Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

П’ять книжок на грудень

Автори і твори, які «День» радить прочитати цього місяця
30 листопада, 00:00
ПРИХІД ЗИМИ, ЗОКРЕМА, АСОЦІЮЄТЬСЯ З ЧИТАННЯМ: СНІГ ЗА ВІКНОМ, ПОТРІСКУВННЯ ДРОВ У КАМІНІ, КРІСЛО-ГОЙДАЛКА, ЧАЙ, ЩО ПАРУЄ, І... КНИЖКИ / ФОТО РЕЙТЕР

Починається грудень — не лише час поступового розгортання нескінченних зимових свят, а й віддавна особлива пора для читання. Звісно, сьогодні зовсім не обов’язково (і далеко не завжди можливо) виконувати приписи романтичних уявлень про крісло з ковдрою біля каміна, вікно з хуртовиною і книжку в руках. Але все одно читати взимку — це специфічний, ні на що не схожий затишок. Саме з огляду на це «День» вирішив порекомендувати нашим читачам таку добірку нових книжок, що їх, на нашу думку, буде найкраще читати саме в грудні.

1. Галина ТКАЧУК

«Найкращі часи». — Київ: Електрокнига, 2012.

Електронна книжка (яку, щоправда, можна замовити й у друкованому вигляді) таких собі «казок для дорослих», оповідань Галини Ткачук, написаних у різні роки. Безпосередність, зворушливість, забавні логічні ходи, затишні й детальні описи місць і краєвидів, незмінне почуття гумору, здається, ніколи не полишають цю молоду, але вже досить успішну письменницю. Дива в її книжці трапляються будь-де: в електричках, на вулиці, в полі; стиль оповіді час від часу перетворюється з наївного в епічний і навпаки, а буденність тут спілкується з міфологічними й містичними мотивами.

2. Таня МАЛЯРЧУК

«Біографія випадкового чуда». — Харків: КСД, 2012.

Історія дівчини, котра хотіла всім добра. Лєна народилася у бідній родині й росла в добу економічної та моральної кризи суспільства. Абсолютно несподівано в неї розвинулося надзвичайно потужне чуття справедливості, геть недоречне в пострадянській країні. І ось Лєна з усіх сил намагається допомогти кожному покривдженому й упослідженому, хто трапляється на її шляху. Перед читачем розгортаються історії, з одного боку моторошні, а з другого — приправлені специфічним гумором і відчуттям «випадкового чуда», котре в останню мить інколи рятує тих, кого, здається, нічого вже не може врятувати. Словом, у цій книжці завжди залишається місце для оптимізму, не кажучи вже про приємне, стильне письмо Тані Малярчук.

3. Остап СЛИВИНСЬКИЙ

«Адам». — Meridian Czernowitz. Кам’янець-Подільський, ТОВ Друкарня «Рута», 2012.

Нова збірка знаного львівського поета Остапа Сливинського. Надзвичайно плавні, естетизовані вірші, одночасно спокійні та сповнені загадкової внутрішньої тривоги, непевності, вслухання у навколишній видимий і невидимий світ. Книжка для любителів естетських, задумливих верлібрів.

4. Валерій ШЕВЧУК

«Птахи з невидимого острова». — Київ: «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА», 2012.

Класика української літератури ХХ століття представляти не потрібно. Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» пропонує чергове, просто й вишукано оформлене перевидання прози Валерія Шевчука. І, боюся, в цьому випадку як мінімум без ковдри й крісла перед зимовим вікном не обійтися. Бо ж перед нами надзвичайно погідне, лагідне, сповнене цікавих подробиць і гарних образів письмо.

5. Володимир В’ЯТРОВИЧ

«Історія з грифом «Секретно». — Львів: Часопис, 2012.

Історична тематика теж буде на часі в грудні. Тим паче, що історії від Володимира В’ятровича — безпосередньо з архівів НКВД-КГБ, у котрих ще дуже далеко не все вивчено та оприлюднено. Книжка складається з окремих «нарисів», що розповідають про різні цікаві та маловідомі або суперечливі епізоди історії ХХ століття. Є тут, наприклад, про репресії письменників у 1930-х роках і про українсько-польську різанину 1940-х. Або справжній пригодницький детектив про людину на ім’я Хаїм Сигал, котрий у часи Другої світової примудрився побути і радянським міліціонером та партизаном, і українським повстанцем-«бульбівцем», і комендантом нацистської поліції, й контрабандистом на польсько-німецькому кордоні...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати