Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вдячні «Дню» за публікації «Проекту Синдикат»

08 лютого, 19:57

Відгук на статтю Наталії ПУШКАРУК «Дах» у міжнародній журналістиці («День» № 2 від 11 січня 2018 року)

Приємною несподіванкою стало для мене нагородження газети «День» відзнакою за висвітлення міжнародної тематики. Думаю, невипадковим є інтерес Ради зовнішньої політики «Українська призма» до знаного часопису. Адже «День» є чи не найкращою в Україні газетою, яка допомагає розібратися в політичних та психологічних хитросплетіннях у сфері міжнародних відносин і зовнішньої політики, що багато важить завжди, особливо тепер, під час військових зіткнень з окупантом, а також коли йдеться про інтеграцію нашої країни до об’єднаної Європи. Словом, міжнародна журналістика у «Дні» вже котрий рік якісна, надзвичайно цікава й інтелектуально поживна, без чого вона не мала б жодних шансів на читацький попит. І в цьому є, безперечно, велика заслуга шановного редактора міжнародного відділу Миколи Сірука, чия журналістська діяльність гідна щирої поваги у поціновувачів всеукраїнської газети.

До оцінки фахівцями з «Української призми» вагомого внеску «Дня» в розвиток міжнародної журналістики, як на мене, маємо додати ще один вкрай важливий напрямок у роботі газети, який під час церемонії нагородження зазначеною Радою зовнішньої політики чомусь оминули увагою. Йдеться про багаторічну співпрацю газети «День» (на правах членства. — Ю. К.) з міжнародною асоціацією якісних видань «Проект Синдикат», штаб-квартира якої міститься у Празі. Ідеєю її створення, до речі, переймалися поважні професори Колумбійського та Нью-Йоркського університетів. Так-от, ця співпраця за всіма ознаками має багато причин вважатися унікальною.

По-перше, «Проект Синдикат» — це винятково некомерційна організація, до якої газета «День» приєдналася ще 1998 року, і відтоді упродовж багатьох років редакція мала змогу отримувати різноманітні матеріали, актуальні та цікаві для широкої читацької аудиторії. По-друге, Міжнародна асоціація якісних видань, яка об’єднує багато щоденних газет у 150 країнах світу, за повідомленнями преси, як правило, пропонує щомісяця 41 серію публікацій та одну щотижневу серію коментарів на різні теми, починаючи з економіки та міжнародних відносин до науки та філософії. І нарешті, третє, останнє. Серед авторів публікацій, які можуть прислужитися потребам широкого загалу читачів, бачимо не лише світових  політиків, державних та громадських діячів, економістів, філософів, культурологів, письменників, а й людей, які досягли успіху. Власне, цей досвід — повчальний, ексклюзивний, яким, власне, і має бути справжній досвід. У цьому сенсі своєю корисною діяльністю «Проект Синдикат» свого часу спонукав газету «День» до наступного висновку: «Таким чином, ця організація допомагає читачам по всьому світу розуміти проблеми та можливості, які формують їхнє життя» (Сірук М. «Проект Синдикат» і його 150 друзів у світі // День. — 2009. — № 111. — 2 липня), хіба не так?

Вийшов справді цікавий доробок, задоволення від якого посилюється вдумливим вибором тематики публікацій. Коло проблем, які автори «Проекту Синдикат» піддають осмисленню, спочатку видається надзвичайно широким — фінансова та екологічна кризи, оборона, інформаційна революція, проблеми імміграції, реформування соціальної політики, агресія Росії проти України, етична оцінка капіталізму, допомога бідним, подальше нерозповсюдження ядерної зброї, а також інші актуальні проблеми, які стоять перед людською цивілізацією. Тож подякуймо редакції газети «День» за те, що нам доступно все це прочитати.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати