Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комсомолець Путін збирає молодих однодумців

03 лютого, 12:11
ФОТО REUTERS

Якщо хтось і сумнівався, що справа Комінтерну живе та процвітає, то він глибоко помилявся. Вслід за зимовою Олімпіадою наступного року Сочі має прийняти ХІХ всесвітній фестиваль молоді та студентів. А кураторами цього дійства стануть, крім офіційних структур РФ, три колишніх перших секретарі ЦК ВЛКСМ – Євген Тяжельніков, Борис Пастухов і Віктор Мішин.

Але про все по-порядку.

Усесвітні фестивалі молоді та студентів – це нерегулярні масові зібранні представників лояльних до Кремля лівих молодіжних організацій. Перший такий фестиваль відбувся 1947 року у Празі, на нього зібралося 17 тисяч осіб. Рекордним став VI фестиваль 1957 року, проведений у Москві – на нього приїхало 34 тисячі учасників. У перші двадцять років фестивалі проходили під гаслом «За мир і дружбу», з 1968 року – під гаслом «За солідарність, мир и дружбу», з 1990-х – «За антиімперіалістичну солідарність, мир і дружбу».

Офіційним організатором фестивалів виступала й виступає заснована 1945 року так звана Всесвітня федерація демократичної молоді, яку вважають спадкоємницею Комуністичного інтернаціоналу молоді, оскільки федерація ця завжди отримувала основне фінансове підживлення з Москви й ніколи не виступала проти політики СРСР. Іншими спонсорами ВФДМ свого часу були держави Варшавського пакту, Куба та КНДР; після розпаду Радянського Союзу головними спонсорами стали Куба й Венесуела. Нині, як бачимо, ця роль переходить до Росії, яка має намір зібрати у Сочі представників понад 100 держав (більшість яких їхатиме туди і проживатиме не за свій рахунок).

Як заявив першому російському телеканалу керівник Федерального агентства РФ у справах молоді Сергій Поспєлов, нинішня генерація лідерів російського молодіжного руху у зв’язку з майбутнім дійством зустрілася «с ветеранами молодежной политики, если там можно назвать тех людей, которые по-прежнему в строю и которые хотят поделиться опытом того, как был организован фестиваль и в 1957 году и в 1985 году в Москве. Ребята из молодежных организаций хотят это все услышать, увидеть и поделиться опытом, узнать его и показать преемственность поколений в фестивальном движении, что очень важно». Відкриваючи зустріч з колишніми вождями комсомолу, Поспєлов сказав, зокрема: «Чрезвычайно символично, что ХІХ Всемирный Фестиваль должен пройти в год 100-летнего юбилея Великой Октябрьской Социалистической Революции (всі ці чотири слова в інформаційному повідомленні – з великих літер – С.Г.) и 60-летия проведения первого московского фестиваля».

У зустрічі, крім колишніх вождів ВЛКСМ, взяли участь і нинішні лідери різних груп російського комсомолу – перший секретар ЦК ЛКСМ РФ Анатолій Долгачов, перший секретар ЦК РКСМ Дар’я Мітіна, перший секретар ЦК РКСМ(б) Олександр Батов, другий секретар ЦК ВЛКСМ Руслан Хугаєв, керівник молодіжної організації «Справедлива сила» Ілля  Свиридов й інші. Крім того, у зустрічі взяли участь начебто-не-комсомольці – голова Національної ради молодіжних і дитячих громадських об’єднань Григорій Пєтушков, відповідальні працівники Агентства у справах молоді та представники студентських організацій низки провідних московських вузів. Ну, а відбулася зустріч… правильно, у московському Музеї революції, який офіційно нині зветься Музеєм сучасної історії, проте зберіг колишні традиції.

«Зубри» комсомолу (крім трьох перших секретарів ВЛКСМ, досвід юному поколінню ленінців-путінців передавало чимале число високопоставлених комсомольських номенклатурників радянських часів) наголошували, що майбутній фестиваль не повинен бути суто «червоним», суто проросійським, слід залучати до участі в ньому молодих соціал-демократів, троцькістів, представників визвольних рухів, екологістів тощо. Мовляв, нехай буяють усі кольори, як це було раніше. Щоправда, вони забули сказати, що в минулому така політична різнобарвність була конче потрібна КҐБ, «Штазі» й іншим спецслужбам комуністичних держав для масового вербування агентури серед потенційних лідерів лівих сил десятків країн світу, але то цілком зрозуміла забудькуватість – не випадково-бо Тяжельніков кілька разів посилався на авторитет Юрія Андропова. Цікаво, що будуть робити ФСБ і ҐРУ в Сочі, чи продовжать вони «славетні» традиції «органів» радянського часу?

Принаймні, інші традиції будуть збережені: ІТАР-ТАСС буде одним із основних інформаційних спонсорів фестивалю, а гаслом фестивалю, як запропонував один із «зубрів» фестивального руху минулих часів Михайло Гусман, може стати перелицьоване сталінське гасло 1941 року: «Отечество в опасности!». Гусман наголосив: «У нас сейчас не только Отечество, но и мир в опасности». Ясна річ, хто створює цю небезпеку і хто рятує світ…

А ще у виступах звучала тривога з приводу стану справ на пострадянських теренах. Виявляється, у ВФДМ, крім комсомольців Росії, задіяні ще й організації з України, заявку подали комсомольці Молдови. Говорилося, що проведення фестивалю в Росії «поможет вовлечь наши (!!!- С.Г.) бывшие республики в международное фестивальное движение». Що ж, принаймні, є робота для СБУ: відстежити ті персоналії, які поїдуть від імені української «демократичної молоді» до Сочі, їхні контакти там і їхню діяльність по поверненню. Адже весь «демократизм» ВФДМ полягає в тому, що вона реалізує сталінську настанову на те, щоби комуністи змогли «поднять знамя буржуазно-демократических свобод» і використати його у своїх інтересах. І не тільки Україні, як на мене, слід звернути увагу на всесвітню молодіжну акцію, що її проведе Кремль на честь століття більшовицького перевороту.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати