Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У Дніпрі наводять політичні мости

Колишній голова ОДА Валентин Резніченко повернувся на колишню посаду
14 грудня, 18:55

Колишній голова Дніпропетровської облдержадміністрації Валентин Резніченко повернувся на колишню посаду, яку він обіймав за часів президентства Петра Порошенка. Глава держави Володимир Зеленський, звільнивши Резніченка влітку минулого року, змінив своє рішення. Одночасно він звільнив з посади Олександра Бондаренка, наймолодшого губернатора в історії Дніпропетровщини, який протримався на своїй посаді трохи більше року.

Рішення про відставку ухвалено майже відразу після закінчення місцевих виборів, що зафіксували нову ситуацію в регіоні: програш кандидата від партії «Слуга народу» на виборах мера Кривого Рогу — рідного міста Володимира Зеленського, а також необхідності формування обласної влади за більш ніж скромних успіхів пропрезидентської партії. Багато хто вважає результати минулих виборів  серйозним провалом колишнього керівництва регіону. Причому не лише в політиці, але й у господарській діяльності. Оскільки будівництво нового аеропорту в Дніпрі, яке влада вважає одним із своїх найважливіших пріоритетів, просувається «зі скрипом».

Щодо цього варто зауважити, що за 48-річним Валентином Резніченком закріпилася репутація ефективного менеджера, за якого на Дніпропетровщині спостерігався будівельний бум. Важливо і те, що, на відміну від свого попередника, Валентнн Резніченко — родом із Дніпра. На початку 90-х років він закінчив металургійну академію. Працював керівником у медіасфері, переважно в «Українському медіа-холдингу» свого родича Бориса Ложкіна, який при президентові Порошенку став головою його адміністрації.  2015 року Резніченко декілька місяців очолював Запорізьку ОДА, а з березня 2015-го до липня 2019 року керував Дніпропетровською ОДА, змінивши на цій посаді Ігоря Коломойського. Як повідомляє прес служба Офісу Президента, глава держави вручив губернаторові посвідчення, сказавши, що його досвід і «глибоке знання регіону сприятимуть подальшому розвитку та процвітанню Дніпропетровщини».

Варто зауважити, що на нинішніх виборах до Дніпропетровської обласної ради Валентин Резніченко очолював список політичної партії «Пропозиція». Партія «Слуга народу», що за підсумками здобула перше місце, постала перед серйозною дилемою: з ким блокуватися — з ОПЗЖ, що отримала другий результат, чи з «Пропозицією», яка опинилася на третьому місці? Зважаючи на призначення на посаду губернатора Валентина Резніченка, «слуги народу» зробили вибір на користь «Пропозиції», отримуючи натомість посаду голови облради, вибори якої повинні відбутися на сесії 16 грудня. Як кажуть у кулуарах, ним повинен стати не нинішній голова Святослав Олейник, а арбітражний керівник з Кривого Рогу Микола Лукашук.

Першим серед дніпровських політиків привітав Резніченка з призначенням мер Дніпра Борис Філатов. За його словами, їх пов’язує не лише давня дружба, але і те, що вони — однопартійці. На своїй сторінці у «Фейсбук» Борис Філатов назвав Резніченка «найбільш успішним губернатором» Дніпропетровщини, який «уміє працювати». «Президент щойно призначив своїм указом головою ДніпрОДА Валентина Резніченка. Людину, яка вже очолювала нашу область декілька років і мого давнього товариша. Найуспішнішого губернатора за всю історію України, справжнього фахівця, аполітичного управлінця і водночас щирого державника», — написав у «Фейсбук» Борис Філатов.

Депутат Дніпропетровської облради від «Європейської солідарності» Андрій Денисенко також позитивно відгукується про кандидатуру Резніченка. За його словами, центральна влада повертає до управління областю «надійні та фахові кадри попередньої адміністрації». «Особисто я бачу в цьому можливість конструктивної взаємодії патріотичної опозиції з місцевими органами державної влади та припинення розгнузданого корупційного дерибану та балагану», — написав у «Фейсбук» А. Денисенко.

Приблизно так само оцінюють ситуацію і в експертному співтоваристві. Дніпровський політолог Віктор Пащенко вважає, що головною причиною повернення Резніченка на посаду є необхідність для президентської влади сформувати більшість в обласній раді й отримати там «свого» голову. Валентин Резніченко, хоча й обраний депутатом від партії «Пропозиція», але як досвідчений апаратник знає, чого від нього чекають — здійснювати політику Президента в регіоні.

Інший політичний експерт — Андрій Клячин вважає, що зміна голови Дніпропетровської облдержадміністрації може свідчити про бажання центральної влади домовитися з місцевими елітами. Він зауважує, що зараз в Офісі Президента за регіональну політику відповідає виходець із Дніпра Кирило Тимошенко. Крім того, в Дніпропетровській облраді після виборів склалася досить непроста політична ситуація. Жодна з політичних сил не може створити стійку більшість, тому необхідно домовлятися. На думку Клячина, призначення нового губернатора може свідчити про те, що політичні супротивники збираються створити в обласній раді коаліцію. У дніпровських ЗМІ також пишуть, що тепер мер обласного центру та голова облдержадміністрації уособлюють одну партію. В цілому, призначення Резніченка можна сприймати, як крок Зеленського щодо наведення мостів із міським головою Дніпра Борисом Філатовим задля стабільності в регіоні. Одночасно наголошується, що Президент фактично пішов на конфлікт із впливовим олігархом Ігорем Коломойським, а часи їхньої дружби залишилася у минулому.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати