Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Трагедія в небі

На Вінниччині внаслідок авіакатастрофи загинув екіпаж літака-винищувача Су-27УБ. «День» з’ясовував обставини
17 жовтня, 18:53
ФОТО РЕЙТЕР

16 жовтня поблизу селища Уланів Вінницької області під час виконання навчально-бойового польоту, який проводився в межах навчання «Чисте небо-2018», розбився літак Повітряних сил ЗСУ Су-27УБ. Винищувач належав бригаді тактичної авіації із Миргорода Полтавської області. Внаслідок авіаційної катастрофи загинуло двоє пілотів. За словами тимчасово виконуючого обов’язки начальника прес-центру Командування Повітряних сил Збройних сил України, майора Дмитра Струтинського, за кілька хвилин до падіння зв’язок з екіпажем було втрачено. Хоча літак був справним і готовим до виконання завдань.

«Авіаційна техніка, що залучається до навчання, відповідає усім технічним вимогам, пройшла відповідні дозвільні процедури. — запевняє Дмитро Струтинський, — Літак не раз виконував завдання під час навчань «Чисте небо». Літав майже щодня. У той злощасний день, 16 жовтня, екіпаж здійснював чергове завдання — це був обліт території і відпрацювання завдань у повітрі. Обставини з’ясовуються».

Унаслідок авіакатастрофи загинули два пілоти. Командиром екіпажу був полковник Іван Петренко, заступник командира з авіації — начальник авіації повітряного командування «Схід» Повітряних сил Збройних сил України. Він, як ніхто, був підготовлений до ведення бойових дій  як інструктор. Мав досвід бойової підготовки і вдень, і вночі, і в складних метеоумовах. Про другого пілота інформації не багато. Як повідомив на своїй сторінці у Facebook фонд «Повернись живим», ним був пілот авіації Національної гвардії Сполучених Штатів (US National Guard). Штаб Командування військово-повітряних сил США в Європі підтвердив інформацію про участь американського військовослужбовця в інциденті з винищувачем Су-27.

ФОТО РЕЙТЕР

СОТНІ ПОЛІЦЕЙСЬКИХ НА МІСЦІ КАТАСТРОФИ

Пошуково-рятувальні заходи тривають, працює група офіцерів Командування Повітряних сил ЗС України, провідні спеціалісти літаючої авіаційно-технічної лабораторії та інші фахівці, які збирають матеріали для розслідування та встановлення причини авіакатастрофи. Начальник головного управління Національної поліції у Вінницькій області Юрій Педос додає, що територію охороняють понад сотня поліцейських, не допускаючи цивільних до місця катастрофи, оскільки військовий літак міг мати на борту боєприпаси, а вони можуть здетонувати будь-якої миті.

«Жертв серед мирного населення немає. Люди бачили, як літак почав втрачати висоту, летів на наднизькій висоті. Швидше за все, він почав падати над населеним пунктом і пілоти відвели його в поле, за кілька метрів від села, — припускає Педос. — На місці авіакатастрофи, яка становить кілька сотень метрів, є дрібні частини літака, агрегати, добре помітні сліди вибуху, видно місце, де Су-27 торкнувся крилом. Ціною власного життя вони врятували мирних жителів».

ГУЛ, СВИСТ І КЛУБОК ДИМУ

Жителі невеличкого села Пагурці, що за кілька кілометрів від Уланова, розповідають, що упродовж останніх днів часто бачили літаки в небі. Вони виконували різні фігури, пілоти дивували своєю майстерністю, але так низько, як у той день, не літали. Близько 17.00 селяни почули сильний свист, гул, побачили літак, що летів на шаленій швидкості, а потім —  клубок диму на полі.

«Було страшно, пролетів 100 метрів від нашої хати. А потім вибух і чорний дим над полем, — розповідає Інна Мороз. — На вулицю одразу вибіг мій дядько. Скрикнув «біда» і помчав у поле на машині. Ми молилися, щоб пілоти врятувалися. Чоловіки казали, що вони, напевне, катапультувалися. Але не встигли... Дуже шкода. Ми кілька днів спостерігали за літаками. Тішилися, як діти, пишалися нашою авіацією. А тут таке. Жах і жаль».

ДОКУМЕНТИ ВИЛУЧИЛИ, РОЗПОЧАЛОСЯ РОЗСЛІДУВАННЯ

За фактом падіння винищувача у Вінницькій області Військова прокуратура Центрального регіону розпочала розслідування. До ЄРДР уже внесені відомості за ознаками кримінального злочину, передбаченого статтею 416 Кримінального кодексу України — «Порушення правил польотів або підготовки до них». Оскільки літак піднявся в небо з аеродрому Старокостянтинова, Хмельницької області, відомство вже вилучило льотну документацію та документи на літак.

«З метою встановлення причин трагедії група військових прокурорів Вінницького гарнізону, очолювана військовим прокурором гарнізону, продовжує огляд місця трагедії разом із представниками експертної комісії Міністерства оборони України та фахівцями авіаційно-технічної лабораторії. На даний час на аеродромах в Миргороді і Старокостянтинові вилучено льотну документацію та документи на літак. Наразі тривають допити свідків щодо обставин вильоту борта, його технічного стану на момент вильоту, даних об’єктивного контролю тощо», — йдеться в повідомленні прес-служби Військової прокуратури Центрального регіону за 17 жовтня.

НАВЧАННЯ БЕЗ УРОЧИСТОГО ФІНАЛУ

Незважаючи на катастрофу винищувача Су-27, спільне керівництво навчання «Чисте небо-2018» вирішило продовжити польоти усіх типів авіатехніки. Але медіадень, який планувався 18 жовтня, як і урочисту церемонію закриття військових навчань, скасували.

Завершаться спільні з НАТО міжнародні військові навчання «Чисте небо-2018» у п’ятницю,  19 жовтня. У них, нагадаємо, беруть участь військові зі США, Румунії, Польщі, Бельгії, Данії, Великобританії та Північної Ірландії, Нідерландів, Греції та Естонії. Загалом у «Чистому небі» залучено 950 військових, понад 40 літальних апаратів, десятки зенітних ракетних комплексів і засобів радіо-технічних військ. Це наймасштабніші в історії України військово-повітряні навчання за часів незалежності. Масштабні і... трагічні.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати