Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення (з) легенди

У Львові представили стінопис із присвятою синові Франка
29 жовтня, 10:56

Мурал із зображенням першого директора Дому Франка — Петра Франка відкрили на вул. Івана Франка, 150 — на підпірній стіні музею. Подія відбулася з нагоди 130-річчя від дня народження Петра Франка і в межах святкування 80-річчя Львівського літературно-меморіального музею Івана Франка.

«Інженер-хімік, науковець, педагог, письменник, учасник національно-визвольних змагань 1914—1920 років, чотар легіону Українських січових стрільців, засновник Української галицької авіації і військовий летун УГА, співзасновник спортивно-патріотичної скаутської організації «Пласт», активний спортовець і популяризатор спорту — це все про Петра Франка», — зазначав на представленні стінопису директор музею Богдан ТИХОЛОЗ. І дякував за можливість створення муралу Львівській облдержадміністрації, від якої Музей Франка у свій день народження, 10 жовтня, отримав сертифікат на реалізацію арт-проєкту «Петро Франко. Повернення (з) легенди» (98 тисяч гривень). А вже 27 жовтня Петро Франко повернувся — і як портрет, і як історія його багатого на події життя, і, поза сумнівом, як зовнішня реклама музею. Зображена на муралі й дружина Петра — Ольга Франко. «Усе це забезпечує ефект присутності Героя тут, сьогодні, з нами і повсякчас», — сказав на урочистостях Богдан Тихолоз.

Присутній на події голова ЛОДА Максим КОЗИЦЬКИЙ подякував працівникам інституції і за працю, і за ініціативи задля популяризації славного роду Франків. «Мене переповнюють радість і гордість за те, що Львівщина так гідно вшановує пам’ять Франкового сина. Нещодавно, на свято Покрови, у Нагуєвичах відкрили перший в Украіїні пам’ятник Петрові Франку, а сьогодні ми свідки відкриття муралу», — сказав голова ЛОДА.

Франкознавець, доцент Львівського національного університету Наталя Тихолоз розповіла про життя і творчість Петра Франка. Від імені родини Франків подяку втілювачам проєкту склав онук Петра Франка — Петро Галущак.

Святкування 80-ліття Дому Франка триває. Попереду — багато цікавих і змістовних заходів. Зокрема, науковий семінар «Петро Франко. Формула долі» (обговорення монографії Наталі Тихолоз), представлення інтерактивного музейного простору «Галявина Лиса Микити», відкриття меморіальної експозиції «Пивниця Дому Франка», також — лекції-екскурсії, поетично-співочі дійства та презентації видань.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати