Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пропозиції доленосні та своєчасні

27 лютого, 14:04

Відгук на статтю Ігоря СЮНДЮКОВА та Романа ГРИВІНСЬКОГО «За що насправді воювали наші діди...» («День» № 19-20 від 6 лютого 2015 року)

Шановна редакціє! Як учасник Другої світової війни, вимушений воювати в лавах Червоної армії в роки Великої Вітчизняної війни, схвалюю і підтримую пропозиції та ідеологеми, висвітлені на сторінці «Дня» на тему «За що насправді воювали наші діди...» (№ 19-20 від 6-7 лютого 2015 року).

Пропозиції і роздуми про відзначення 70-ї річниці завершення Другої світової війни, висвітленні Ігорем Сюндюковим, Романом Гривінським та науковцями-істориками, схвилювали мене і моїх ровесників — учасників Великої Вітчизняної війни, нині дідів, що воювали в лавах Червоної армії. Вважаємо, що ці пропозиції є своєчасними і доленосними для українського народу, що сьогодні захищає суверенітет Української держави від інтервенції імперської Росії, а саме:

1. «Хто дав право Путіну та його оточенню монополізувати Перемогу?» Зневажаючи український народ, Путін-агресор цинічно твердить, що у війні з нацистською Німеччиною Росія перемогла б і без участі України.

2. «Ми не повинні йти на поводу Росії та віддавати їй День Перемоги. Майже сім мільйонів українців воювало в складі Червоної армії» (Олександр Лисенко, доктор історичних наук).

3. «День Перемоги — дата для України складна, і відзначати треба передусім як шанування пам’яті тих, хто не повернувся. Трагедія українства в цій війні, мільйони жертв стали можливими саме через те, що ми не мали своєї держави» (Іван Патриляк, доктор історичних наук).

4. «Маємо передусім з’ясувати роль народу України у цій війні, адже нам вона була значною мірою нав’язана спершу гітлерівцями, а потім радянським режимом, який паралельно боровся з українським самостійницьким рухом» (Олександр Лисенко, доктор історичних наук).

5. «Не могла сама Росія виграти війну — її виграли діти різних народів, що жили в Радянському Союзі» (Юрій Шаповал, доктор історичних наук).

6. «Мусимо пам’ятати, що від дев’яти до 10 мільйонів українців (із них 40 мільйонів, які були 1941 року) — загинули. І ми повинні також вшановувати їхню пам’ять» (Станіслав Кульчицький, доктор історичних наук).

7. «Україна відзначить три дати. 8 травня наша країна долучиться до загальноєвропейського Дня примирення. 9 травня святкуватимемо День Перемоги, але в новому українському, а не в радянському форматі. 2 вересня на державному рівні буде відзначена річниця завершення Другої світової війни» (Володимир В’ятрович, голова Українського інституту національної пам’яті).

8. «Зараз саме час Міністерству освіти і науки, Українському інституту національної пам’яті, Національній академії наук зібратися і провести фундаментальну дискусію, обговорити питання теоретичні, наукові, конкретно історичні і виробити цикл рекомендацій для державних органів» (Олександр Лисенко, доктор історичних наук).

Сподіваємося, що редакція газети «День» буде систематично висвітлювати правду про Другу світову війну, за що воювали українці чи то в Червоній армії, чи в УПА, чи в інших державах.

Заходи щодо відзначення 70-ї річниці Дня Перемоги, висвітлення історичної правди про Другу світову війну та участі в ній українців допоможуть з’єднати український народ в єдину родину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати