Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гармонія та емоційність

1 листопада в Музеї сучасного мистецтва України відкриється акт-проект «СІМ’Я. Саша Прахова, Гєна Гончаров, Микола Гончаров, Микола Гончаров -молодший»
30 жовтня, 10:08
ДІВЧИНКА-МАК, 2010. ОЛЕКСАНДРА ПРАХОВА

Музейний проект «Семейные ценности — Родинні зв’язки» представляє творчість талановитих митців, які багато зробили для розвитку української культури. Прахови — славетне прізвище в культурному-мистецькому середовищі Києва, оповите легендою і закарбоване в образі Богоматері у Кирилівській церкві.

— Олександра Миколаївна (Саша) Прахова (1950—2011 рр.) була неординарною особистістю із старовинної династії художників, — нагадала куратор виставки Тетяна ОНИЩЕНКО. — З дитинства перебувала серед картин, прислухалась до розповідей діда — Миколи Адріановича Прахова і захоплювалась полотнами бабусі — Анни Августинівни Крюгер-Прахової, насолоджувалась подорожами з батьком, вбираючи в себе розумне й вічне... Свою професійну кар’єру розрпочала як ілюстратор дитячих книжок. Потім займалася каліграфією, яку Саша піднесла у ранг живопису, шовкографія на полотні, картоні, папері...

Олександра Миколаївна була «енергетичним центром» для своєї родини, друзів і колег, вона невтомно трудилась над своїми роботами, була талановитим педагогом і галеристом. Її полотна завжди розрізняються гарним смаком, гармонійністю, тонкістю та емоційністю

Євген Максимович (Гєна) Гончаров (1946—2010 рр.). У Київському державному художньому інституті освоїв техніку мозаїки і став чудовим монументалістом. Працював у групі реставраторів, відтворюючи мозаїки Михайлівського Золотоверхого собору. Гончаров увічнив своє прізвище, зробивши монументальні розписи Михайлівського Золотоверхого монастиря і мозаїчні панно Київського метрополітену (станція «Золоті ворота»).

Микола Євгенович Гончаров (1972 р.), закінчивши Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури, працює художником у Національному художньому музеї України, Українському центрі народної культури «Музей Івана Гончара», Національному меморіальному комплексі Героїв Небесної Сотні — Музеї Революції Гідності. Він — майстер графічного мистецтва. Лаконізм плакату впливає на глядача одразу, бо форма і зміст його не передбачає тривалого споглядання, а ритм, закладений у плакатах Миколи, звучить гармонійно, емоційно і потужно.

Микола Гончаров-молодший (14 років) тільки робить свої перші кроки у царині мистецтва...

Виставка «СІМ’Я. Саша Прахова, Гєна Гончаров, Микола Гончаров, Микола Гончаров-молодший» поєднала кілька поколінь майстрів, самобутні роботи яких можна побачити до 16    грудня.

Фотоілюстрацію надано організаторами вернісажу

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати