Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Realpolitik для Зеленського

Депутати провалили законопроект про зміну виборчого законодавства від Президента, який обіцяв одне, а подав інше... Але на вибори підуть
22 травня, 18:58
ПРИЗНАЧЕНИЙ ДНЯМИ ПРЕДСТАВНИК ПРЕЗИДЕНТА ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО РУСЛАН СТЕФАНЧУК У ПАРЛАМЕНТІ. «ДАЛІ МИ ВИБУДОВУВАТИМЕМО НАШУ ТАКТИКУ ЗА ПЛАНОМ А, Б АБО С, ЯКІ У НАС Є», — ЗЯВИВ ВІН ПІСЛЯ ПРОВАЛЬНОГО ГОЛОСУВАННЯ ДЕПУТАТІВ

На прохання нового Президента України Володимира Зеленського в середу було скликано позачергове засідання Верховної Ради. В порядку денному стояло лише два законопроекти — про внесення змін до закону про вибори народних депутатів і про внесення змін до закону про публічні закупівлі в період виборів.

Незважаючи на публічні обіцянки самого Зеленського і заклики до народних депутатів проголосувати за відкриті виборчі списки в межах пропорційної системи, у Верховній Раді був зареєстрований президентський законопроект, який передбачав пропорційну систему саме із закритими списками. Також пропонувалося зниження прохідного бар’єра для політичних партій — з 5 до 3%, що можна вважати позитивним моментом. У вівторок в Адміністрації Президента на зустрічі Зеленського з керівництвом парламенту та лідерами депутатських фракцій і груп саме про це й домовлялися.

Тобто одну з перших обіцянок новий Президент уже проігнорував (як виявилося, жодних відкритих списків). Втім, вже традиційно «послідовними» є і народні депутати. Дуже дивними виглядають представники двох найбільші фракції парламенту (БПП та НФ), які говорять, що указ президента про розпуск Верховної Ради є антиконституційним, але у дочасних виборах участь все одно братимуть. Так само і з виборчими списками. Більшість виступаючих з трибуни парламентарів у середу кричали про необхідність запровадження відкритих списків. Але що їм заважало протягом попередніх чотирьох з половиною років роботи у Раді провести відповідну виборчу реформу?

«У Верховній Раді — тотальна істерика, якої не було давно, — написала ще до голосування у ФБ народний депутат Альона Шкрум. — Парламент сьогодні в обличчі неіснуючої коаліції БПП та НФ — дружно поливають брудом нового Президента Зеленського. За два дні роботи — його вже звинувачують і в державній зраді, і в неконституційних діях, і в усіх інших гріхах. П’ять років мовчали про Регламент, а тепер згадали). Голосів для відміни мажоритарки у парламенті, очевидно, не буде. Бо БПП розраховує на тих мажоритарщиків, які з грошей бюджету України засівали роками свої округи».

В результаті депутати таки провалили обидва законопроекти, не включивши їх до порядку денного сесії. Тепер, очевидно, на вибори доведеться йти за старими правилами, хоча виданий Зеленським указ про розпуск парламенту і призначення виборів на 21 липня ще має набрати чинності (після того, як буде опублікований). Розрахунок нового Президента на те, що при зміні виборчої системи партія «Слуга народу» (поки що віртуальна) зможе отримати самостійну більшість у Верховній Раді, не виправдався. За чинної змішаної системи це буде зробити складніше, хоча не означає — неможливо, адже у Зеленського завжди буде можливість «валити» всі гріхи на чинний парламент, який не хоче приймати рішення.

І вникати в такі деталі, як закриті чи відкриті списки, абсолютна більшість виборців навряд чи буде. Останнє соціологічне опитування (проведено групою «Рейтинг» 16—21 травня 2019-го) показує, що понад 70% респондентів підтримують ідею розпуску парламенту і проведення дострокових виборів Верховної Ради.

Якщо все таки аналізувати виборчі системи, то варто зауважити, що ідеальних систем немає. «Пропорційна система з закритими списками має найнижчий рейтинг підтримки суспільства та не менш корупціогенна, ніж мажоритарна, — пише у фейсбуці голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська. — При мажоритарній системі політична корупція менш елітарна. Зараз будь-які дії щодо виборчого законодавства не можна називати реформою. Нею є виборчі права щодо різних груп громадян, невідворотність покарання та пропорційність санкцій, а також конкурентна виборча система, якою є пропорційна з відкритими списками».

У своєму останньому пості соціолог Ірина Бекешкіна якраз наводить дані з приводу того, яку виборчу систему підтримують українці: 

«З опитування «Дем. ініціатив» і КМІСу, березень 2019:

На Вашу думку, за якою виборчою системою мали б відбуватися наступні вибори до Верховної Ради?

За пропорційною системою, коли усі депутати обираються за партійними списками, які формують партії — 9,8%

За пропорційною системою із «відкритими» списками, коли виборці можуть голосувати не лише за партію, а й за окремих кандидатів зі списку, що визначає порядок їх проходження до Верховної Ради — 37,3%

За мажоритарною системою, коли всі депутати обираються в округах — 12,1%

За такою, як зараз — половина депутатів обирається за списком, половина — в округах 12,3%

Важко відповісти — 28,6%».

Ще один важливий момент — прохідний бар’єр для партій. «Скасування п’ятивідсоткового бар’єра на виборах до ВР — точковий і руйнівний удар в олігархічні акціонерні товариства закритого типа, іменовані у нас брендовими політичними партіями, — писав у блозі для газети «День» (№90) ще 20 травня 2014 року народний депутат другого та третього скликань Олександр Єльяшкевич перед тоді ще достроковими парламентськими виборами. — Наявність подібного бар’єра цементує навіть наскрізь прогнилі політсили і за умов монополії олігархів у телерадіопросторі (навіть за наявності соціальних мереж, які нестримно розвиваються, та інтернет-ЗМІ) дає шанси потрапити до ВР лише тим із нових сил, які перебувають під реальним олігархічним контролем. Скасування важливого елементу самозахисту української олігархії — це черговий тест на зрілість, принциповість і компетентність нашого громадянського суспільства».

ЛІДЕР ДЕПУТАТСЬКОЇ ФРАКЦІЇ РАДИКАЛЬНОЇ ПАРТІЇ ОЛЕГ ЛЯШКО ВЖЕ ЗАЯВИВ, ЩО ЇХНЯ ПОЛІТИЧНА СИЛА ПЕРЕХОДИТЬ В ОПОЗИЦІЮ ДО ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ ВОЛОДИМИРА ЗЕЛЕНСЬКОГО

Втім, після Євромайдану суспільство так і не дотиснуло народних обранців і  владу загалом, аби в Україні нарешті з’явилися більш-менш прийнятні правила виборів. Виборчий кодекс, який на подив самих депутатів був прийнятий в першому читанні, отримав більше чотирьох тисяч правок і застряг в парламенті, наштовхнувшись на небажання більшості депутатів його розглядати. Досі виборчою системою в Україні «крутили» так як це вигідно політикам і олігархам. Спробували вони це зробити і цього разу, але не вийшло. «Позачергові вибори, вочевидь, відбуватимуться за тим законом, який є сьогодні чинним: половина парламенту обиратиметься за партійними списками, а друга половина — за мажоритарною системою», — заявив заступник глави Адміністрації Президента України Руслан Рябошапка в середу після провального голосування в парламенті.

Ну що ж, маємо політичну і конституційну кризи, яка лише набиратиме обертів. У воюючій країні...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати