Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Паспорт безпеки. Херсон

Які проблеми і настрої переважають у мешканців південного міста
06 січня, 14:50
Фото автора

Національний інститут стратегічних досліджень спільно з ДМГО «Центр міжнародної безпеки», Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб та Центром інформації та документації НАТО в Україні провели дослідження під назвою «Паспорт безпеки України: національний та регіональний виміри».

Проект було реалізовано в жовтні-листопаді 2017 р. у шести містах України: Вінниця, Ужгород, Краматорськ, Дніпро, Харків і Херсон. Польовий етап дослідження безпекових настроїв у регіонах включав анкетне опитування та фокус-групи. Вибірка квотна, статевовікова, професійна (представники правоохоронних органів, державної служби, сфери освіти, громадськості, студентська молодь), репрезентативна для населення регіону, в якому проводилось дослідження. Загальна кількість оброблених анкет – 572 шт. «День» проаналізував настрої мешканців Херсона, згідно з цим дослідженням.

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ПРОБЛЕМИ

Опитування показало, що найгострішою проблемою для херсонців є безробіття (38% опитаних). Автори дослідження зазначають, що економіка регіону переважно побудована на сільському господарстві та сфері сезонного туризму. Через це процеси міграції населення за межі Херсонщини спостерігаються вже багато років, що негативно впливає і на демографічну ситуацію.

Серед пріоритетних проблем, названих мешканцями регіону, залишаються високий рівень злочинності (28%), зростання цін (28%), проблеми інфраструктури (25%), корупція (20%), екологічні проблеми (17%), закриття підприємств, низький рівень комунальних послуг та транспортних послуг (по 10%).

Найменше хвилюють херсонців проблеми контрабанди, протидії тероризму, конфлікти в суспільстві, проблеми сільськогосподарського сектору та туризму (близько 2% опитаних).

ОЦІНКА РОБОТИ ВЛАДИ

Діяльність центральної і місцевої влади за п’ятибальною шкалою херсонці оцінюють невисоко. Роботу президента учасники опитування оцінюють на 2,51 бала, Верховної Ради – на 2,18, уряду – на 2,59. Оцінку 2,59 отримав голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв. Мер Херсона Володимир Миколаєнко заслужив 2,49 бала. Діяльність депутатів місцевих рад оцінили на 2,72, а найвищу оцінку херсонці дали роботі правоохоронних органів – 2,95.

Серед правоохоронних органів найвищу оцінку отримала Служба безпеки України – 3,51. Прокуратуру оцінили на 3,08, Нацгвардію на 3,05, поліцію на 3. Найменше херсонці задоволені роботою судів – 2,64 бала.

Державні реформи оцінюються в цілому як рух у правильному напрямку, однак є негативне сприйняття реалізації медичної (насамперед у сільській місцевості), освітньої (низькі стипендії, втрата бюджетних місць), пенсійної реформ (зростання пенсій не відчувається). Позитивно оцінюється реформа поліції (збільшення патрулювання), хоча вказується на корупційну складову в роботі правоохоронних органів та брак кваліфікованих кадрів.

ВІЙНА З РОСІЄЮ

Автори дослідження «Паспорт безпеки...» зазначають, що конфлікт із Російською Федерацією та питання переселенців розглядаються на Херсонщині переважно через ситуацію в анексованому Росією Криму, хоча питання війни на Донбасі також є важливою проблемою для місцевого населення.

В оцінці подій 2014 р. думки респондентів розділилися. Значна кількість опитаних відзначила неефективність дій української влади (несвоєчасність заходів), існування домовленостей між елітами Росії та України. Деякі респонденти відзначали штучність конфлікту на Донбасі, де Росія намагається відволікти увагу світової спільноти від анексії Криму. Шляхи вирішення конфлікту пропонувалися як дипломатичні, так і силові. Популярною є думка про повну блокаду окупованих територій з наданням фінансової допомоги населенню, що захоче виїхати. Одночасно лунали пропозиції щодо необхідності відновлення економічних зв’язків із Кримом.

Цікаво, що на питання, «Чи готові ви поступитися частиною території України заради миру та стабільності в Вашому регіоні та країні?» схвально відповіли майже 36% опитаних, що є третім із показників серед шести досліджених територій (найбільше до цього готові харків’яни – 56% та ужгородці – 42%). Водночас категорично не готові поступатися частиною території України 40% опитаних херсонців. Скоріше не готові – 23% опитаних.

Майже 18% респондентів зазначили, що в області існують передумови для реалізації сценарію «ДНР/ЛНР». Трохи більше 43% опитаних оцінюють рівень протестних настроїв на Херсонщині на 3 бали за п’ятибальною шкалою.

ЗОВНІШНЯ ПОЛІТИКА І ДЖЕРЕЛА ІНФОРМАЦІЇ

На питання «Яким, на Вашу думку, має бути зовнішньополітичний вектор України?» більшість опитаних, а саме 53,%, висловились за інтеграцію з Європейським Союзом. Ще 28,2% опитаних вважають, що Україні потрібен позаблоковий статус, а 18,2% зазначили, що країна має орієнтуватися на РФ.

Цікаві результати відповідей на питання щодо джерел інформації мешканців Херсона. Переважна частина опитаних (74%) вказала одним із джерел інтернет-ЗМІ. Ще 61% херсонців читають новини і дізнаються про події з соціальних мереж. Телевізор як джерело інформації назвали 35%. Ще 30% черпають більшість інформації від друзів, знайомих і родичів. Згідно з дослідженням, газети джерелом інформації назвали трохи більше 5% опитаних, а радіо – лише 2,5%.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати