Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Люди барикадували ворота лавками»

04 грудня, 11:13

Чому в Росії патріарх Кирило  засудив протести на Болотній, а в Україні священики рятували 300 опозиціонерів за стінами монастиря від бійців «Беркуту»? Українська православна церква не стала підтримувати режим Януковича й закликала владу й опозицію не виходити за рамки закону. Medialeaks поговорив з офіційним представником Михайлівського Златоверхого монастиря Іваном Сидором про те, чому в ніч на суботу його служителі вирішили укрити в храмі опозиціонерів, які рятувалися від кийків «Беркуту».

— Іване, розкажіть, будь ласка, що сталося в ту ніч? Як до вас прийшли люди, як ви вирішували, де їх класти спати, як годувати. Це ж була глибока ніч, церковні ворота напевно були зачинені.

— У ту ніч, перед побиттям «Беркутом» мирних людей, які вийшли на мітинг, життя монастиря йшло у своєму звичайному руслі: щодня о 7:00 ворота відчиняють і о 23:00 зачиняють. Коли відчинили ворота в ніч на 30 листопада, я не знаю, але... Я пою в хорі кліроса Михайлівського собору, й коли я зайшов до собору (близько 7:30) на службу, то побачив багатьох людей, які просто спали на підлозі.

— Як було прийняте рішення прихистити протестувальників у церкві? Протестувальники самі прийшли до церкви чи їх хтось повідомив, що вони можуть сховатися від «Беркуту» в соборі?

— Ворота монастиря завжди відчинені для всіх. Намісник монастиря не забороняв усім охочим заходити на територію собору. Тим паче якщо люди просили притулку. Прихистити людей у стінах монастиря благословив братію сам Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (він же є священно-архімандритом Златоверхої обителі).

— Можете розповісти, що це були за люди, які прийшли до церкви з Майдану? Це були здебільшого молоді люди? Студенти? Скільки їх було? Вони були налякані?

— Людей було близько 300 осіб. Усім ченці давали гарячий чай, їжу. Цікаво те, що коли під ворота монастиря приїхав «Беркут», то люди з переляку зачинили ворота й забарикадували їх лавками. Реально люди були налякані! За розповіддю очевидців подій на Майдані, «Беркут» і міліція доганяли й били людей навіть за кілометр від стели Незалежності. Тому вони сховалися в монастирі в надії, що вони не наважаться увійти туди (вони й не заходили).

— У п’ятницю протестувальники стали жертвами, їх били кийками і серед них було багато постраждалих. Але в неділю настрій людей змінився — було зроблено спробу захопити урядові будівлі, битися з поліцейськими. Як ви ставитеся до радикальних дій протестувальників?

— Бійня на Банковій вулиці — це реально провокація! Люди, куплені Медведчуком (Віктор Медведчук — екс-глава АП України. — Прим. Medialeaks) роблять все, щоб зірвати мітинг! Протест народу за євроінтеграцію має мирний характер. Ніхто захоплювати Адміністрацію Президента не буде, а якщо і будуть, то люди самого Януковича, щоб створити картинку, ніби ситуація вийшла з-під контролю. Повірте, це правда!

— Росіянам дуже впало в очі, що ваш собор дав притулок протестувальникам, бо коли в Москві проходили мітинги на Болотній площі проти влади Володимира Путіна, церква опозиціонерів піддала критиці, й навпаки, дії влади і патріарх, і інші представники духівництва підтримали. Чому ви підтримали людей, а наша церква не підтримала?

— До питання політики й Церкви, Михайлівський Златоверхий монастир — це Українська православна церква Київського патріархату. І порівнювати РПЦ  і УПЦ КП важко. Канони й обряди, Біблія та Євангелія, учення й догмати у нас однакові, апостольська спадковість є в обох Церквах, а погляди на місце Церкви в політиці тут різні.

Невже ви, росіяни, ще не усвідомили, що патріарх Кирило у згоді з президентом Росії? Він не піде проти президента. Невже ви не розумієте, що РПЦ і Росія не дадуть Україні реальної незалежності?..

Хоча Київ і хрестив Русь, Україна має повне право відродити свою національну Церкву, яку 1686 року підпорядкував собі Московський Патріархат. РПЦ цього не дасть зробити, оскільки 1/3 парафій  Православної Церкви СРСР були на території України. Гроші, парафія, перше місце в Уселенському Православ’ї, Третій Рим — ось чого добивається патріарх Московський Кирило. Україна, українська історія, гроші, рабство, асиміляція народів (гасло патріарха Кирила: «Україна — Росія — Білорусь — єдина Русь») — ось чого добивається уряд Росії. І добивається не одне століття. Нам не треба, щоб Москва нас зігрівала — нагрілася на Україні вже достатньо...

Особисто я не засуджую Росію чи жителів цієї країни. Я засуджую владу Росії й владу України. І президента Росії прошу дати Україні самостійно обрати свій шлях, а гаранта України прошу сповідатися перед Богом і людьми й піти з президентського крісла. Упевнений, що мене підтримають усі тверезомислячі українці, тому що на Майдані Незалежності й у всіх містах України саме за виконання цих вимог щодня моляться мільйони, а не тисячі, як про це говорять російські телеканали.

medialeaks.ru

(друкується зі скороченнями)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати