Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Пошта: кур’єрське минуле – інтернетівське майбутнє

24 жовтня, 00:00

У країнська пошта бере початок з історії пошти Київської Русі. Про спеціальних гінців, посланих ще в 885 році київським князем Олегом повідомляється у «Повести временных лет». Цей рік і прийнято вважати початком історії вітчизняної пошти.

З часу заснування київська пошта пройшла довгий час і важкий шлях. Її історія починається з 1669 р. Тоді ж у Києві було утворено двір для приймання пошти і утримання коней. 21 вересня (з вересня за н.ст.) 1775 р. поштдиректором Борисом Пестелем був підписаний лист до Київської губернської канцелярії, яким повідомлявся указ Колегії у закордонних справах про заснування у Києві поштової контори. У 1782 р. її було перетворено на губернський поштамт. Перше міське поштове відділення відкрилося 1 червня 1840 р. у Печерській частині міста.

Як контора, так і поштамт неодноразово змінювали місце свого розташування. З 1850 р. поштамт утвердився на Хрещатику. Отже, йдеться також про 150-річчя його знаходження на цій вулиці. Друге відділення відкрилося 2 грудня 1852 р. при міській Думі на Подолі.

Працювала пошта доволі регулярно. Листи з поштових скриньок виймалися тричі на добу, а доставлялися о 2-й годині дня і 8-й вечора. До міст Росії та інших держав пошту раніше доставляли кур’єри. З 1835 р. пошта відправлялася диліжансами, з 60-х років вона відправлялася також пароплавами по Дніпру, а з 70-х — залізницею. У 1913 р. у Києві було тринадцять поштово-телеграфних установ, вивішено близько 150 поштових скриньок. Штат Київської контори налічував 460 службовців. Кореспонденцію доставляли 138 листонош (1916 р.).

Тривалий час міська пошта зазнавала труднощів через брак виробничих площ. У 1936— 1937 рр. було споруджено будинок поштамту на Хрещатику, 24-26. У 1940, крім поштамту, в столиці діяли 4 районних контори, 73 відділення зв’язку, 4 посилкових бази.

Руйнування під час Великої Вітчизняної війни не обминули й пошту. Після визволення (1943 р.) поштамт тіснився у будинку №44 по нинішній вул. Б.Хмельницького. Згодом його служби переїхали у будинок на Хрещатику, 5.

Майже в той же час зводилася колишня поштово-диліжансна контора на Поштовій площі, яка функціонувала з 1865 по 1919 рік.

Київська міська дирекція УДППЗ «Укрпошта» сьогодні — найбільший міський поштовий вузол України у складі центрального поштамту, з п’ятьма поштово-телефонними операційними залами, оснащеними обчислювальною та приймально-передавальною технікою, Лівобережного поштамту, Північного та Південного вузлів зв’язку. У 14 адміністративних районах 162 відділення зв’язку надають послуги поштового-телеграфного зв’язку тримільйонному місту. Цехи та дільниці підприємства забезпечені досконалою оргтехнікою, засобами надання й обробки інформації та транспортування пошти. До переліку діючого обладнання входять близько 700 комп’ютерно-касових комплексів, що застосовуються для надання послуг та управління виробництвом. Одинадцять відділень і служб надають послуги факсимільного зв’язку, електронної та гібридної пошти.

За економічними і виробничими показниками Київська дирекція в системі «Укрпошти» очолює список з більшості пріоритетних позицій.

Інф. «Дня»
Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати