Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Працювати треба разом і скоординовано»

Рівняни — про те, як вибратися із «болота»
22 грудня, 20:15

Андрій ЛЯШУК, лірник:

— Позитивом вважаю те, що в центрі нашого міста нарешті з’явилася Різдвяна шопка. Таке відбувається вперше. Нам все-таки вдалося це зробити. Коли взялися за створення шопки, то я наполягав, щоб не брали типових малюнків з інтернету, не передруковували зображень з ікон. Тож робота вийшла авторська. Персонажів малювала художниця Наталка Дейнека. До речі, ангел у нас — із лірою та кобзою. Коли ми запропонували ініціативу Різдвяної шопки, то дехто казав, що це радше католицька традиція. А тепер шопка привертає увагу перехожих. Діти цікавляться, підходять, роздивляються. І дорослі розповідають про персонажів та про народження Ісуса. До речі, зараз робимо відео про створення шопки.

А поганим, безумовно, є те, що в країні триває війна. На сході гинуть люди. До негативу також можна віднести й ажіотаж із «Приватбанком». Але, зрештою, це може виявитись і на краще.

Олександр ХАРВАТ, фотохудожник:

— Цими вихідними взяв участь у благодійному пробігові до Дня святого Миколая, який влаштували в Рівному. Кошти, зібрані під час акції, спрямують на оснащення сенсорної кімнати для дітей з особливими потребами. Я підтримую різноманітні культурні, спортивні, доброчинні ініціативи. У тому числі й своєю участю. На жаль, після цього пробігу було чимало невдоволених, які нарікали на затори на дорогах через акцію. Дійство відбувалося в центрі міста, на годину одна вулиця виявилася перекритою, але не центральна. І про це попереджали заздалегідь. Пробіг можна було влаштувати за містом. Але тоді й глядачів прийшло б менше. А серед них чимало дітей, для яких це позитивний приклад. Когось така акція може стимулювати до того, щоб зайнятися бігом чи ще якимось видом спорту. І це, безперечно, позитив.

А ще у нас стартував уже традиційний проект «Різдвяне диво-2017». До його програми належить фотозйомка діток. Потім влаштовуємо виставку їхніх портретів та Різдвяний бал, а кожен учасник отримає в подарунок власний фотопортрет на повний зріст. Також саме в ці дні у Рівному вперше стартує конкурс репортерської фотографії. Виставка відбудеться 5 січня, а поки що ми приймаємо роботи.

Негативом є те, що в країні не спостерігається стабільності ба навіть кроків до неї. Паніку викликала й ситуація з «Приватбанком». Це чи не найбільший банк, який обслуговує мільйони людей. Не думав, що ситуація навколо нього розвиватиметься настільки стрімко. І це дещо насторожує. Річ у тім, що, як засвідчує досвід, держава не завжди є ефективним менеджером. Хочеться сподіватися на краще.

Нещодавно я повернувся із Брюсселя. Їздив разом із Варшавським університетом. Ми були в Європарламенті, спілкувалися з одним депутатом. Запитали його про Україну та безвізовий режим. Депутат відповідав дуже коректно. Але з підтексту стало зрозуміло, що їм не потрібна країна, в якій іде війна. Україна просить грошей у міжнародних організацій. А тим часом, як показують реалії, українські чиновники самі здатні кредитувати ту ж Європу. Тому, думаю, безвіз з Європою буде нескоро. У нас має бути така система влади і господарювання, щоб країни Європи хотіли бачити нас у своєму Союзі.

Микола ГЛОТОВ, адвокат, керівник правових програм РОГО «Комітет виборців України»:

— Місцева влада і підприємства, яких вона винаймає для прибирання снігу, так і не роблять висновків. Враження таке, що чи дороги посипаються невчасно, чи пізно починають прибирати сніг, чи економлять на суміші, якою посипають вулиці. І коли більш завантажені транспортом дороги — у відносно кращому стані, то на менш важливих і у дворах картина плачевна. Все як завжди: спочатку падає сніг, який згодом перетворюється на лід. Техніка особливо нічим не відрізняється від тієї, яка була в минулі роки. Може, це причина. Але враження таке, що у нас, як завжди, пожинають наслідки, а запобігати причинам ніхто навіть не намагається.

Що ж до хорошого, то приємно, що нарешті зима у нас сніжна. Це також добре для жителів сіл, де цьогоріч у колодязях уже зникала вода. Тепер завдяки опадам рівень води помітно піднявся.

Негативом також виявилась паніка людей через ситуацію з «Приватбанком». Бачив черги біля банкоматів і банкомати, в яких закінчилася готівка. Це дуже прикро, люди не впевнені у банківській системі. І це мінус. А виною цього є попередня політика, коли заморожували вклади, було допущено прорахунки з контролем за банками, в тому числі «Михайлівським».

Але суттєвих проблем у клієнтів «Приватбанку», попри ажіотаж та створену завдяки повідомленням в інтернеті і ЗМІ паніку, не спостерігається, Якщо люди не можуть зняти гроші в банкоматі цього банку, то користуються банкоматами інших банків. Це плюс чинному керівництву держави, якому наразі вдається утримувати ситуацію.

Головне, щоб із усіх тих випадків, які трапилися за останній час, влада зробила правильні висновки. Бо негоже, щоб щоразу, коли хтось обкраде вкладників, влада виплачувала це за рахунок платників податків. Потрібно створювати механізми запобігання подібному. Та й винні мають бути покарані.

Юрій ДЮГ, керівник ГО «Антикорупційний моніторинг»:

— Зараз ми проводимо тренінги в районах області. Вчимо місцевих активістів, як правильно розбудовувати власні територіальні громади, контролювати владу, представляти владу. Наша країна ніколи не зробить рішучого кроку, якщо її не підштовхуватимуть вперед мотивовані люди в кожному місті й селі. Працювати треба разом і скоординовано. Лише так ми зможемо вибратися з того болота. Саме тому кожній ініціативній людині приділяємо максимум уваги. І такі люди є. Приємно, що вони продовжують співпрацювати з нами й після тренінгів. Можливо, в подальшому матимемо ефективну мережу громадських організацій у Рівненській області. Однак не варто гаяти часу. Бо чиновники і депутати теж не дрімають. Корупція на місцевому рівні рясно буяє. І наші розслідування це підтверджують. Чиновники б’ються за контроль над закупівлями, комунальними підприємствами, будівельними та ремонтними роботами. У багатьох реальний стиль життя не відповідає зазначеному в електронних деклараціях. На жаль, з бюджетною децентралізацією в регіони прийшла і децентралізація корупції. На місцях стали красти навіть більше. Тому мусимо з цим боротися і впроваджувати ефективні інструменти прозорості й підзвітності для місцевої влади.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати