Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Львівська Народна Республіка?

20 вересня, 10:01

На Львівському форумі видавців уже під кінець перенесено — фактично, зірвано — презентацію книжки під назвою «Ліва Європа».

Раніше, теж на Форумі, не відбулася запланована презентація «Майї та її мам» («День» уже писав про це). А на початку серпня  оргкомітет луцького фестивалю «Бандерштат» скасував представлення «Розстрільного календаря» Олени Герасим’юк.

Отже, три абсолютно різних видання — збірка лівої публіцистики, дитяча книжка про різні види сімейного партнерства, дослідження про жертв сталінських репресій — і одна історія: скасування презентації через тиск ультраправих (хоча я б назвав їх просто нацистськими) рухів, що мали претензії до змісту книжок чи до їхніх авторів.

Із цього приводу можна сказати одне: набридло.

Набридли нацистські невігласи, які нав’язують свої погляди силою кулаків.

Набридла безпорадність «нової» поліції.

Набридло те, що мер Львова — втілення політичної неспроможності. Можна скільки завгодно поліпшувати бізнес-клімат чи боротися зі сміттям. Але якщо ти нездатен забезпечити безпеку публічних подій, значить, ти не міський голова, а те, що сказано вище.

Нарешті, набридло те, наскільки часто такі новини приходять із заходу України. Бо тут можна ще згадати, як минулої весни у Львові місцеві погромники (за мовчазного сприяння поліції) влаштували справжнє полювання на учасників та учасниць «Фестивалю Рівності», й інші, менш помітні інциденти.

Львів заслужено має неофіційний статус українського П’ємонту. А ось коли його називають найбільш європейським містом країни, це здається поганим жартом. Бо таку зневагу до прав і свобод людини практикують не в Європі, а в державі на схід від Хутора-Михайлівського і ще на окупованих цією державою територіях Донбасу. Виходить не П’ємонт, а Львівська Народна Республіка.

А знак питання стоїть, бо Львів у цьому сенсі серед наших міст, на жаль, не унікальний.

Хтось може обуритися, і нехай.

Набридло!

Хочеться жити в Європі, а не в Народній Республіці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати