Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чи посадять трьох друзів? І чиїх?

«Зняття недоторканності з народних депутатів – це показова демонстрація боротьби з корупцією. Але системного очищення влади ми не бачимо», - експерт
11 липня, 19:00
11 ЛИПНЯ 2017 Р. ГЕНПРОКУРОР ЮРІЙ ЛУЦЕНКО В ПАРЛАМЕНТІ — ОБІЦЯЄ, ЩО ГПУ ГОТУЄ ПОДАННЯ НА ЗНЯТТЯ ДЕПУТАТСЬКОЇ НЕДОТОРКАННОСТІ І З ІНШИХ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ

У вівторок в українському парламенті розглядали подання генпрокурора Юрія Луценка на зняття недоторканності з народних депутатів. Стосувалися вони парламентарів з різних фракцій і груп: Євгена Дейдея («Народний фронт»), Олеся Довгого (група «Воля народу»), Андрія Лозового («Радикальна партія»), Борислава Розенблата («Блок Петра Порошенка»), Максима Полякова («Народний фронт»).

Під час написання тексту, в сесійній залі якраз тривала процедура розгляду відповідних подань щодо народних депутатів. І якщо Дейдея Рада відмовилася позбавляти депутатської недоторканності (за 192 голоси), то щодо Довгого за відповідне рішення парламент таки проголосував (за 251 голос). До цього депутати прийняли рішення працювати у вівторок доти, доки не будуть розглянуті всі п’ять подань від ГПУ. Робота триває. На черзі Лозовий. 

БОРИСЛАВА РОЗЕНБЛАТА, ЯКОГО ФРАКЦІЯ БПП ВИКЛЮЧИЛА ЗІ СВОГО СКЛАДУ, ПІДОЗРЮЮТЬ У ВЧИНЕННІ НЕЗАКОННИХ ДІЙ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ВИДОБУТКОМ БУРШТИНУ

Звичайно, голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко далеко не святий,  тим більше, багато речей він робить заради піару, але в даному разі його заява передає суть процесу: «Вони влаштовують цирк щодо скасування недоторканності з окремих депутатів. Якщо це не імітація, тоді давайте скасуємо недоторканність з усіх – депутатів, суддів і Президента. Луценко замість того, щоб посадити свої трьох друзів і трьох друзів Президента, хоче посадити моїх трьох друзів, хіба це боротьба з корупцією? Це профанація, дискредитація і використання органів прокуратури у політичній боротьбі». 

ПОДАННЯ ГЕНПРОКУРОРА НА ЗНЯТТЯ НЕДОТОРКАННОСТІ З НАРОДНОГО ДЕПУТАТА ВІД «ОПОЗИЦІЙНОГО БЛОКУ» МИХАЙЛА ДОБКІНА РЕГЛАМЕНТНИЙ КОМІТЕТ ВЕРХОВНОЇ РАДИ РОЗГЛЯНЕ В СЕРЕДУ

Під час розгляду подань щодо згаданих депутатів, Ляшко також звернувся до керівника Спеціальної антикорупційної прокуратури Назара Холодницького з вимогою розпочати розслідування проти генпрокурора Юрія Луценка через те, що для його призначення на посаду генпрокурора було змінено закон та чинився тиск на парламент.

Раніше Регламентний комітет ВР визнав умотивованим і обґрунтованим подання лише на Розенблата. Напередодні його виключили з фракції «Блок Петра Порошенка». «Перше – Борислав Розенблат був виключений з фракції БПП. Друге – фракція підтримає в залі подання ГПУ на притягнення Розенблата до кримінальної відповідальності», - заявив голова фракції Артур Герасимов. Він також зазначив, що фракція проголосувала за позбавлення депутатської недоторканності та притягнення до відповідальності усіх шести народних депутатів, на яких були подання Генпрокуратури.

Подання з приводу народного депутата від «Опозиційного блоку» Михайла Добкіна Регламентний комітет ВР має розглянути в середу. За словами Юрія Луценка, кримінальна справа щодо Добкіна стосується дерибану земель Харкова. Загальний обсяг незаконно виділених ділянок Луценко оцінив у 654 гектари, вартість яких навіть за номінальною оцінкою коштували близько 4 мільярдів гривень.

В чому звинувачують згаданих п’ятьох депутатів? В поданні про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності Андрія Лозового йдеться про те, що в його діях вбачають «ознаки ухилення від сплати податків в розмірі 1,846 млн. грн.».

Олеся Довгого підозрюють у причетності до незаконного виділення земельних ділянок у Києві у 2007-2009 роках. Євгена Дейдея звинувачують в незаконному збагаченні на суму 6,1 млн. грн. В діях Борислава Розенблата вбачають «ознаки зловживання впливом та хабарництва на загальну суму 280 тис. дол.», діях Максима Полякова «ознаки зловживання впливом та хабарництва». Розенблат і Поляков підозрюються в отриманні неправомірної вигоди за внесення до парламенту законопроектів і вчинення інших дій, пов’язаних з видобутком бурштину.

«Я хочу зазначити про маніпуляцію, про яку говорить генпрокурор, зокрема про зняття недоторканності, - заявив під час сесії народний депутат від «Свободи» Юрій Левченко. - Зняття недоторканності може бути тоді, коли Верховна Рада проголосує і про дозвіл на арешт нардепа. Без дозволу на арешт його неможливо затримати.

Я звертаюсь до колег – давайте всі разом говорити українському народу правду, поки в Конституції є абзац, де звучить, що нардепи без згоди ВР не зможуть бути притягнені до відповідальності. Ніколи заможного нардепа не посадять. Він зможе домовитись або втекти. Лесик Довгий знищував Київ. А друзі Лесика сьогодні у провладній фракції: пан Березенко і Кононенко. На них теж має бути подання», - сказав Левченко.

«До наступних президентських виборів час ще є, але нинішній глава держава вже намагається демонструвати перемогу з різних напрямків, зокрема міжнародному, - коментує «Дню» аналітик, політичний експерт Олександр Кочетков. -  Звичайно, він хоче продемонструвати результат і у внутрішній політиці, зокрема боротьбі з корупцією.

Тут є певний вплив на Президента з боку генпрокурора Юрія Луценка, який підтримує ідею, що потрібно посадити якщо не трьох друзів, то хоча б кількох народних депутатів з власної фракції. Тим більше головна претензія нової адміністрації США – це те, що корупція стала системоутворюючою в Україні.

Відповідно Президенту потрібно продемонструвати, що він прагне боротися з корупцією.

Причому не вибірково, а проти народних депутатів від різних фракції і груп, зокрема і від власної фракції, які забігли за червоні прапорці, як у випадку із Розенблатом.

Тобто це показова демонстрація боротьби з корупцією як для західних партнерів, так і для внутрішнього споживання. Але системної боротьби з корупцією з реальними результатами, з очищенням влади ми не бачимо».    


За результатами голосування:

Верховна Рада відмовилася зняти депутатську недоторканність з представника "Народного фронту" Євгена Дейдея.

Верховна Рада України надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Олеся Довгого.

Верховна Рада не підтримала подання Генеральної прокуратури про зняття недоторканності з народного депутата Андрія Лозового.

Верховна Рада підтримала подання щодо зняття депутатської недоторканності з народного депутата від фракції "Народний фронт" Максима Полякова.

Верховна Рада підтримала подання щодо зняття депутатської недоторканності з народного депутата від БПП Борислава Розенблата, подання про арешт відхилено.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати