Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Від бароко до року»

В Острозі відкрили «Культурний барбакан»
18 вересня, 10:04
ФОТО АВТОРА

Цієї неділі в Острозі відбувся фестиваль «Від бароко до року», присвячений відновленню Татарської надбрамної вежі (кін. XV — поч. XVI ст.).

Ініціативна група острожан (міська влада, заклади культури, Національний університет «Острозька академія», музеї міста, представники бізнесу та громадські організації) розробила проект «Культурний барбакан», який переміг у конкурсі «Малі міста — великі враження», що проводило Міністерство культури України. Проект обрали зі 158 інших грантових заявок із усієї країни. «Культурний барбакан» здобув фінансову підтримку в розмірі півмільйона грн, також 100 тисяч грн виділила Рівненська облдержадміністрація, 150 тисяч — Острозька міська рада, а 35 тисяч спільними зусиллями зібрала громада Острога.

Мета проекту — залучення Татарської вежі до туристичної інфраструктури міста. Проект «Культурний барбакан» покликаний захистити, зберегти, примножити спадщину Острога, тому історична пам’ятка тепер використовуватиметься як арт-простір та локація-стимул культурного розвитку громади міста і трансформація «Острога екскурсійного» в «Острог подієво-туристичний». Автором ідеї відновлення зруйнованої частини Татарської вежі за допомогою металевої стіни є аспірант Острозької академії Андрій Брижук, автор візуалізації проекту – Андрій Малюський.

«Тепер це не якесь лякливе місце з чагарниками й купою сміття, а класна локація. Спільними зусиллями нам повністю вдалося реалізувати творчий задум, який полягав у спорудженні стилізованої прозорої стіни з металевих конструкцій, що відтворює форму вежі. На самій стіні згодом будуть встановлені лави у два ряди для глядачів», — прокоментував Андрій Брижук.

За словами однієї з ініціаторок, авторки проекту, начальниці відділу культури і туризму виконкому Острозької міської ради Ольги Лозюк, у Татарській вежі планують створити сценічний та виставковий простір, адже хочуть, щоб історія та мистецтво були зрозумілі й цікаві всім. Також молодь матиме простір для обговорення власних ініціатив, культурне життя стане доступним людям з інвалідністю, а гості міста зможуть залишитися на ніч, щоб побачити вечірні світлові шоу.

Татарська вежа є одним із трьох збережених в Україні барбаканів, одним з яких є Луцька вежа в Острозі, іншим — Луцька брама в Дубні. Слово «барбакан» відоме з пізнього середньовіччя і означає фортифікаційну споруду для захисту підступів до брами замку або міста. Барбакан складався з укріплень баштового чи бастіонного типу навколо зовнішньої брами, з’єднаних з внутрішньою міською брамою критим проходом, званим шиєю. Перед зовнішньою брамою був звідний міст понад заводненим ровом, що охоплював барбакан. На думку архітекторки Олени Годованюк, назву «Татарська» вежа отримала через сусідство з поселенням татар в Острозі. Вона мала два яруси, поєднуючи еліпс і прямокутник. Споруда повністю виступала за межі кам’яного муру, безпосередньо зв’язаного з її торцевим фасадом, зверненим у бік міста. Вежа складена з пісковика на вапняному розчині, стіни були армовані дерев’яними зв’язками. У першому ярусі був наскрізний арочний проїзд. В останній чверті XVI ст., за князювання Василя-Костянтина Острозького, значно модернізували фортифікаційні споруди Острога, зокрема й Татарську надбрамну вежу. Завершення її отримало зубчатий аттик з бійницями. В інтер’єрі вежа поярусно мала дерев’яні обхідні галереї.

Писемні джерела про історію Татарської вежі уривчасті й бідні інформацією. Уперше вежа згадується 20 травня 1603 року в Акті про поділ маєтностей Василя-Костянтина Острозького. У XVII ст. Татарська вежа, ймовірно, постраждала під час національно-визвольної війни під проводом Богдана Хмельницького, коли козацькі загони здобували місто Острог і «пускали з димом до неба». Із початку XVIII ст. літературно-архівні відомості про Татарську вежу перериваються і поновлюються знову з середини XIX ст., коли в наукових і культурних колах зростає зацікавленість історією острозьких пам’яток і розпочинається їх дослідження з метою відновлення.

Фестиваль «Від бароко до року» порадував острожан та гостей міста театралізованим відкриттям оновленої Татарської вежі за участю князя Василя-Костянтина Острозького, представників міської і обласної влади, концертом барокової музики від Musica Antiqua Leopolis Consort, виступом співачки Олени Мальчик, вокальною формацією легендарної «Піккардійської Терції» та концертом симфонічного рок-оркестру BREVIS. Також у цей день встановили рекорд України: гасло фестивалю «На варті культури!» виголосили п’ятдесятьма мовами світу і присвятили відомому вченому, випускникові Острозької протогімназії Агатангелу Кримському, який знав шістдесят мов. Завершальним акордом фестивалю стало відеошоу від Town image studio та фаєр-шоу від творчого гурту «Княжа забава».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати