Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять рекордів Володимира Зайця

У селі Затоки на Вінниччині з’явилася скульптура хлопчика-мізинчика розміром 4 сантиметри
11 жовтня, 10:41

На Вінниччині обійстя майстра Володимира Зайця прикрашають десятки скульптур: Баба-Яга в ролі балерини, смішний віслюк та персонаж із відомого мультфільму «Жив-був пес», кікімора, дерев’яний слон, козак, який поливає квіти... Люди з радістю приїздять подивитися на диво-витвори.

«За своє життя я виготовив понад сотню різних скульптур. Багато з них роз’їхались Україною. Буває, сама природа уже створює готові форми, а я їх вдосконалю. Іду лісом, бачу — впало дерево, і воно нагадує мені якусь тварину. Вдома починаю працювати над скульптурою», — ділиться майстер.

А ще Володимир любить організовувати цікаві масові заходи, спілкуватися й навчати людей. І тому аж п’ять разів встановив рекорд України. «Я малював з дітьми найдовший малюнок в Україні. Потім виготовив найбільшу ложку, розписану петриківським розписом, а ще найвищий вказівний знак з найбільшою кількістю напрямків. Найбільше пишаюся скульптурою Тараса Шевченка, над якою працювали дев’ять тисяч людей на Майдані. Усі охочі могли взяти собі на згадку шматочок дерева й носити як осиковий оберіг від нечистої сили», — розповідає Володимир Заєць.


ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Найбільше скульпторові подобається працювати з липою: вона м’яка, а також може стояти в приміщенні за сталої температури десятки років. Зараз майстер виготовив найменшу скульптуру в Україні — хлопчика-мізинчика. Над своїм витвором митець працював два місяці. Із суцільного дерева він виготовив спочатку постамент заввишки два метри. На ньому півметровий чобіт-скорохід велетня із однойменної казки. У нього і намагається залізти бронзовий хлопчик-мізинчик. Його розмір менший за чотири сантиметри. Скульптуру занесли до книги рекордів України в номінації «Найменша металева скульптура».

«Я давно співпрацюю з книгою рекордів і тому вирішив створити знову щось унікальне. Довго вивчав, чи є у світі щось подібне до моєї ідеї. І виявилось, що ні. У моїй скульптурі хлопчика-мізинчика прихований сенс нашого життя. Адже це — пам’ятник звичайній людині, яка хоче чогось досягти в житті. Прагне до певної висоти. Тим паче, підвернувся шматок дерева, з якого більшу скульптуру і не зробиш. А простенький чобіт став постаментом для цього хлопчика. Після реєстрації рекорду в Україні хочу подати заявку до книги рекордів Гіннеса. Далі подарую скульптуру якомусь місту. Або ж зроблю ще серію подібних, щоб була композиція».

До речі, скульптор безкоштовно виготовляє манекени-приманки для учасників АТО, які дуже часто рятували життя військовим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати