Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Загрози європейській безпеці»

ПАРЄ офіційно вимагає від Росії поводитися із захопленими українськими моряками відповідно до Женевської конвенції про військовополонених
25 січня, 12:00
ФОТО REUTERS

Про це йдеться в ухваленій у четвер резолюції ПАРЄ «Ескалація напруженості навколо Азовського моря і Керченської протоки та загрози європейській безпеці», повідомляє Укрінформ. Резолюцію підтримали 103 делегати, утрималися 16 та три були проти. Це перший міжнародний документ, який офіційно визнає статус захоплених у районі Керченської протоки українських військових моряків як військовополонених, та закликає Москву негайно їх звільнити.

«Асамблея закликає РФ негайно звільнити українських військовослужбовців та забезпечити їм необхідну медичну, правову та/або консульську допомогу згідно з відповідними положеннями міжнародного гуманітарного права, такими як Женевська конвенція», — зазначається у документі.

Також ПАРЄ закликає РФ забезпечити вільне проходження Азовським морем і Керченською протокою. У резолюції висловлюється занепокоєння щодо будівництва Росією мосту через Керченську протоку, що вважається нелегальним і засвідчує чергове порушення суверенітету України разом із вибірковими перевірками українських та міжнародних суден в Азовському морі.

«Асамблея засуджує застосування військової сили Російською Федерацією проти українських військових кораблів та їхніх екіпажів», — наголошується у документі.

Асамблея підтримала пропозицію Європарламенту про розширення мандату Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на регіон Азовського моря. Окрім цього, в резолюції підтримується ініціатива Німеччини і Франції щодо моніторингу спостерігачами від третіх країн свободи навігації у Керченській протоці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати