Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Нове питання «двох Китаїв»

або Про правильний баланс уряду між державними інтересами і правами людини...
01 вересня, 13:08
ФОТО REUTERS

Для будь-якої людини, якій більше 60 років і яка стежить за світовими подіями, термін «два Китаї» нагадує змагання 1949 року за дипломатичне визнання, яке вели за материк («Червоний») Китай і Тайвань або, формальніше, Китайська Народна Республіка і Китайська Республіка. На початок 1970 років практично кожна країна визнала вимогу Народної Республіки про те, що тільки вона має бути визнана як законний суверенний уряд Китаю. Просто материк був дуже великий і важливий економічно і стратегічно, аби його відчужувати.

Сьогодні піднімається нове питання «двох Китаїв», але абсолютно по-іншому. Воно ґрунтується на тому, що Китай найкраще сприймається як сильна країна з багатообіцяючим майбутнім попри деякі короткочасні труднощі або як країна, що стикається з серйозними структурними проблемами і невизначеними довгостроковими перспективами. Коротко кажучи, зараз можна побачити проблиски двох абсолютно різних Китаїв. Але який із них отримає перемогу?

До недавнього часу було мало підстав перейматися таким питанням. Більш ніж три десятиліття економіка Китаю зростала дивним 10-відсотковим або вище середньорічним показником. Китай обійшов Японію, ставши другою за величиною світовою економікою. Сотні мільйонів китайців увійшли до середнього класу. Китайська модель авторитарної ефективності здавалася привабливою для багатьох інших країн, що розвиваються, зокрема через глобальну фінансову кризу 2008 року, яка почалася в Сполучених Штатах і таким чином, здавалося б, дискредитувала американський стиль ліберального капіталізму.

Але питання про майбутнє Китаю стало неминучим. Офіційно економічне зростання сповільнилося майже до 7%; але багато хто вважає, що реальна цифра нижче 5%. Як це не дивно, але уповільнення повинне було прийти; всі країни, що розвиваються, випробовують щось подібне під час свого зростання і розвитку. Проте швидкість і міра змін заскочили владу зненацька і «підлили масла у вогонь» офіційним побоюванням, що зростання відставатиме від рівня, необхідного країні для модернізації, як було заплановано.

Тривога уряду про більш різке, ніж очікувалося уповільнення економічного зростання відбилася в його грубій спробі заморозити в липні фондові ринки в розпал драматичної корекції цін. За цим кроком цього місяця відбулася несподівана девальвація юаня, яка свідчить про те, що відхід від зростання, орієнтованого на експорт, не працює, як очікувалося.

Тим часом антикорупційна кампанія президента Сі Цзіньпіна більше нагадує стратегію з консолідації влади, ніж зусилля з реформування Китаю на благо своєї економіки і суспільства. Корупція поширюється, і кампанія Сі залишається широко популярною. Але хвиля переслідувань, яку розв’язав Сі, стримує китайських чиновників від ухвалення рішень через їхні побоювання, що в майбутньому їм можуть бути висунуті кримінальні звинувачення.

В результаті цих подій останнім часом набагато менше говорять про китайську модель і більше про китайську дійсність. Окрім уповільнення зростання, дійсність включає серйозний збиток довкіллю — один із результатів десятиліть швидкої вугільної індустріалізації. Згідно з деякими оцінками, забруднення повітря щороку вбиває 1,6 млн китайців.

Старіння населення Китаю, неумисний наслідок драконівської політики «однієї дитини», є ще однією загрозою для довгострокового процвітання. Частка непрацюючого населення — відсоток дітей і пенсіонерів щодо чоловіків і жінок працездатного віку — найближчими роками нестримно виросте, економічне зростання залишиться млявим, а витрати на охорону здоров’я і пенсії чинитимуть все більший тиск на державний бюджет.

Очевидно, що китайські лідери хочуть економічного зростання, притаманного капіталізму, але без спадів, що з ним приходять. Вони прагнуть інновацій, які породжує відкрите суспільство, але без інтелектуальної свободи, що їх визначає. Чимось треба пожертвувати.

Деякі спостерігачі, які побоюються зростаючого Китаю, з полегшенням зітхнуть, дивлячись на нинішні труднощі Китаю. Але ця реакція може виявитися недалекоглядною.

Повільне зростання Китаю могло б підірвати відновлення світової економіки, зробивши його менш зацікавленим партнером у розв’язанні глобальних проблем, таких як зміна клімату. Найнебезпечніше, що у Китаю, який бореться, могла б виникнути спокуса звернутися до іноземного авантюризму, аби заспокоїти публіку, розчаровану уповільненням економічного зростання і відсутністю політичної свободи. Дійсно, існують деякі ознаки того, що влада зробить це тільки в Південно-Китайському морі. Націоналізм може стати основним джерелом легітимності правлячої партії, яка не може далі вести до швидкого підвищення рівня життя.

США та інші повинні будуть відступити, аби переконатися, що Китай не піддасться такій спокусі. Але ці країни були б однаково мудрими, давши Китаю сигнал, про те, що на нього чекають, аби він зайняв своє місце серед провідних країн світу, якщо він діє відповідально і відповідно до правил, встановлених для всіх.

Але великий політичний вибір залишається за Китаєм. Уряду потрібно знайти правильний баланс між державними інтересами і правами людини, між економічним зростанням і охороною довкілля, а також між роллю ринків і роллю держави.

Вибір, з яким стикається Китай, так само складний, як і неминучий. Великі соціальні хвилювання не можуть бути виключені. Єдина упевненість полягає в тому, що наступні три десятиліття не будуть відбивати останні три.

Проект «Синдикат» для «Дня»

Річард ХААС, президент Ради з міжнародних відносин, у минулому директор з планування політики в Держдепартаменті США (2001—2003), був спеціальним посланцем президента Джорджа В. Буша у Північній Ірландії і координатором Майбутнього Афганістану

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати