Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Атлас ритмів та емоцій

Одеський художник Сергій Божко створив абстрактні «портрети» обласних центрів України
27 вересня, 09:51

Золотавий Ужгород, сизий Дніпро, землистий з червоними спалахами Хмельницький, зелена у бузковій димці Полтава — митець передав на полотні емоції, які відчував, перебуваючи у різних містах. Обласні центри зображені у притаманному Сергію Божку абстрактному стилі, вони подібні на мапи з чіткими контурами — у силуети міст автор закладає певний сакральний сенс. Загалом у рамках проекту Сергій Божко змалював 24 обласні центри і Сімферополь. Проект «Відчуття міста» представили у київському арт-просторі Sky Art Foundation.

ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ У ПРОЕКТІ «ВІДЧУТТЯ МІСТА»

«Ідея народилася, здається, майже рік тому. Все відбулося доволі спонтанно: до мене в майстерню прийшов засновник фонду Sky Art Foundation Дмитро Палієнко, і йому сподобалася одна з моїх картин, вона нагадала йому контур міста. А я саме шукав якусь нову форму, і у нас народився такий спільний задум», — згадує Сергій Божко.

У кожному обласному центрі художник жив по три-чотири дні. «Зазвичай, черпав враження від історичного центру міста, — ділиться Сергій. — Важливий фактор — спілкування з місцевими жителями. Оскільки працюю з абстракцією, для мене важливе не тільки візуальне сприйняття, а й певна музика міст, намагався у кожному з них відчути певний ритм».

Донецьк, Луганськ і Сімферополь, які на виставці представлені поряд, художник зараз не відвідував. Був у цих містах ще до анексії Криму та війни на сході і при роботі над проектом спирався на враження, отримані раніше. У зображеннях Луганська і Сімферополя багато сірого, що наче з’їдає кольори міст, Донецьк — чорний з червоними спалахами, схожий на вогнище, в якому догоряють жаринки.

«Розумію, що зараз відбувається у цих містах, знав, як це зобразити. Наприклад, Донецьк у мене асоціюється із запахом пороху. Донецьк, Луганськ, Сімферополь сьогодні «хворіють», але я сподіваюся, що ця недуга мине», — коментує Сергій Божко.

У багатьох містах художник побував уперше, зокрема у Харкові та Ужгороді. Сергій Божко зауважує, що усі обласні центри цікаві на свій лад, взагалі місто є певним двигуном країни, там пульсує культурне життя. Митця засмутило, що чимало молоді в обласних центрах мріє кудись переїхати. Сергій також розпитував людей, у яких кольорах вони бачать свої міста, і майже всі казали, що у зеленому.

Це вже друга виставка Сергія Божка у просторі Sky Art Foundation. Цікаво, що спільний проект митця та його батька Ігоря Божка, представника одеської школи нонконформізму, став першим у просторі, відкритому восени 2015 року. «Цей проект геть інакший, порівняно з першою презентацією робіт Сергія у нас. У Сергія багато ідей та образів, він цікаво втілює задумане, — стверджує Дмитро Палієнко, засновник благодійного арт-фонду Sky Art Foundation. — Зараз ми зробили такий глобальний проект про 25 міст, це ще й співпало з 25-річчям незалежності України — спочатку про це і не думали».

Виставка «Відчуття міста» триває до 9 жовтня.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати