Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кремль продовжує вбивати

«Вбивство Дениса Вороненкова в Києві свідчить, що політика і поведінка Росії стала проблемою світового масштабу», — російський журналіст
23 березня, 19:20
23 БЕРЕЗНЯ 2017 Р. В КИЄВІ НА РОЗІ БУЛЬВАРУ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ТА ВУЛИЦІ ПУШКІНСЬКОЇ ВБИТО СВІДКА У СПРАВІ ЯНУКОВИЧА / ФОТО АРТЕМА СЛІПАЧУКА / «ДЕНЬ»

В четвер в центрі столиці біля готелю Premier Palace був вбитий колишній депутат державної думи РФ Денис Вороненков. Поранений охоронець встиг відкрити вогонь у відповідь, внаслідок чого вбивця так само отримав кулю і нині знаходиться в лікарні (пізніше стало відомо, що кілер помер). Як повідомив інший екс-депутат російської Думи, який нині знаходиться в Києві, Ілля Пономарьов, який єдиний не голосував за приєднання Криму до РФ, Вороненков вирушив на зустріч саме з ним. Прикметно, що буквально на сайті gordonua.com зранку вийшло інтерв’ю з Денисом Вороненковим, де він розповів про те, що Росія вб’є його, «як Бандеру». Нагадаємо, що Денис Вороненков мав свідчити у справі президента-втікача Віктора Януковича (в цей же день). Звичайно, від кулі кілера сховатися складно, але якщо це цінний свідок, чому Україна не забезпечила такому свідку належну охорону? Хоча, за словами генпрокурора Юрія Луценка, охоронець Вороненкова є одним із співробітників українських спецслужб. 

Доля Вороненкова дійсно залишає багато питань. Комуніст, який, на відміну від згаданого Пономарьова, голосував за приєднання Криму до складу РФ і який в певний момент опинився в Києві з українським громадянством, зрештою був вбитий серед білого дня в самому центрі Києва.

Радник голови МВС Станіслав Речинський повідомив, що вбивство Вороненкова є повністю в юрисдикції СБУ. «Служба безпеки мала б забезпечувати охорону екс-депутата Думи РФ, який перебував на теренах України та мав українське громадянство, — говорить Речинський «Дню». — Охорона також мала б надаватись і його родині. Відповідно і розслідуванням цього вбивства будуть займатися вони». В свою чергу СБУ від коментарів відмовилося, в той час як гучні заяви зробили і Президент України Петро Порошенко, і генеральний прокурор Юрій Луценко.

Президент Петро Поршенко оперативно повідомив у інтернеті: «Підступне вбивство у центрі Києва Дениса Вороненкова — це акт державного тероризму з боку Росії, яку він був змушений покинути з політичних міркувань. Явний почерк російських спецслужб, що раніше неодноразово проявлявся в різних європейських столицях. Вороненков був одним з головних свідків російської агресії проти України і зокрема ролі Януковича щодо введення до України російських військ. Вважаю невипадковим, що вбивство відбулося в один день з диверсією в Балаклії на Харківщині».

Генпрокурор Юрій Луценко на своїй сторінці у «Фейсбук» відреагував: «Цинічне вбивство одного із свідків, що проходить по справі держради екс-президента Януковича. Серед білого дня в центрі Києва був застрелений екс-депутат Держдуми Росії Денис Вороненков, який надав слідчим військової прокуратури надважливі покази у справі. Це була звична для Кремля показова страта свідка. Проте Вороненков є не єдиним свідком з числа російських високопосадовців». Окрім того, на брифінгу в Києві Юрій Луценко озвучив дві попередні версії вбивства: як свідка у «справі Януковича» та як свідка «у справі контрабанди ФСБ Російської Федерації під прикриттям президента Російської Федерації».

Знову ж таки, версія щодо особливого значення останнього як свідка у «справі Януковича», як основного мотиву його вбивства виглядає занадто примітизованою. Москву навряд можна налякати Януковичем, тим більше зараз. Гадати ж, що Янукович без санкції Кремля замовив вбивство Вороненкова так саме виглядає наївно. Особливим нюансом історії із вбивством Вороненкова є той факт, що ще 22 лютого цього року на російському порталі ura.ru була оприлюднена інформація, згідно з якою, Денис Вороненков і Марія Максакова «можуть попасти під приціл СБУ». Їх начебто мають зробити популярними, а потім «жорстоко з ними розправляться». Показова методика Кремля.

«Кремль не гребує знищувати своїх політичних опонентів, де б вони не перебували, — коментує «Дню» російський незалежний журналіст Семен Новопрудський. — На весь світ пролунало вбивство Бориса Нємцова в Москві, до того весь світ почув про вбивство біглого екс-офіцера ФСБ Литвиненка в Лондоні. Отже, це не нова практика. Кремль, по-перше, не бажає залишати свідків, які могли б розкрити те, як Росія готувалась і здійснювала експансію, а, по-друге, Путін демонструє, що всіх хто йдуть проти нього, будуть ліквідовувати і в засобах він соромитись не буде. Останній мотив, на мою думку, домінував у вбивстві Нємцова. Вбитий льодорубом Троцький, вбитий «уколом парасольки» болгарський дисидент Марков та інші — це все традиції імперської і радянської школи. Звичайно, багато чого залежить від реакції Заходу. Але й сам Захід дуже не однорідний. Зараз немає ясності в тому, як будуть вибудовуватись відносини Європи та США з Росією та навіть між США і Європою. Судячи з усього, Трамп нині навряд чи буде здійснювати кроки проти РФ. Франція і Німеччина, які є основними країнами у формуванні позиції всього ЄС, в значній мірі зайняті своїми виборами. Це сприятиме тому, що Захід буде заплющувати очі на багато речей. Але вони мають зрозуміти, що все, що зараз відбувається з боку РФ, це пряма загроза європейській цивілізації. І якщо вони цього не зрозуміють, то їм прийдеться заплатити велику ціну. Політика і поведінка Росії стала проблемою світового масштабу. Тільки, на жаль, Захід достеменно не знає, як реагувати на це, адже навіть ті ж санкції достеменно не впливають на Кремль, щоб він кардинально змінив свою поведінку».

Отже, вся історія імперської Росії доводить, що головним методом реалізації її намірів є терор. Терор — від вишуканих, продуманих до деталей спецоперацій по усуненню «несогласных», до завезення найманців, бомбардування міст (Грозний — Джохар-Галла, Алеппо...) та залпової артилерії зі своєї території по землям сусіда (Зеленопілля, Іловайськ, Побєда...). І логіки ліквідації свідків тут, можливо, не варто шукати. Кремль наступає по всіх фронтах – і цьому потрібно професійно протидіяти.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати