Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«М’яка профорієнтація» від «IЗОЛЯЦIЇ»

Фонд реалізував навчальну програму «Включись!» для донецьких тінейджерів
25 грудня, 18:29
КУЛЬТУРНА ІНСТИТУЦІЯ ЗДИВУВАЛА АРТ-НАПРЯМКОМ, В ЯКОМУ БУЛО ПРЕДСТАВЛЕНО ЖИВОПИС, ОФОРТИ, ФОТОГРАФІЇ, СКУЛЬПТУРИ, КОЛАЖІ УСПІШНИХ УКРАЇНСЬКИХ ХУДОЖНИКІВ

Під час вже традиційного новорічного ярмарку «САМОВАР» в «ІЗОЛЯЦІЇ» стартувала «пілотна» навчальна програма для донецьких школярів. Безкоштовні майстер-класи («воркшопи») мали декілька напрямків: відеоарт, фотографія, перфоманс, література, техніка — «повстання макаронних монстрів». Лекторами стали відомі українські інноватори різних сфер мистецтва та сучасних технологій: скульптор, художниця Марія Куліковська, письменник Любко Дереш, актор Микола Гусейнов, street art художник Гамлет Зиньковський, представники цифрової майстерні IzoLab та фотографи арт-групи «Жужалка». Кількість школярів на «воркшопах» була обмежена (15—20 чоловік), бо лектори хотіли максимально приділити увагу кожній дитині.

Фоторепортаж

Учасники протягом трьох днів (20—22 грудня) засвоїли не тільки теоретичну базу, а ще й практичну   — створювали власне арт-відео, фотографували, писали літературні мініатюри, знайомилися з основами мехатроніки та автоматизації, будували макаронні «споруди» та стали учасниками сучасного театрального перфоманса.

«Мета проекту — надихати молодше покоління, знайомити їх з сучасними українськими діячами, давати необхідні знання про мистецтво, бо це дуже важливо. Цього року «Включись!» — це «пілот», спроба вийти в нову вікову категорії 13—19 років, почати «вирощувати» відвідувача «ІЗОЛЯЦІЇ». І при цьому вийти не хаотично, а системно. Можливо, таке спілкування тинейджерів та успішних художників, письменників не тільки надихне, покаже добрий приклад, а ще й вплине на вибір майбутньої професії, тобто це така собі м’яка профорієнтація. Бо хобі — це потенційні робочі навички», — розповідає Ольга Єфімова, менеджер зі зв’язків з громадськістю фонду.

Крім тематичних майстер-класів, художник Гамлет Зиньковський поспілкувався зі школярами на філософську тему: «Чому необхідне сучасне мистецтво?»

Але на цьому програма «воркшопів» не обмежилася: у рамках проекту було відкрито дитячий прес-центр. Тінейджери потрапили в абсолютно реальні умови, отримали такий же прес-реліз, що й дорослі журналісти, вийшли «в поле», поспілкувалися з гостями «ІЗОЛЯЦІЇ» та спільно з тренерами за три дні зверстали повноцінну газету.

«Такий близький формат спілкування передає значно більше, ніж просто тексти, начитки. Я хочу поділитися тим досвідом, який в мене є. Хочу не те щоб навчити, а переважно показати, що є певні джерела, з яких можна черпати знання та натхнення, відкрити для школярів стежки, якими я вже переміщався свого часу», — ділиться письменник Любко Дереш.

Марія Куліковська, лектор з відеоарту розповідає: «Я не кажу, що всім необхідно стати художниками, але як мінімум необхідно цікавитися, співпереживати й не казати ось так з ходу, що сучасне мистецтво — не цікаве. З молодшою аудиторією працювати цікавіше, тому що вони можуть відірватися від побуту. Якщо група цього віку відрефлексує на проект «Включись!» успішно, то ми зможемо з часом створити в рамках «ІЗОЛЯЦІЇ» школу медіа-мистецтва».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати