Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Генеральна репетиція» на Сицилії

Євген ПЕРЕЛИГІН: «...перемога правоцентристського кандидата засвідчує успішність застосування нової моделі взаємодії основних політичних сил правого табору»
07 листопада, 09:27

На виборах нового губернатора Сицилії, які називають «генеральною репетицією» перед загальними парламентськими виборами в Італії в першій половині наступного року, лідирує політик, якого підтримує партія екс-прем’єра Італії Сильвіо Берлусконі. Як повідомляє Reuters, кандидат правоцентристів Нелло Музумечі, якого підтримує партія «Вперед, Італіє» Берлусконі, за даними екзит-полів, набрав від 35 до 39% голосів. На другому місці — кандидат популістського євроскептичного руху «П’ять зірок» Джанкарло Канчеллері, який набрав від 22% до 37%. Кандидат лівоцентристів, які керували островом з 2012 року, Фабриціо Мікарі набирає 20%. За пост очільника регіону боролися п’ять кандидатів, проте, як очікувалось, головна боротьба розгорнулася між єдиним кандидатом від правоцентристів Нелло Музумечі та представником популістського євроскептичного руху «П’ять зірок» Джанкарло Канчеллері.

Перемога Музумечі відновить традиційний політичний порядок на острові після чотирьох років правління лівоцентристської адміністрації. 81-річний Берлусконі, якого вважали «політично мертвим» після серії скандалів та операції на серці, сподівається з перемогою на Сицилії повернути собі лідерство в національних перегонах. Нагадаємо, медіамагната-мільярдера списали з політичного життя після того, як його було засуджено за шахрайство з податками 2013 року. Однак він повернувся в політику й активно вів кампанію в Сицилії.

Як повідомляє Reuters, згідно з опитуваннями, парламентські вибори, які відбудуться до травня наступного року, цілком імовірно, приведуть до підвішеного парламенту. І при цьому відновлена правоцентристська коаліція на чолі з Берлусконі здобуде найбільше голосів та місць у парламенті.

«РУШІЄМ НОВОЇ ПРАВОЦЕНТРИСТСЬКОЇ КОАЛІЦІЇ НА СИЦИЛІЇ ВИСТУПИЛА ПАРТІЯ «ФОРЦА ІТАЛІЯ»

 Євген ПЕРЕЛИГIН, посол України в Iталії, Рим:

— Перший експрес-аналіз даних екзит-полів на виборах голови регіону Сицилія свідчить про ефективну кампанію правоцентристського кандидата Н. Музумечі (підтриманий партіями «Вперед, Італіє!», «Північна Ліга» та «Брати Італії»), який випереджає з відривом у близько 3% кандидата від «Руху 5 зірок» Дж. Канчеллері. Експерти вважають приводом для розчарування третє місце (близько 20% підтримки) кандидата від правлячої Демократичної партії зі значним відставанням від перших двох кандидатів. На мою думку, майбутня перемога (у разі підтвердження офіційних даних) правоцентристського кандидата в автономному італійському регіоні Сицилія засвідчує успішність застосування нової моделі взаємодії основних політичних сил правого табору. Цілком імовірним виглядає тепер і подальше об’єднання цих сил у правоцентристський партійний альянс на парламентських виборах 2018 року. Об’єднавчою ланкою та рушієм нової правоцентристської коаліції на Сицилії виступила партія «Форца Італія» (лідер С. Берлусконі), яка спрямовувала і надавала новому об’єднанню правих сил більшої «проєвропейськості». Скромні результати кандидата від правлячої Демократичної партії, разом з нещодавнім виходом голови сенату П. Грассо із лав Демпартії, можуть свідчити про наявність негативних тенденцій усередині партії; відтак протягом найближчого часу слід очікувати гострої внутрішньопартійної дискусії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати