Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Гра в дурня» з громадою

Чому активісти не вірять у результативність урядової робочої групи щодо скандальних будівництв у Києві
15 вересня, 11:35
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Майже місяць при Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства працює спеціальна міжвідомча робоча група з питань законності будівництва деяких об’єктів у Києві. Загалом урядовці мають розглянути одинадцять найбільш конфліктних на сьогодні точок. Серед них — зведення житлового комплексу на місці Сінного ринку, знищення лісу у селищі Биківня, небезпечне будівництво висотки на Мечникова, 11А.

Чи є необхідні дозволи та погодження для кожного будівництва, як вони відповідають законодавству — ці питання мають з’ясувати спільно представники Мінрегіонбуду, Міністерства культури, Міністерства юстиції, Державної архітектурно-будівельної інспекції, Держгеокадастру, Київської міської державної адміністрації, Київради, а також фахівці у галузі будівництва та архітектури, представники громадських організацій, інформує прес-служба Мінрегіонбуду. Та громада до цієї ініціативи ставиться скептично.

«БЕСІДА ЧИНОВНИКІВ МІЖ СОБОЮ»

Робоча група створена за ініціативи міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадія Зубка, головує на її засіданнях його заступник Лев Парцхаладзе. Ззовні все виглядає гарно. Та схоже на те, що замість конструктивної роботи йде «замилювання» проблеми. За словами голови громадської організації «Барви життя» Лідії Гончаренко, наразі це нагадує бесіду чиновників самих із собою. Адже жодного представника громадськості до складу робочої групи так і не включено.

«Представників громадськості, зокрема тих, чиї права порушено, до зазначеної робочої групи не включили, — коментувала раніше Олена Терещенко (Єскіна), громадська діячка та депутатка Київради VII скликання. —  Більшість із них про існування цієї групи навіть не знають! Добре, що у її складі мають бути представники Мінкульту, НАБУ, поліції та прокуратури. Але представники трьох останніх структур на перше засідання не з’явилися. Добре, що хоча б кілька адрес протиправних будівництв серед сотень інших буде розглянуто. Але яким чином? Маю величезне занепокоєння, що і ця робоча група виявиться черговою серед створених, що просто заговорить проблему».

Як додають активісти, Мінрегіонбуд повинен вирішити проблему у правовому полі, тобто скасувати дозволи на незаконні будівництва. Без цього відомство заочно бере на себе відповідальність за кожен протиправно зведений об’єкт з обговорюваного списку.

НЕКОНСТРУКТИВНІ ПЕРЕГОВОРИ

Цього тижня відбулося друге засідання робочої групи, на якому розглянули п’ять об’єктів (на першому засіданні 23 серпня вивчали проблему інших шести проблемних точок). Вчергове представники громадськості розповіли про суть проблеми по кожному об’єкту та попросили включити активістів до робочої групи офіційно. Бо зараз їх пускають на робочі засідання швидше як слухачів, а не рівноцінних учасників вирішення конфліктів.

«За підсумками кожного засідання протягом декількох робочих днів буде розміщений відповідний протокол, який знаходитиметься у вільному доступі на сайті міністерства, — цитує Лева Парцхаладзе прес-служба Мінрегіонбуду. — Усі об’єкти, розглянуті на попередньому засіданні, на даний час знаходяться у роботі відповідних виконавців, які поінформують про результати виконаної роботи на наступному засіданні».

Як бачимо, конструктиву поки небагато. Напередодні другого засідання робочої групи член Української академії архітектури Віктор Глеба закликав колег озвучувати на зустрічі такі вимоги: проведення громадської експертизи скандальних забудов (з цією вимогою активісти вже кілька разів пікетували Кабмін) та скасування дії дозволів, декларацій, карток благоустрою та інших документів, що дозволяють таке будівництво. Крім того, треба надати активістам для розгляду будівельні плани та фотомакети кожного конфліктного об’єкта. Також Віктор Глеба вважає, що Геннадій Зубко повинен видати доручення-наказ Державній архітектурно-будівельній інспекції щодо термінової перевірки об’єктів зі списку робочої групи на виконання вимог містобудівного обґрунтування та відповідності договорів оренди до фактичної функції. Наприклад, житловий комплекс «Ярославів град» на місці Сінного ринку мав бути на 50% громадським об’єктом. Зараз це повністю комерційна споруда.

НЕЗАЛЕЖНИХ ЕКСПЕРТИЗ БОЯТЬСЯ

Як уточнила «Дню» Лідія Гончаренко, історія зі створенням робочої групи взагалі стала сюрпризом для громади. Адже активісти вимагали зовсім іншого — уже згаданих громадських експертиз по кожному скандальному об’єкту.

«Згідно з постановою уряду №976 «Про затвердження Порядку сприяння проведенню громадської експертизи діяльності органів виконавчої влади», ми маємо право ініціювати громадські експертизи, написавши відповідні заяви до Кабміну, — продовжує Лідія Гончаренко. — Уряд повинен їх затвердити протягом десяти днів від дня подачі. Замість цього починається «гра в дурня». Кабмін створює цю робочу групу. Чиновники бояться проведення незалежних громадських експертиз, цим ще ніхто не займався, ми як першопрохідці, хоча ця постанова існує з 2008 року. У ній прописано, що коли створюється така громадська експертиза, то до неї не може потрапити людина з конфліктом інтересів чи зацікавлені чиновники. Це був би хороший механізм вирішення проблеми незаконних забудов. Наша перемога стала б прецедентом, щоб інші активісти пішли цим шляхом».

Наразі заяви активістів про проведення громадських експертиз чиновники ігнорують. Тому громада готує запасний план. Крім відкритих кримінальних проваджень проти посадовців Державної архітектурно-будівельної інспекції, хоче ініціювати відкриття кримінальних справ проти посадовців Мінрегіонбуду за  допущені порушення містобудівного законодавства. Паралельно готують акції з вимогою таки дозволити незалежну громадську оцінку найбільш резонансних забудов. І очікують на розв’язку історії зі створенням урядової робочої групи.

«Невідомо, чи наші виступи на цих засіданнях записуються під протокол. Чиновники просто дізнаються про наявні у нас документи, щоб віддати забудовнику. Це насмішка. Але урядовці змушені дограти у цю гру, щоб потім винести рішення, що все нормально», — вважає Лідія Гончаренко. «День» стежитиме за розвитком ситуації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати