Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Посол України в Канаді Андрій ШЕВЧЕНКО: «Ми маємо додану вартість для G7 у стримуванні російської агресії»

11 червня, 19:24

Україна покладала великі сподівання на саміт G7, який відбувся в Канаді 8 — 9 червня. Для цього були дві підстави. По-перше, головування Канади, яка традиційно підтримує нашу країну. А по-друге, саме завдяки зусиллям Оттави вперше Україну було запрошено на зустріч міністрів закордонних справ, яка минулого місяця відбулася в Торонто.

«День» уже писав (у матеріалі «Один проти всіх») про перші висновки саміту.

Ми звернулись до Посла України в Канаді Андрія ШЕВЧЕНКА з проханням розповісти, чи справдилися сподівання нашої країни на цей саміт, з огляду на суперечливі заяви Трампа щодо можливості повернути Росію у G7 та відкликання ним уже узгодженого комюніке.

— Я вважаю, що саміт був турбулентним і непростим, але для України його результати є позитивними.

По-перше, я думаю, що ми маємо подякувати нашим партнерам по G7, що українське та російське питання були серйозно обговорені. І на міністерській зустрічі в Торонто, і в Шарлевуа.

По-друге, я думаю, не можна знецінювати документ. Комюніке за підсумками саміту є надзвичайно важливим. Його текст був погоджений усіма учасниками. І ті формулювання, які ми бачимо в цьому документі, показують серйозність намірів наших партнерів. Там є всі ті речі, про які ми просили наших партнерів. І дуже добре, що вони там чітко та ясно сформульовані. Це стосується й того, що G7 готова чи допускає можливість розширення санкцій, або, інакше кажучи, посилення тиску на Росію, щоб вона платила більшу ціну за порушення міжнародного права. Там є позиція про підтримку реформ в Україні, а також позиція про підтримку територіальної цілісності України. Таким чином, там зафіксовано всі ті важливі і змістовні речі, які для нас є, безумовно, принциповими. Я думаю, що, побачивши їх у тексті комюніке, у нас не виникає жодних сумнівів, що це є справжньою позицією наших партнерів.

«КАНАДА БУЛА ПЕРШОЮ КРАЇНОЮ, ЯКА ДУЖЕ ЖОРСТКО Й ЧІТКО ВІДРЕАГУВАЛА НА ІДЕЮ ПОВЕРНЕННЯ РОСІЇ У G7»

— На мою думку, варто ще виокремити кілька точкових моментів.

По-перше, надзвичайно важливою є британська ініціатива про створення групи, яка має взаємодіяти у протидії Російській Федерації. І мені здається, що це дуже важливо, коли ми бачимо, як на інституційному рівні наші провідні партнери виходять на інструменти, щоб стримувати російську загрозу.

Україна зараз у ситуації, коли потрібно сказати G7, що ми готові до співпраці з цим клубом. Це пояснюється, перш за все, тим, що ми маємо додану вартість для G7 у стримуванні російської агресії. І нам потрібно це використати, і це той внесок, який ми можемо зробити, щоби світ був безпечнішим.

По-друге, я також наголосив би на позиції Канади щодо ініціативи Трампа запросити Росію у G7. Канада була першою країною, яка дуже жорстко й чітко відреагувала на ідею повернення Росії у «Велику сімку».

Це засвідчує, що ми маємо дуже твердих та принципових союзників. І це для нас надзвичайно важливо. Тому мені як послу України в Канаді дуже важливо було побачити, що Канада проявила хороше й переконливе лідерство в процесі головування у «Великій сімці» і продемонструвала чітку позицію щодо екзотичної ідеї повернення Росії до G7.

По-третє, цим самітом головування Канади у G7 не закінчується. Попереду буде зустріч міністрів енергетики.

«МОЖЛИВОСТІ, ЯКІ НАМ ДАЄ ГОЛОВУВАННЯ КАНАДИ, ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ ПОВНОЮ МІРОЮ»

— Звичайно, ми хотіли, щоб Україна та українське питання стали окремою сесією в Шарлевуа, але ще на початку року стало зрозуміло, що Канада як головуюча країна обрала темами для саміту океани та екологію.

Думаю, що Україна максимально використала можливості під час зустрічі міністрів закордонних справ у Торонто, де була повноцінна сесія по Україні і де міністр Клімкін мав можливість за зачиненими дверима в дуже вузькому колі обговорити з іншими міністрами всі наші пропозиції та всі наші сценарії, які ми опрацьовуємо на майбутнє.

Відтак, на мою думку, можливості, які нам дає головування Канади, використовуються повною мірою. І на рівні самітів, і на рівні роботи посольства Канади в Києві, яке дуже якісно координує інші посольства країн «Великої сімки». Тож я вважаю, що це для нас дуже важливий і дуже цінний рік. І тому в мене дуже позитивне враження про комюніке саміту і позитивну атмосферу та інформацію, яку ми отримуємо із закритих дверей.

— Як у самій Канаді мас-медіа, експерти і політики коментували ідею Трампа з повернення Росії у G7?

— Реакція Канади була миттєвою і дуже чіткою та швидкою. Більше того, вона була консолідованою позицією всього політичного класу, що про повернення Росії до «Великої сімки» і до формату «бізнес як зазвичай» не може бути й мови. Тому тут ми дуже задоволені такою дуже хорошою та чіткою, швидкою, ясною реакцією Канади. І саме на таку реакцію ми чекаємо від наших друзів, і це те, що й було. Також обнадійливо звучить реакція інших країн-учасниць саміту G7. Мені здається, що це хороша запорука того, що до цієї теми — повернення Росії в цей формат — найближчим часом повертатися не будуть. Тому якщо хтось хотів цю ідею протестувати, перевірити, то, мені здається, консолідована реакція інших країн G7 показала, що насправді ця ідея не пройде.

«НАМ ЯК НІКОЛИ ПОТРІБНО, ЩОБ СОЮЗНИКИ БУЛИ ЄДИНИМИ І ДІЯЛИ ЄДИНИМ ФРОНТОМ»

— А як нам сприймати ідею Трампа щодо створення зони вільної торгівлі між країнами-членами «Великої сімки»?

— Для нас зараз важливо подивитись, як буде розвиватись ситуація з торговельною війною, в яку фактично втягується зараз Америка, з одного боку, а Канада та наші європейські партнери — з іншого.

По-перше, це не чужа для нас історія. Вона для нас важлива, тому що це загроза для єдності між нашими західними союзниками. А нам як ніколи потрібно, щоб союзники були єдиними і діяли єдиним фронтом.

По-друге, для нас як країни, яка сповідує принципи вільної торгівлі, дуже важливо, щоб ці принципи домінували і переважали в міжнародній політиці. Тому ми дуже вболіваємо, щоб наші союзники знайшли порозуміння і працювали в хорошому й дружньому режимі співпраці.

— А наскільки обґрунтованими є звинувачення Трампа, що торговельний режим між США і Канадою є несправедливим для Америки, — зокрема, мито на американське молоко становить 270%, як про це заявив глава Білого дому?

— Гадаю, тут справа у підході до підрахунків. Можливо, враховуються і субсидії. Але я думаю, що це той випадок, коли один плюс один — не завжди дорівнює два. Залежить усе від того, хто, з якого боку і як рахує.

— Чи є вже певний поступ у тому, що Канада може не лише навчанням допомагати Україні в підготовці збройних сил у протистоянні російській агресії, а, наприклад, у постачанні озброєнь чи спільного виробництва певних видів бойової техніки?

— У нас в розробці є спільні проекти, які стосуються озброєнь. А це делікатна сфера, яка не любить розголосу. Але можу запевнити, що у нас є дуже цікаві варіанти співпраці. А що стосується «Юніфаєр»      — тренувальної місії, то вона теж зараз модифікується і змінюється географічно. Якщо раніше це були Яворів і Кам’янець-Подільський, то зараз це Одеса, Київ, Десна на Чернігівщині. І ця місія змінюється і по змісту, і по суті, зазнає змін навчально-тренувальний процес. Тому місія «Юніфаєр» посилюється й еволюціонує, і це дуже хороший знак.

«ДЛЯ ВСЬОГО КАНАДСЬКОГО ПОЛІТИЧНОГО ІСТЕБЛІШМЕНТУ АБСОЛЮТНО ОЧЕВИДНО, ЩО ПУТІН ЦЕ — НЕ ТА ЛЮДИНА, ЯКА ЗАЦІКАВЛЕНА В НОРМАЛЬНОМУ ДІАЛОЗІ»

— У Twitter я побачив дискусії серед канадських політиків, зокрема опозиційних, що нарешті Трюдо збагнув, що з Путіним не можна мати справу і ні про що не можна домовитись. Що ви знаєте про це?

— Публічно такої теми не фіксуємо. Правда полягає в тому, що у Трюдо і його уряду відбулася дуже серйозна еволюція за ці роки. І у Трюдо, коли він став прем’єром, була благородна і шляхетна ідея, як йому здавалось, поновлення діалогу з Росією. І мені здається, що Росія абсолютно не скористалась такою можливістю, яку їй давала Канада, щоб налагодити нормальний цивілізований діалог. Так що зараз і для Трюдо, і для всього канадського політичного істеблішменту абсолютно очевидно, що Путін це — не та людина, яка зацікавлена в нормальному діалозі. Для розуміння цієї тези знадобилось декілька років. Візит Трюдо в Україну, дуже потужна робота української діаспори тут у Канаді, яка роз’яснювала буквально кожному депутату за депутатом, що насправді відбувається в Україні, — все це мало дуже великий результат. Ми зараз маємо дуже чітке і повне розуміння з боку Канади, що відбувається у нас, яка роль Росії, і, здається, що у нас зараз є повне взаєморозуміння з цього питання.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати