Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

СБУ проти ФСБ

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО: «Усі злочини Кремля та їхніх терористів на території України ми документуємо для трибуналу в Гаазі»
01 квітня, 11:28

Валентин Наливайченко на посаді більш ніж рік. За цей час в Україні відбулося багато трагічних і вирішальних подій. СБУ довелося реагувати на численні виклики українській державності та безпеці громадян — протистояти російській агресії. Звісно, до голови спецслужби накопичилося багато запитань. Особливо увага загострилася після вбивства офіцера СБУ у Волновасі, й взагалі — після останнього скандалу навколо влади та колишнього керівника Дніпропетровської облдержадміністрації. Відповіді на змістовні та актуальні запитання — в інтерв’ю «Дню» голови Служби безпеки України Валентина НАЛИВАЙЧЕНКА.

«КОЖЕН ПРИЇЗД РОСІЙСЬКОГО «ДЕСАНТУ» ПІД ЧАС МАЙДАНУ ЗБІГАВСЯ З НАЙБІЛЬШ АГРЕСИВНИМИ ДІЯМИ ТОДІШНЬОЇ ВЛАДИ»

Пане Валентине, Президент нещодавно заявив, що за часів Януковича СБУ на 80% складалася з агентів ФСБ. Це ваша інформація? Агентів просто звільнили і набрали нових людей?

— Щодо ситуації 2012 — 2014 рр. у СБУ і, думаю, в більшості інших правоохоронних органів, то треба чітко розуміти, що керівництво в цих структурах на 100% складалося з людей, які тепер проходять за статтями «державна зрада». Третій за посадою генерал в ієрархії СБУ за часів Януковича на сьогодні заарештований і сидить біля Пукача в СІЗО. Це один із колишніх керівників контррозвідки. Судячи з його свідчень і з тих розслідувань, які ще тривають по лінії внутрішньої безпеки, по лінії розслідування державного зрадництва і злочинів проти Майдану, активістів, депутатів з тодішньої опозиції, ми чітко можемо сказати, що на 90% потенціал СБУ було спрямовано на боротьбу з опозицією, на боротьбу з активістами і на придушення громадських протестів. Незаконне прослуховування, стеження, бандитські акції проти мітингувальників по всій державі — все це було в злочинному арсеналі, зокрема СБУ, тих часів.

Державне зрадництво полягало і в тому, що тричі до Києва приїздили високопоставлені представники ФСБ — офіцери і генерали, якими особисто опікувалося колишнє керівництво СБУ. Воно — Якименко, Бік, Ганжа — не просто співпрацювало з росіянами, а забезпечило їм проживання на спеціальних об’єктах СБУ, надало спецзв’язок та доступ до спеціальних полігонів і навіть до центральних приміщень Служби. Були такі випадки, коли на день-два цілі блоки центрального приміщення СБУ закривали для українських співробітників, тому що туди заходили співробітники ФСБ. Координував росіян — радник президента Росії Сурков (до цього, наскільки ми розуміємо, у нього було інше прізвище).

Кожен приїзд такого ворожого «десанту» під час Майдану співпадав із найбільш агресивними і незаконними діями тодішньої влади проти протестувальників та опозиції. Я офіційно підписав документ і передав його до Генпрокуратури для долучення до об’єднаного кримінального провадження щодо банди колишніх урядовців на чолі з екс-президентом Януковичем, яка узурпувала владу і вчиняла злочини проти людяності. СБУ вони фактично перетворили на організацію, яка загрожувала власним громадянам. У цьому й була найбільша небезпека.

«У ПРОГРАМІ ПІДГОТОВКИ КАДРІВ ПРІОРИТЕТ НАДАНО КОНТРРОЗВІДЦІ, БОРОТЬБІ З ТЕРОРИЗМОМ І БОРОТЬБІ З КОРУПЦІЄЮ»

Ким ви замінили цих людей? Звідки брали нові кадри?

— Коли я з активістами Майдану зайшов у будівлю СБУ, то вона була порожня — жодного працівника не залишилося. Всі втекли. Хто в Крим, хто в Донецьк чи Луганськ, а хто в Російську Федерацію. Всі вони розуміли, що чинили злочини, тому, як будь-яка банда боягузів і дезертирів, одразу розбіглися. Жоден із них сьогодні не працює з нами. Звичайно, частину ми затримали і допитали. Моя принципова позиція така: кожен має відповісти за скоєне — від найменшої ланки СБУ в областях до колишнього голови Служби Якименка. Наша внутрішня люстрація почалася навіть раніше, ніж було прийнято Закон «Про очищення влади» — з 24 лютого 2014 р.

Сьогодні минув рік після Майдану. І наступним за очищенням спецслужби від зрадників етапом стане реальне реформування СБУ для того, щоб більше ніхто й ніколи не використовував Службу проти власних громадян. Ми чітко розуміємо, які підрозділи було злочинно застосовано і в який спосіб. Механізм, що дозволяв зловживання, буде зруйновано, а замість нього в Законі «Про Службу безпеки України» мають з’явитися чіткі обмеження і бути чітко виписані функції для нашої структури. Коли в країні війна, коли агресор на нашій території, ми як ніколи бачимо, що саме нам потрібно змінювати. Необхідна концентрація на контррозвідці, на боротьбі з тероризмом... Тобто спецслужба має бути спрямована на боротьбу з реальними загрозами безпеці.

Який приблизно відсоток кадрового складу СБУ було замінено?

— Керівний склад — на 100%. Тобто керівники, заступники департаментів окремих підрозділів, обласних управлінь, районних відділень. Ротація людей на керівних посадах відбулася двічі, а в окремих випадках навіть тричі. Що стосується середньої ланки, то тут процес люстрації практично вже завершується. Немає дня, щоб я не підписував наказу про звільнення людей, які не проходять очищення за законом. Можу також підтвердити, що Президент вніс на розгляд Верховної Ради наші пропозиції щодо скорочення особового складу на 15%, у порівнянні з лютим 2014 року. Разом із питанням оптимізації складу стоїть і питання набору молодих людей. Відкрито конкурси для всіх. У нас зараз на посади начальників управлінь центрального апарату заступають люди, яким до 30-ти або трохи більше 30 років.

Чи змінили ви програму підготовки кадрів у Національній академії СБУ?

— Зміни почалися з найголовнішого — патріотичного клімату. Самі курсанти одними з перших в країні ініціювали і фактично встановили пам’ятник Небесній Сотні на території Академії. Дух розуміння того, що ти ідеш в Академію, а потім органи СБУ, щоб захищати людину, а не якісь загальні питання держави чи партії, сьогодні на першому місці. В професійному плані пріоритет надається контррозвідці, боротьбі з тероризмом і боротьбі з корупцією. Фактично цих фахівців ми й набираємо. Більше того, з цього року курсанти-випускники за бажанням проходять бойову практику в зоні АТО, в тому числі в наших контррозвідувальних підрозділах, які займаються відповідними операціями в Луганській та Донецькій областях.

«ВАЖЛИВО ВЗЯТИ ЗА ОСНОВУ ТРАДИЦІЇ ТА ПІДХОДИ ДО РОБОТИ СЛУЖБИ БЕЗПЕКИ ОУН-УПА У 30 — 50-х рр.»

Зі створенням Національного антикорупційного бюро, які функції СБУ відійдуть до НАБ? Яких змін може зазнати Закон про СБУ? Що ви очікуєте, чи не потягне це за собою кадрові скорочення? І чи правильно буде скорочувати СБУ у час гібридної війни проти України?

— На сьогодні реформування стосується всього правоохоронного сектору і сектору безпеки нашої держави. Органи безпеки мають бути більш підконтрольними громадськості, парламенту та неурядовим організаціям.

Для СБУ не треба вигадувати нічого зайвого — важливо взяти за основу традиції та підходи до роботи Служби безпеки ОУН-УПА у 1930-1950-х роках. Вона працювала проти агресора в умовах тимчасової окупації території, мала патріотичне виховання, бойову контррозвідку та спиралася на мирне українське населення, користуючись його безпрецедентною підтримкою.

Коли я був ще в опозиції, ми добре вивчили ці традиції й традиції Лебедя й Арсенича-Березовського, які створювали і керували Службою безпеки ОУН. При реформуванні СБУ ми пропонуватимемо рухатися шляхом відмови не тільки від кегебістських назв, а й від структур не притаманних нам органів безпеки. Наприклад, замість управлінь та департаментів треба рішуче перейти на референтури та округи. Референтури, на відміну від департаментів, мають ширші функції — це й інформаційна війна проти ворога, й зв’язки з громадськістю. По суті, референтура означає, що цей підрозділ виконує функції спецслужби, але має більший контакт із громадськістю та можливість задіяти позаштатних співробітників не тільки на основі вербування, а і на основі громадської підтримки, патріотичних заходів і громадського несприйняття всіх проявів сепаратизму. Звичайні люди бачать набагато краще будь-якої спецслужби, хто й як ставиться до сепаратизму. Тому референтури разом із громадськістю мають отримати право діяти більш рішуче, протистояти будь-яким проявам сепаратизму чи потуранню агресору в бізнесі чи якійсь іншій сфері суспільного життя.

Щодо фахового реформування та створення Національного антикорупційного бюро, то у нас є ціле Головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю. На рівні законодавства раз і назавжди має бути визначено, що у зв’язку зі створенням Національного антикорупційного бюро з усіх відомств і підрозділів передаватимуться до нього функції з боротьби із корупцією. Це стосується і СБУ. Водночас від нас до ГПУ раз і назавжди має перейти функція слідства. Адже цим має займатися єдиний слідчий орган, який розслідує всі злочини, в тому числі проти державності. Концентрація відповідних функцій в одному органі забезпечує законність. Якщо ми говоримо про національні традиції й традиції ЄС та НАТО, то там саме так працюють спецслужби. Слідчі підрозділи завжди відокремлені.

До того ж СБУ та МВС треба відмовитися від усіх функцій, які стосуються бізнесу, економіки або підприємницької діяльності. Людям, які займаються економікою, треба дати дихати вільно, а не братися за всілякі перевірки. Дерегуляція економіки разом зі скасуванням різних ліцензій та дозволів має передбачати скорочення цих повноважень та позбавлення цих функцій правоохоронців, у тому числі й Служби безпеки.

Це три лінії реформування. В результаті СБУ обов’язково має сконцентрувати свої зусилля на питаннях безпеки, які складаються із боротьби з тероризмом, контррозвідки та протидії сепаратизму.

Президент на 23-й річниці СБУ пригадав ваші слова, що коли ви зайшли в будівлю СБУ, то в сейфах гуляв вітер, а на подвір’ї догорали папери. Чи відновлюється знищена чи вивезена попереднім керівництвом база документів?

— Робота ведеться. Знаходимо оперативні справи в областях, у Центральному апараті також знаходимо їхні залишки. Вже більше року йде розслідування в цьому напрямі. Ми віднаходимо свідчення злочинів — допитуємо, документуємо, наприклад, про таких державних зрадників, як Якименко, Зима та інші. Відповідні матеріали ми одразу надсилаємо в Генеральну Прокуратуру. Якщо робота тодішньої Спецслужби була спрямована проти тієї чи іншої людини, незалежно від того, ким вона була — громадським активістом, народним депутатом чи журналістом, ми обов’язково повідомляємо йому, що проти нього працювала злочинна організація, яка здійснювала незаконне стеження, прослуховування, збір матеріалів. Це робиться для того, щоб людина мала можливість ознайомитися з ситуацією і при бажанні через суд захистити свої права.

«КОМУНІСТИ ВИКОНУВАЛИ ФУНКЦІЇ ПОЛІЦАЇВ І КОЛАБОРАНТІВ. ХАЙ ЗБИРАЮТЬ СВОЄ ЗБІГОВИСЬКО В КИЄВІ — ЇХ БУДЕ ЗАТРИМАНО»

Зараз «зависло» багато гучно проанонсованих кримінальних справ. Наприклад, мало що чути про «справу Єфремова», ніхто не знає, куди подівся його соратник Тихонов тощо.

— Коли я очолював Службу безпеки в першу каденцію, ми вже тоді порушували кримінальні справи проти сепаратизму та проти проросійських організацій, як-то «Севастополь — Крым — Россия» чи «Донецька республіка». Але у відповідь отримували шалений опір проросійськи налаштованих народних депутатів у нашому парламенті, які користувалися імунітетом і захистом тодішньої Генеральної прокуратури, яка за законодавством була й залишається наглядовою інстанцією за Службою безпеки. ГПУ, яка на той час була під регіоналами, закрила багато наших справ щодо сепаратизму. Саме тоді було втрачено час, що зараз призвело до застосування агресором агентури і фінансування сепаратизму-тероризму. Всі ці комуністичні осередки й кубла тероризму згодом «вилізли нам боком». Коли почалася відкрита російська агресія, комуністи, як ніхто, виконували функції поліцаїв і колаборантів, допомагаючи Кремлю в Криму, в Луганській і Донецькій областях. Саме блокування боротьби із сепаратизмом на рівні парламенту і Генеральної прокуратури в 2008 — 2009 рр. призвело до наслідків, які ми зараз маємо, — анексований Крим, окупована частина Донбасу.

Але їхню підривну діяльність не припинено й сьогодні. Ці кубла існують не лише в Луганську та Донецьку, а й у таких містах, як Одеса, Харків. Під прикриттям так званих антимайданів, Куликових полів — усе це ті самі осередки. Ми їм перекрили канали доставки вибухівки із зони АТО, Росії та Придністров’я. А вони натомість скуповують мисливські суміші, знаряддя й знову провокують. Тут Служба безпеки спільно з МВС добре співпрацюють, робота триває щоденно, щогодинно. Президент регулярно заслуховує силовиків. Щодня ми проводимо наради з керівником МВС Арсеном Аваковим. Наші контртерористичні заходи тривають. Вони стали ще більш рішучими, активними та наступальними. Операції із зачистки цілих районів Одеси та Харкова й надалі будемо продовжувати. Ми не розслабляємося. Триває ліквідація бандформувань, які поширюють свою злочинну діяльність й на територію сусідніх областей.

Петро Симоненко днями заявив, що КПУ планує провести мітинг 1 травня в Києві, й хоче запросити на святкування своїх російських колег.

— Вони можуть заявляти все що хочуть — хай збирають своє збіговисько. Але ті, хто причетний до терористичної та сепаратистської діяльності, одразу будуть затримані. Україна сьогодні захищає свою територію. Ті, хто сприяв агресії на сході нашої країни, переслідуватимуться як колаборанти Кремля і як ті, що скоїли злочини проти людяності.

«СПЕЦСЛУЖБИ РОСІЇ ТА ЇХНІ ПРЕДСТАВНИКИ РОЗГОРНУЛИ ШТАБИ В ЛУГАНСЬКУ І ДОНЕЦЬКУ»

Російське ФСБ сьогодні повністю контролює Крим і частину Донбасу. Яким чином вони діють у цих регіонах?

— Усі терористичні акти, які відбуваються на території України (контрольованій і тимчасово неконтрольованій нами), готуються та здійснюються під керівництвом російських спецслужб. Зараз у Луганській і Донецькій областях діють найбільш небезпечні терористичні угруповання, які отримують фінансування і зброю з Росії. Саме вони, використовуючи сучасні міни, так звані приліпали й іншу вибухівку, скоюють теракти на півдні та сході країни. Ми таких кур’єрів і гастролерів затримували й затримуватимемо на території й інших областей України. Наприклад, зараз триває суд над громадянкою України, яку офіцери ГРУ РФ направили з Луганська до Києва для скоєння теракту. Наші слідчі розслідують цю справу і вимагають довічного ув’язнення цієї особи.

Щодо інших проявів діяльності спецслужб РФ на території Донецької та Луганської областей, то це тренінги й навчання для так званих міністерств безпеки «ДНР» і «ЛНР». Спецслужби Росії та їхні представники розгорнули штаби в Луганську і Донецьку — вони координують, забезпечують і сприяють навчанню терористів на тимчасово окупованих територіях. Для цього використовуються відповідні полігони. Також спецслужби РФ сприяють у забезпеченні зв’язком терористів, надають їм боєприпаси, російську бронетехніку, тобто переправлення на нашу територію знарядь війни для скоєння злочинів проти людяності. Усе це ми знаємо й документуємо для кримінальної справи проти терористичних організацій «ЛНР» і «ДНР». Це необхідно й для світового співтовариства, й для трибуналу в Гаазі, й для того, щоб, коли ці території буде звільнено, кожен, хто причетний до терористичних організацій, був притягнений до кримінальної відповідальності.

«УКРАЇНА З ДОЗВОЛУ СЛІДСТВА АКТИВНО НАДАЄ ДОКАЗИ ЗЛОЧИНІВ МІЖНАРОДНИМ СТРУКТУРАМ»

Нещодавно в інтерв’ю «Дню» юрист-міжнародник Володимир Василенко висловив сумніви щодо комплексності та грамотності збору, фіксації й документування злочинів на окупованих територіях російським агресором.

— Я запросив професора Володимира Василенка поділитися досвідом із цих питань з нашими молодими співробітниками, зокрема керівниками підрозділів. Ми вдячні професорові Василенку та іншим професіоналам, які працюють і допомагають нам у методології розслідування, правильного документування злочинів, насамперед проти людяності, щоб грамотно провести їх в Україні й передати потім ці докази до міжнародних інстанцій. Більше того, зараз Україна з дозволу слідства активно надає ці докази міжнародним структурам — таким, як ПАРЄ та іншим. Ми частково публікуємо те, що вже задокументовано, — хто постачає зброю, хто ці російські громадяни, яких ми затримуємо, фіксуємо докази агресії, злочинів проти людяності.

 — СБУ часто звітує про затримання російських злочинців та військових. Але чому у нас немає показових судів? Чому ми не можемо захопити й обміняти, скажімо, Надію Савченко на якогось ГРУшника?

— Суди у нас відбуваються. Наприклад, нещодавно одного громадянина Російської Федерації було засуджено на 12 років, є й інші вироки. І такі дії щодо них триватимуть. Більше того, це стосується й тих, кого вони використовують як своїх агентів. Про це треба більше говорити, і ми будемо це робити.

Коли ж говорити про таку постать, як Надія Савченко, то її потрібно просто звільнити, адже її викрали з території України. Служба безпеки такою незаконною діяльністю не займається — ми не викрадаємо громадян сусідніх держав, оскільки це злочин. Весь так званий судовий процес над Надією побудований на злочині — їй намагаються приписати те, чого вона не робила.

Натомість ми завжди затримуємо і переслідуємо в законний спосіб, у тому числі громадян РФ. Більше того, ми завжди повідомляємо родичам, посольству та консульствам, що їхнього громадянина затримано під час бойових дій або за сприяння тероризму. Ми також публічно чи непублічно повідомляємо, що знайдено тіло вбитого бойовика — громадянина РФ, тому просимо приїхати разом із консулом та ідентифікувати його, щоб віддати родичам і по-людськи поховати. Ми не дозволяємо собі чинити так, як чинять терористи або російські спецпризначенці, які по-дикунськи поводяться із загиблими українцями. На нашій території не діють пересувні крематорії, і ми нікого не спалюємо. Тому одна річ — як діють терористичні організації під керівництвом Кремля, а інша — як діє українська цивілізована держава.

Отож із метою звільнення наших заручників, у тому числі наших військових, Служба безпеки спільно з ГПУ була змушена через суд просити змінити міру запобіжного заходу щодо більш ніж тисячі затриманих. Серед них були люди, причетні до сепаратизму і до тяжчих злочинів проти нашої держави. Тому це міф, що ми буцімто просто випускаємо цих людей. Ми не випускаємо їх — ми змінюємо міру запобіжного заходу, щоб повернути тих, кого на території «ДНР»-»ЛНР» незаконно утримують і катують бандформування або російські спецслужби. Це дуже непроста справа, але ми мусимо її виконувати.

«АТЦ ПРИ СБУ ЗАЛИШАЄТЬСЯ ГОЛОВНИМ КООРДИНУЮЧИМ ОРГАНОМ, ВІДПОВІДАЛЬНИМ ЗА ПРОВЕДЕННЯ БУДЬ-ЯКОЇ АТО»

Антитерористичний центр СБУ — чи досі він є головним органом, який відповідає за проведення Антитерористичної операції на сході України?

— АТЦ при СБУ так і залишається головним координуючим органом, відповідальним за проведення будь-якої антитерористичної операції, в тому числі в Луганській та Донецькій областях.

Протягом лютого-березня за дорученням Президента ми здійснюємо масштабну антикорупційну спецоперацію в Донецькій та Луганській областях. Її мета — протидія та боротьба з мародерством, корупцією, насамперед у власних лавах і серед правоохоронців, задіяних в АТО та особливо на пропускних пунктах. Як наслідок, ми заарештували полковника СБУ й високопоставлених представників МВС та інших органів, в результаті чого ми чітко бачимо, що загрожує безпеці нашої держави. У Донецькій та Луганській областях це відсутність дисципліни, єдиного законного порядку в питаннях пересування людей, вантажів і дотримання законності на звільнених територіях. Тобто наші військові звільнили територію з участю антитерористичних підрозділів, а що далі? Нова місцева влада з космосу не прилетить, а стара, як правило, проросійська або сепаратистська. Сподіваюсь, завдяки військово-цивільним адміністраціям справа зміниться на краще.

Що ж до правоохоронних органів, то на звільнені території так само має прийти нова міліція. Ми підтягнули на схід і далі продовжимо розгортати контррозвідку СБУ з інших областей. Щоб раз і назавжди подолати ганебні явища мародерства й корупції, ми маємо остаточно домовитися з добровольчими батальйонами, які в перші дні протистояння з агресором взялися за зброю.

До речі, що буде далі з добровольчими батальйонами?

— Частина добровольців, які дадуть згоду вступити до ЗСУ, Нацгвардії або навіть СБУ, перейдуть до відповідних підрозділів зі зброєю, отримають статус, соціальні гарантії, виплати, звання і за бажання залишаться служити. Всі ж інші формування мають роззброїтися й піти із зони АТО, бо злочинці часто використовують добру славу добровольчих батальйонів задля власної користі.

Наприклад, зараз ми розслідуємо справу щодо вбивства нашого офіцера Віктора Мандзіка, котрий зупинив контрабандистів-мародерів, а ті його зухвало вбили. Вони також використовували форму ЗСУ, зброю, прикривалися всілякими посвідченнями, зв’язками в одній з облдержадміністрацій. Злочинне кубло, яке там злигалося й проявило себе в Донецькій та Луганській областях, використовує ситуацію невизначеності, коли є шпарина і нагода під виглядом якогось батальйону обдирати, красти, вбивати й уникати покарання. В інтересах нашої національної безпеки це зупинити і навести лад — легалізувати й надати статус усім батальйонам. Всі ж злочинні формування мають бути роззброєні та виведені, а ті люди, які причетні до вбивств та інших злочинів, мають переслідуватись відповідно до закону.

Таку операцію СБУ провела у Волновасі, де було затримано десятки осіб і знайдено вбивцю офіцера Служби безпеки. Маріупольський суд видав санкції на його арешт, і зараз він сидить у камері біля Пукача — як ми і обіцяли, адже для нас це принципове питання. Він не уникне покарання, і його політичні кришувателі не зможуть йому допомогти. Нині потрібно дати СБУ можливість очистити територію Донецької та Луганської областей від мародерів та злочинців.

«СБУ — АПОЛІТИЧНА СТРУКТУРА, ЯКА — ПОЗА ПОЛІТИКОЮ. ПРІЗВИЩА ТИХ ЧИ ТИХ ОЛІГАРХІВ НАС НЕ ЦІКАВЛЯТЬ»

— СБУ неодноразово опинялася крайньою в політичних розборках на верхніх щаблях влади. Що буде після конфлікту навколо «дніпропетровської команди»?

— Нічого. СБУ — аполітична структура, яка перебуває поза політикою. Тому на нас це ніяк не позначиться. Взагалі прізвища тих чи інших олігархів нас не цікавлять. Особливо після Майдану. Нам не важливо, який політичний спонсор намагається прикрити злочинну діяльність. Наприклад, якщо везли цигарки, алкоголь — заробляли на цьому, значить — відповідатимуть. СБУ неодноразово вже затримувала і зупиняла контрабанду в зоні АТО, незалежно від «даху» порушників.

Президент ніколи не ставить завдання — працюйте проти того чи іншого політика або олігарха. Навпаки — вимагає однаково ставитися до всіх. Тому часто виникають ситуації, коли доводиться мати справу з людьми, яких ти знаєш особисто. Ми будемо протидіяти мародерству і тероризму на будь-яких рівнях, кого б це не стосувалося. Наприклад, народний депутат Андрій Денисенко. Я знаю цю людину ще з громадського активу Дніпропетровщини — рішучий, реальний боєць з минулим режимом. Але в цій ситуації він повів себе неправильно і фактично став на захист правопорушників. Тому навіть знаючи і поважаючи Андрія, я не можу дати команду зупинити розслідування.

За словами народних депутатів з «групи Коломойського», ви публічно заявили про допит Корбана і Олійника щодо вбивства офіцера СБУ у Волновасі, хоча цей злочин відбувся лише наступного дня. Як так вийшло?

— Йшлося про допит щодо викрадення Величка. Більше того, під час допиту вони погрожували слідчим. Ми наполягаємо на відкритті кримінального провадження за погрози і перешкоджання слідству — я вже звернувся до Генерального Прокурора. Зараз у повній співпраці з ГПУ і МВС триває розслідування в рамках об’єднаного провадження щодо бандитської і розбійної діяльності десятків людей, в тому числі з дніпропетровських і усіляких інших охоронних структур. Ми наполягаємо на тому, щоб ті, хто викрадав і застосовував тортури проти громадян України, хто причетний до вбивства людей, були допитані і притягнені до кримінальної відповідальності. Тоді жодної політики не залишиться.

«ЗВИНУВАЧЕННЯ АБО СВІДЧЕННЯ, ЯКІ ЗАРАЗ ПРОЛУНАЛИ ВІД ПУКАЧА В АПЕЛЯЦІЙНОМУ СУДІ, МАЮТЬ БУТИ ДОРОЗСЛІДУВАНІ»

Генпрокуратура відмовила в розслідуванні сенсаційних заяв підсудного у «справі Гонгадзе» Олексія Пукача про незаконні дії, погрози і шантаж на його адресу з боку прокурорів та судді Андрія Мельника, які він зробив на засіданні Апеляційного суду Києва. Як прокоментуєте?

— Я давно казав про те, що не може бути таємності і секретності в цій резонансній справі. Нагадаю, що саме СБУ за моїм першим керівництвом 2009 року затримала Пукача. Далі робили все для гарантування його безпеки. Це необхідно було для того, щоб він прийшов у суд і у відкритому режимі відповів на всі запитання — для самого суду і всіх громадян України. Пукач був готовий свідчити одразу. Принциповою є позиція щодо розсекречення матеріалів у цій справі, тому що будучи в парламентській опозиції, ми багато критикували Януковича за те, що вони засекретили судове засідання. Це злочин. Зараз дуже правильно, що засідання суду відбувається у відкритому режимі, а далі мають бути остаточно розсекречені матеріали справи, відповідно і судові засідання повинні продовжуватися у відкритому режимі. А ті звинувачення або додаткові свідчення, які зараз пролунали від Пукача в Апеляційному суді, мають бути дорозслідувані. Тобто резонансні злочини мають бути справедливо сприйняті в суспільстві, щоб воно остаточно дізналося, хто виконавець, хто організатор, а хто замовник. Лише після цього можна говорити, що це вбивство розкрито.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати