Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мурали + Арт-інсталяція над Дніпром

В результаті дводенного ідеатону в Херсоні з’являться нові мистецькі об’єкти
12 лютого, 10:20

Минулими вихідними у Херсоні пройшов ідеатон «Музеї генерують ідеї», який зібрав кілька десятків митців, маркетологів, громадських діячів, журналістів та інших ініціативних людей із різних регіонів України: Одеса, Полтава, Харків, Черкаси, Київ, Херсон, Кривий Ріг, Бердянськ.

МОЗКОВИЙ ШТУРМ

В результаті дводенного мозкового штурму учасники презентували низку готових концептів: з обґрунтуванням ідеї, промоцією, бюджетом, терміном виконання. Митці з інших куточків країни та херсонці змогли подивитися на місто з різних боків, відчути його настрої і труднощі. Серед останніх домінувала байдужість до міста і публічного простору як з збоку пересічних мешканців, так і з боку влади. Від цього — занедбаність потенційно яскравих, «магнітних» локацій, де могли б збиратися люди з різними інтересами. Багато йшлося про екологію, споживацьке ставлення до оточення, безініціативність, втечу від реальності до замкненого свого замкненого простору чи гаджету.

Учасники пропонували дуже різні ідеї. Інсталяція на набережній у вигляді голови Борисфена (скіфський річковий бог і давня назва Дніпра), який тоне у смітті; скульптура без голови, яка втратила сон і відчуття реальності через смартфон; інтерактивний музичний бювет з питною водою; велика інсталяція з металу у вигляді людських силуетів, які тримаються за руки та інші проєкти.

ПЕРЕМОЖЦІ

Після фінальних презентацій та оцінок члени журі віддали перевагу проєкту мисткині з Києва Дар’ї Кольцової, яка запропонувала створити інсталяцію на схилах Дніпра у парку Слави, неподалік обласної бібліотеки Гончара. За словами авторки, її надихнули природні багатства Херсонщини: моря, рожеві озера, рукотворний Олешківський ліс, пустеля, цвіт акацій... Кольорова гама територій і об’єктів ляже в основу інтерактивної інсталяції, яка має бути інтерактивною, з аудіосупроводом.

У межах ідеатону Дар’я отримає 100 тисяч гривень на реалізацію своєї ідеї. За умовами конкурсу, авторка має шість тижнів, однак терміни будуть збільшені через погодні умови: роботи можна буде розпочати, коли температура повітря підніметься принаймні до 10 градусів.

Ще одну ідею від харківського художника Гамлета Зіньківського підтримав голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв, пообіцявши надати 50 тисяч гривень на створення художником серії муралів. Під час ідеатону Гамлет пройшовся вулицями Херсона, знайшов кілька локацій і запропонував ескізи робіт. Його ідея — трансформувати занедбані куточки через малюнки та символічні підписи, в яких кожен може найти різний підтекст і, головне, як говорить Гамлет, взагалі задуматись про щось незвичне. Роботи Зіньківського відомі в його рідному Харкові, а також в Одесі, Ужгороді, Тернополі та інших містах.

Членів журі також зацікавила ідея великої гойдалки у вигляді курки, створеної з переробленого пластику, зокрема з кришок від пляшок. Автори назвали її «Етнокура». На створення такого об’єкту потрібно близько 160 тисяч кришечок. У межах медіакампанії автори пропонують привернути увагу містян до проблеми використання пластику. Вночі арт-об’єкт можна ефектно підсвічувати. Чому курка? Полтавська мисткиня Роксолана Дудка говорить, що цей птах дуже популярний в українській етнографії й позитивно сприймається як дітьми, так і дорослими.

ПРО ПРОЕКТ

Ідеатон «Музеї генерують ідеї» проходив у межах великого проєкту «Мистецтво в авангарді суспільних змін», який організовує Одеський художній музей в партнерстві з Херсонським художнім музеєм та Бердянським художнім музеєм за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Він включає в себе лекційні курси, мистецький ідеатон у Херсоні зі створення арт-проекту та проведення виставки Ісаака Бродського в Бердянську.

Три місяці в Херсонському, Одеському та Бердянському художніх музеях науковці та філософи читали лекції про те, як мистецтво може змінювати на краще різні міста і країни, як художник може стати бунтарем, спроможним вибороти право співгромадян на свободу. За цей період навколо художніх музеїв півдня Україні утворилися спільноти, для них і проводився ідеатон. Учасників ідеатону оцінювало журі, до якого увійшли директор Одеського художнього музею Олександр Ройтбурд, заступниця директора Олександра Ковальчук, директорка Херсонського художнього музею Аліна Доценко, директорка Бердянського художнього музею Марина Бучакчийська та представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати