Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Риси образу

Чи адекватно оцінюють росіяни самих себе?
19 червня, 11:03
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

У день відкриття чемпіонату світу з футболу Всеросійський центр вивчення суспільної думки (рос. абревіатура ВЦИОМ) оприлюднив дані опитування, присвяченого чільним рисам образу російських людей в очах самих росіян. Можна було відзначити 5 таких рис із запропонованого соціологами списку. Отже, з’ясувалося, що росіяни бачать себе переважно в позитивному та дуже позитивному світлі. На думку опитаних, головною якістю росіян є гостинність (його назвали 45%), на другому місці — працьовитість (41%), на третьому — душевність (33%). До ТОП-5 ввійшла також щедрість (26% опитаних) та товариськість — її відзначили 25% респондентів. Ледь-ледь не дотягла до цього показника сила російських людей (23% опитаних).

Цікаво, що освіченість як питому рису росіян відзначили лише 18%, а релігійність — 17% респондентів. Нарешті, загадковими себе вважає 5% росіян, а іронічними — 4%.

Щодо негативних якостей, то лідирує пияцтво — його назвали 16% опитаних. Причому молоді люди (18 — 24 роки) характеризують росіян як пияків частіше (25%) за інші вікові групи. На другому місці «антирейтингу» лінь (13%). Відсутність дисципліни в росіян зазначили 6% респондентів, наявність грубості та хитрості — по 5% опитаних, а про слабкість згадали лише 2%.

Просто-таки янголи ці росіяни, за винятком питущих і лінивих. Якщо, звісно, даним державних соціологів можна довіряти. На відміну від сайтів провідних українських соціологічних структур (скажімо, «Рейтингу»), де легко можна ознайомитися з максимально повними матеріалами опитувань, сайт ВЦИОМ не дає доступу до цих матеріалів — програмні збої... А було б дуже цікаво, наприклад, подивитися, як побудоване запитання щодо якостей «русских людей», в якому порядку — абетковому чи іншому — запропоновані в анкеті були варіанти відповідей (усього їх налічувалося 30). Є й інші запитання, та вони мають суто спеціальний характер. І взагалі: наскільки можна вірити будь-яким соціологічним опитуванням, присвяченим ідеологічно значущим для влади речам, у неототалітарній державі?

Утім, якщо значна частина респондентів називає саме ті ціннісні якості, які їм видаються найбільш прийнятними для влади (варіант: які їм підказують державні соціологи), то це теж надзвичайно значущий показник реальної суспільної ситуації. Одне думаю, друге кажу, третє маю на увазі — такою була практика радянських часів; разом із тим тоді більшість населення СРСР щиро керувалося певними ідеологічними догматами і політичними міфологемами, як їм почуватися комфортно, — «у советских собственная гордость»...

На цьому можна було би закінчити, якби за три роки до всеросійського опитування, про яке щойно йшлося, ВЦИОМ не провів інше опитування, на схожу тематику. Опитуваним було запропоновано відзначити якості — окремо були виділені як позитивні, так і негативні — російського характеру. Вийшло, що найголовнішими позитивними характеристиками російського характеру є доброта і чесність, благородство і порядність; їх відзначили відповідно 41% і 26% опитаних. Взаємовиручку і товариськість назвали 13%, терпимість і безвідмовність — 12%, працьовитість теж 12%, гостинність 10%, мужність і завзятість, стійкість і цілеспрямованість — по 9%. Такі якості, як довірливість, миролюбність, оптимізм, патріотизм, талановитість, справедливість, щедрість назвали від 1 до 6% опитаних, а 14% завагалися з відповіддю і не назвали жодної позитивної якості. А от серед найбільших негативних якостей російського характеру були пристрасть до алкоголю і наркотиків (43% опитаних) та сподівання на «авось», лінь, безініціативність (23%). Ще були названі безкультур’я, грубість, нахабство (11%), жорстокість, злостивість, заздрісність (11%), безвідповідальність, безгосподарність, неорганізованість (9%). По кілька відсотків отримали туподумство, зайва простота, слабохарактерність, покірність, всепрощення, розбещеність, нехлюйство, розхлябаність і байдужість. Промовчали 17% опитаних.

Як бачимо, висновки російські державні соціологи зробили: в цьогорічній анкеті негативні якості росіян не було винесено в окрему рубрикацію, тож і вийшла гарна картинка, що зобразила майже янголів. Щоправда, за їхньою, «майже янголів», самооцінкою. Не сумніваюсь, що чорти в пеклі, якби їм запропонували анкету зразка 2018 року, теж зобразили б себе позитивно...

Але в опитуванні 2015 року було ще одне важливе запитання. Респондентам пропонували відзначити головні позитивні та негативні якості сучасних західних людей. Не знаю, наскільки щиро відповідали росіяни державним соціологам, але... Втім, судіть самі. 42% опитаних не змогли назвати жодної позитивної якості, притаманної людям Заходу. Ті, хто такі якості зазначив, назвали працездатність, діловитість (16%), відповідальність, вміння тримати себе (10%), повагу один до одного і до закону (9%), впевненість у своїх силах і можливостях, цілеспрямованість (8%), ввічливість, уважність (6%). По кілька відсотків респондентів відзначили культуру поведінки, ощадливість, розважливість, прагматизм, енергійність, чесність, толерантність. До чільних негативних рис західних людей 15% віднесли любов до грошей, по 10% — зарозумілість і чванливість, зазнайство і зверхність, по 7% — хитрість, раціоналізм й егоїзм, по 5% — байдужість, бездуховність, нечутливість, безсердечність, розбещеність, розпусту. Менше 5% опитаних відзначили агресивність, індивідуалізм, зневага до людей іншої національності, нелюбов до росіян, прагнення втручатися в чужі справи, жорстокість і нещирість. Ось так, за даними ВЦИОМ, оцінили західних людей пересічні росіяни. І не дуже суттєво, чи щиро вони висловлювалися, чи орієнтувалися на стереотипи державної пропаганди, підсумок один — ксенофобія й імперська зверхність.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати