Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Можливість відчути себе королевою»

Як українські освітянки з усього світу спробували себе у ролі моделей
22 серпня, 19:12

Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл, який цього тижня проходить у Львівській політехніці, уже на фінішній прямій. Можна з впевненістю сказати, що цей захід запам’ятається учасникам не лише численними дискусіями, майстер-класами і тренінгами, до яких долучилися понад 200 вчителів українознавчих шкіл із 36 країн з усіх континентів. Вони приїхали сюди поділитися педагогічним досвідом, а заодно стали моделями. Адже емоційною окрасою останніх днів форуму стало унікальне дефіле, яке відбулося в стінах університету 21 серпня.

«Ламаємо стереотипи. Ми хотіли показати для нашої країни і світу українку-педагога з діаспори не лише інтелектуальною, але й сучасною, стильною і модною. А учителям українознавчих шкіл прагнули надати приємність спробувати себе у ролі моделі і відчути естетичне задоволення від модерної української ноші», – відзначає Ірина КЛЮЧКОВСЬКА, директорка Міжнародного інституту освіти, культури і зв’язків із діаспорою, який є головним організатором форуму.

Роль моделі «приміряли» на себе понад три десятки українських освітянок із діаспори. Крім вчительок на імпровізований подіум вийшли і працівниці МІОКу. До участі в дефіле організатори запросили також вихованку Львівської політехніки, сьогодні професорку університету, народну депутатку України Оксану Юринець.

Цікаво, що про участь у дефіле учасниці форуму дізналися лише у Львові. У цьому зізнається Тетяна ТАРНАВСЬКА, яка приїхала на захід із Португалії. Там, у місті Сантарен, вона є директоркою Українського культурно-освітнього центру «Веселка».

«Кожна жінка хоче бути королевою, навіть якщо їй вже за п’ятдесят. Тому таку можливість відчути себе справжньою королевою всі серед нас сприйняли на ура, – ділиться враженнями Тетяна Тарнавська. – Нам дуже сподобалося. Маса позитивних вражень. Хочеться подякувати МІОКу за таке чудове дійство».

«Так, спочатку ми навіть не уявляли, як це буде і в чому ми будемо. Але коли нам показали ці чарівні речі, то ми були у захваті, - продовжує пані Тетяна. - Одяг просто фантастичний. Чесно кажучи, хотіла б спробувати одягти кожну з цих вишиванок і пройтися у кожній по разу. Ось, наприклад, вишиванка, яку демонструвала я, – таке враження, що вона пошита саме для мене. Вона справді моя – як друга шкіра. Дуже зручно і комфортно, а так буває рідко».

Жінки демонстрували сучасний національний одяг, а саме ексклюзивні роботи дизайнерки Людмили Сєдової. Це одяг із давніми відновленими орнаментами, які мисткиня збирає протягом останніх десяти років.

«Ми неодноразово брали участь у різних показах, але у такому форматі здобували досвід уперше. Для нас, зберігачів української ідентичності у сучасному українському національному одязі, дуже приємно і символічно мати можливість попрацювати з освітянами, які бережуть нашу тотожність, викладаючи українське за кордоном», – зазначає дизайнерка Людмила СЄДОВА.

Цікаво, що поєднати традицію та інновацію вдалося не лише на подіумі, але й у музиці. Дефіле супроводжували етнічні співочі мотиви у сучасній модерній обробці.

Насамкінець зауважимо, що Перший світовий форум українознавчих суботніх та недільних шкіл завершився 22 серпня виїзною екскурсією на Яворівщину.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати