Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Анархія в Об’єднаному Королівстві

10 січня, 10:25

«Секс Пістолз» — підробка, що стала реальністю. Їхній менеджер Малкольм МакЛарен мав трьох хлопців у групі, а потім сказав: «Чому б вам не взяти Джона Лайдона (вокаліст «Секс Пістолз». — Д.Д.)?». Вони його зненавиділи. Нормальний менеджер прогнав би його, але Малкольм сказав: «Ненавидите? Чудово!» Це було дуже креативним. Панки в середині 1970-х не просто купували одяг, а моделювали його самі, кріпили значки, булавки. Люди з 75-доларовими джинсами перестали бути модними. Це важливий момент, адже підлітки не мали грошей. Запанував принцип DIY — Do It Yourself, «зроби сам», який передавав послання: «Хай цей безлад залишається як є». Також це стосувалося поліції, яка не любила тих, хто вирізнявся, а ми таким чином віднайшли спосіб сказати: «Йдіть під три чорти!».

На мою думку, найвпливовіші рок-групи всіх часів — «Бітлз» і «Секс Пістолз». Були й інші, як «Пінк Флойд», але вони не породили тисяч послідовників. Ось чудова особливість біт-стилю — раптом кожен в Англії став рокером; лише в Ліверпулі існувало понад 400 груп. Те ж саме стосується панку й «нової хвилі»: всі, кого ти знав, опинились у якійсь групі. Це пов’язано з новими можливостями. Адже тоді хлопці й дівчата, що навчалися в університеті, працювали на будівництві або деінде, думали: «Я робитиму цю справу все життя». І ось з’являється така річ: «Тобі не потрібно добре грати на гітарі, просто спробуй, спроба — це вже успіх». І таке чудово почути, коли ти молодий. Це дуже вивільняє душу».

Інтерв’ю з британським режисером Філом Стронгменом, автором фільмів про історію панк-року Anarchy! McLaren Westwood Gang (2016) та про пореволюційне мистецтво України «Київ незламний» (Kiev Unbroken, 2017) читайте в найближчих номерах нашої газети.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати