Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Друга перемога скверу Небесної Сотні

Апеляційний суд у Києві підтримав громаду у резонансній справі
25 травня, 09:54
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Земельна ділянка, на якій розташований сквер Небесної Сотні, з великою імовірністю належатиме місту, а не забудовникам з ТОВ «Укрінвестресурс», котрі вже три роки борються з громадою міста за територію. Кияни хочуть бачити тут зелений громадський простір, який самі облаштували після подій Євромайдану. А інвестор, незаконно отримавши земельну ділянку на вулиці Михайлівській, 24-26, намагається довести свою правоту в суді та почати тут будівництво готельного центру з паркінгом.

«ВИГРАТИ АПЕЛЯЦІЮ — ЦЕ МАЙЖЕ ВИГРАТИ СУД»

Громада та активісти ГО «Місто-сад» дивом виграли суд першої інстанції. Господарський суд міста Києва підтримав позов міської прокуратури про повернення землі у комунальну власність. А тепер за громадою ще одна перемога — постанова Київського апеляційного господарського суду залишає в силі рішення суду першої інстанції (детальніше про це «День» писав у матеріалі «Влада забула про сквер Небесної Сотні» у №77 від 11 травня 2017 року).

Звісно, інвестор після програної апеляції має право подати касаційну скаргу до Вищого господарського суду та Верховного Суду України і цим правом неодмінно скористається. Однак активісти не бачать приводів сумувати. «Як коментують наші юристи, виграти апеляцію — це майже виграти суд, — пояснює Євгенія КУЛЕБА, співзасновниця скверу та керівник громадської організації «Місто-сад». — Прокуратура подала позов в інтересах Київської міської держадміністрації. Але в цьому суді ГО «Місто-сад» була стороною процесу, тому це наша перемога так само. Це не означає, що закінчились судові процеси, це просто дуже важливий крок. Відповідачі намагалися затягти суд, включилась та сама схема, що і в суді першої інстанції. Але суд не піддався на ці провокації, розглянув справу і був на стороні закону та громадян. Тому вийшло все неочікувано добре, бо завжди є недовіра та пересторога. Ми дуже раді, що ГО «Місто-сад», тобто взагалі містяни стали частиною процесу та виграли справу».

Захищати інтереси громади прийшли представники КМДА. А от фахівців юридичної служби Київради не було, як і на попередніх судових засіданнях, що часто ставало приводом для перенесення слухань. До речі, на запит «Дня», чому ж юристи Київради ігнорують судові засідання у справі скверу Небесної Сотні, відповіді досі немає.

«ГРЕЧАНА» ПІДТРИМКА

Та активісти не засмучуються через таку позицію міськради. Вони налаштовані ходити в суди надалі та за потреби проводити неординарні акції протесту. Приміром, 23 травня, коли «справу скверу» слухали у Київському апеляційному господарському суді, «Місто-сад» провів такий собі «гречаний» пікет. Громадянам, котрі заходили до приміщення суду, роздавали листівки-інструкції, як виростити гречку в домашніх умовах. У руках тримали плакати: «Дайте землю, а гречку самі виростимо». Учасниці пікету запнули на головах хустки, щоб скидатися на бабусь, яким перед виборами депутати часто роздають пакети з продуктами, зокрема з гречкою. Так активісти нагадали, що землю під сквером передали інвестору незаконним рішенням депутатів Київради, за яких свого часу голосували ось такі бабусі з гречкою.

«Люди досить розгублено реагують на акції, але ця сподобалась, — усміхається Євгенія Кулеба. — Це була акція нового формату, бо ми нікого не звинувачували, а намагалися згадати минуле. І головне, що ми хотіли сказати, — якщо людям дати землю, вони самі вирощуватимуть гречку. Людям треба дати знання, механізми, і тоді вони самі зможуть ефективно управляти своїми містами і громадами, контролювати органи влади».

Від містян творці скверу чекають підтримки не тільки інформаційної, а й практичної. На літо планують облаштувати тут систему поливу. Невдовзі збиратимуть на це гроші. А поки кличуть до скверу всіх охочих, щоб щовечора по черзі поливати траву вручну. Зрештою, простір скверу потрібен усьому Києву.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати