Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Постійний ефект присутності

У Черкасах відкрито тропічну оранжерею
06 серпня, 10:11
ФОТО ОЛЕКСАНДРА СОЛОНЦЯ

У Дитячому парку Черкас відбулося відкриття оранжереї. Її унікальність у тому, що відвідувачі мають змогу поринути в дивовижний світ тропіків, роздивляючись не лише рослини, які там ростуть, а й милуючись птахами та тваринами. Звісно, ця місцина не може зрівнятися з відомим храмовим комплексом Ангкор-Ват, який є найбільшою культовою спорудою Камбоджі, проте в Черкасах обрали саме цю назву. Як розповів «Дню» директор Черкаського зоопарку Євгеній Ван, ідея створити оранжерею у нього з’явилася ще 20 років тому. Проте тільки зараз її вдалося реалізувати.

«Усі світові зоопарки вже давно розвиваються у цьому напрямку — коли тварини і рослини знаходяться в одному середовищі із відвідувачами. Тобто є постійний ефект присутності, і люди мають змогу відчути всю повноту і принадність експозиції», — розповів директор зоопарку. За його словами, комунальне підприємство «Дирекція парків» здійснило ремонтні роботи приміщення, а зоопарк займався наповненням оранжереї. Було висаджено чимало рослин, проте потрібен час, щоб вони виросли, тому зараз складно розгледіти всю величність задуму. Що ж до тварин і птахів, то вони тут почуваються досить комфортно. Папужки, жаби та ящірки грають у піжмурки із відвідувачами, ховаючись за зеленим листям. Є і кілька великих різнобарвних метеликів. Їм до вподоби яскраве вбрання, тож, угледівши на комусь червону кофтинку чи блакитний шалик, крилаті створіння не розмірковуючи одразу сідають на відвідувачів.

Крім того, в експозиції представлено тварин у спеціальних біомодулях — на них можна дивитися через скло. Йдеться про тих мешканців оранжереї, котрі можуть налякати людей або зашкодити рослинам. Це павуки, скорпіони, а також маленькі носухи, мангусти, варани.

Хоча відкриття уже відбулося, Євгеній Ван стверджує, що в оранжереї — непочатий край роботи. «Потрібно установити один великий кондиціонер, не до кінця зроблено систему поливу... Щодо експозиції — ми не зупиняємося на досягнутому, надалі будемо готувати біомодулі для інших тварин: групи безхребетних, маленьких папуг, різних плазунів», — пояснив директор зоопарку.

 До речі, в оранжереї панує особлива атмосфера завдяки унікальній композиції храмового комплексу на тему цивілізації Стародавнього Сходу. Її створили черкаські скульптори під час проведення цьогорічного фестивалю кам’яних фігур «Живий камінь-2013».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати