Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Потреба – велика»

Як інженери «Львівської політехніки» зайнялися... підйомниками для людей з інвалідністю
01 березня, 12:51
ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ «ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ»

Працівники кафедри механіки та автоматизації машинобудування Інституту інженерної механіки і транспорту «Львівської політехніки» сконструювали і встановили підйомник для людей з інвалідністю, які мешкають в одному із львівських будинків.

«НА ГРОМАДСЬКИХ ЗАСАДАХ»

Усе розпочалося зі звернення мешканки будинку за адресою вул. Чукаріна, 11. Тетяна Голікова — мати двох синів. Її старший син — на війні з 2014 року, а молодший — має інвалідність з дитинства. Вона звернулася до районної адміністрації з проханням допомогти в облаштуванні під’їзду засобами, які полегшили б життя молодшому синові, який переміщується в інвалідному візку. Проблема полягала в тому, що вхід до під’їзду будинку облаштований пандусом, від першого поверху до квартири функціонує ліфт, а от від рівня вхідних дверей до рівня ліфта першого поверху є кілька сходинок, які людина в інвалідному візку здолати самотужки або навіть з допомогою однієї людини не може. Для цього мати вимушена просити сторонніх, аби допомогли їй перенести сина вниз чи догори через отих кілька сходинок.

В адміністрації матері відмовили через брак коштів на вирішення подібних питань. Тоді вона звернулась до керівника місцевого житлового комунального підприємства, а він зі свого боку — до науковців кафедри механіки та автоматизації машинобудування (МАМ) «Львівської політехніки». Фахівці кафедри створюють засоби автоматизації різноманітних технологічних процесів. Зокрема, завідувач кафедри, професор Ігор КУЗЬО брав активну участь у розробці багатьох гірських канатних підйомників на території від Карпат до Камчатки.

«Зваживши всі «за» і «проти», вирішили допомогти з розв’язанням проблеми, — розповідає професор Ігор Кузьо. — Специфіка вирішення поставленого завдання полягала в тому, що розробити і виготовити підйомник треба було на «голому ентузіазмі», тобто на громадських засадах, оскільки фінансування робіт не передбачалося. Втім, ЛКП оплатило придбання матеріалів для виготовлення підйомника.

На жаль, зведені за радянських часів будинки не мають умов для комфортного пересування людей з інвалідністю. Для прикладу, в підпорядкуванні цього ЛКП — 208 багатоквартирних будників. За підрахунками його тодішнього директора Романа Олійника, орієнтовно 10% під’їздів потребують розв’язання подібних проблем через проживання в під’їзді хоча б однієї людини з інвалідністю».

До розробки підйомника також були залучені доценти кафедри МАМ Юрій Шоловій та Володимир Боровець. Над системою керування підйомником працював провідний спеціаліст кафедри Ігор Мельничук. Експериментальний зразок підйомника був виготовлений у науково-дослідній лабораторії кафедри. А згодом підйомник змонтували в під’їзді будинку, де він успішно експлуатується донині.

«ГОТОВІ ЗАПРОПОНУВАТИ СВОЇ РОЗРОБКИ Й ДЕРЖАВІ»

«Науково-виробнича база нашої лабораторії цілком дозволяє виготовляти подібні пристрої, — відзначає професор Ігор Кузьо. — Більше того, їхня вартість у нас в чотири-п’ять разів менша від відомих зарубіжних пристроїв, де ціна аналогічних підйомників перевищує вісім тисяч євро. Звісно, що такими разовими благодійними акціями ми в Україні цю проблему будемо розв’язувати десятками років. Натомість за відповідного фінансування ми готові запропонувати свої оригінальні розробки для промислового виробництва і державі, і зацікавленим приватним структурам. Звичайно, після того як наші підйомники покажуть себе в експлуатації, ми усунемо можливі недопрацювання і доведемо їх до остаточних кондицій. Але для того має бути бажання тих державних структур, які відповідають за вирішення соціальних питань.

Думаю, з часом із допомогою влади або зацікавлених спонсорів нам вдасться розв’язувати цю проблему на більш масовому рівні».

Зараз колектив кафедри працює над виконанням подібного завдання для будинку на вулиці Патона, 27. «Планування цього будинку принципово відрізняється від попереднього, адже тут відсутня вільна площа в під’їзді. Як наслідок, це вимагає принципово іншого технічного вирішення. Тому і конструкція підйомника буде повністю відрізнятись від попередньої», — каже Ігор Кузьо.

Також у планах — потенційна розробка відповідних підйомників у корпусах «Львівської політехніки», які будуть призначені для людей з інвалідністю. «Для прикладу, в головному корпусі ми відшукали шахту старого австрійського ліфта, яким ніхто зараз не користується. Подивимося, можливо, там зможемо змонтувати підйомник. Оскільки в цьому, однозначно, є велика потреба», — підсумовує професор.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати