до суті допиту сторони так і не дійшли внаслідок того, що з СІЗО правоохоронці не змогли доставити до зали Святошинського суду Києва колишніх співробітників «Беркута». Транспортуванню екс-беркутівців завадили начебто представники праворадикальних сил. Таким чином, суд переніс засідання з допитом Януковича на 28 листопада.

Генпрокурор України Юрій Луценко перед самим засіданням суду написав у Фейсбуці: «По-перше, цей допит ініціював захист «беркутів», що підозрюються у розстрілах на Майдані. По-друге, російський суд відразу поставив умовою скайп-допиту його проведення саме в кінці листопада. По-третє, в Ростов звезли всю кремлівську медіа-машину. Тому я особисто розглядаю це дійство як чергову піар-акцію про «нелегітимну київську хунту» в річницю Євромайдану. В той же час все це означає, що кремлівські покровителі кривавого диктатора зрозуміли: ГПУ вийшла на фінішну пряму для початку судових процесів проти організованого злочинного угрупування Януковича. І це – його останній шанс поговорити в якості свідка».

Нагадаємо, що Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру, Олега Янишевського, Павла Аброськіна и Сергія Зінченка підозрюють у розстрілі 48 учасників Євромайдану на вулиці Інститутській у Києві 20 лютого 2014 року. В цілому за результатами розслідування про підозру про причетність до цих подій повідомлено 25 співробітникам «Беркута» і керівному складу. Проте самі «беркутівці», безумовно, були лише виконавцями. Події трирічної давнини досі залишають по собі більше запитань, ніж відповідей і набули особливої трагічності після розгортання бойових дій РФ проти України. Кров євромайданівців фактично слугувала прологом до розвитку російської агресії.

Від самого початку українська сторона вважала, що допит в онлайн-режимі засобами мережі інтернет є неприпустимим, адже буде використаний Януковичем як трибуна, а не для свідчень заради встановлення істини. Але тим не менше українські правоохоронці погодились на подібний формат допиту. Саме тому існує підозра, що екс-беркутівців не доставили до зали суду для того, щоб саботувати допит Януковича. Слова радника міністра МВС Антона Геращенка, який підтримав активістів, тому доказ. Геращенко вважає, що Януковича треба допитувати не як свідка, а перш за все як «підозрюваного і обвинуваченого». Сам Янукович підозрюється, зокрема, в розкраданнях у особливо великих розмірах, сума яких оцінена приблизно в 200 млрд гривень.

«В Україні існує заочне осудження. Відкривайте справу і судіть його (Януковича. – «День») заочно, - пише в соцмережі Тетяна Потураєва. - Чому президент не підписав закон, який позбавляє Януковича звання «президент»? Адже, за нашими законами, президент – це пожиттєве звання зі всіма правами, зокрема недоторканістю. Янукович вже виграв суди в Європі, і з його рахунків там зняті арешти».

«Сьогоднішні події в Святошинському райсуді засвідчили, що відеодопит громадянина Януковича потрібен перш за все йому самому і країні-агресору Російській Федерації, чию волю він виконує з пропагандистською метою, - оприлюднив свою думку народний депутат від РПЛ Ігор Мосійчук. - Це підтверджується і заявою адвокатів підсудних «беркутівців», які пропонують провести відеодопит за участю їхніх підзахисних, не вивозячи їх з СІЗО. Господарю Кремля потрібен цей відеодопит будь-що. Мета - перетворити відеодопит Януковича на його звернення до прихильників Партії Регіонів та РФ на сході і півдні України проти «київської хунти» і підбурити їх до активних дій».

Насправді, на думку багатьох експертів, українська Феміда від самого початку не мала погоджуватись на допит в режимі відеоконференції. Янукович, якому прогнозовано не дали можливість виступити перед загалом сьогодні, має таку змогу ввечері на прес-конференції, до якої в будь-якому випадку буде прикута увага. Безумовно, такий суд є приводом не лише спробувати виправдатись президенту-втікачу, але й донести відповідні меседжі Кремля щодо нинішньої влади в Україні, яка стала за кермо на «кривавих хвилях» Євромайдану. Очевидний інформаційний прокол української сторони полягає ще й у тому, що такий медіамайданчик для Януковича організований акурат після саміту Україна - ЄС, результати якого підкреслили розчарування українців у здатності нинішньої влади реалізовувати євроінтеграційний курс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати