Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Мої враження від US-Ukraine Security Dialog VIII

17 лютого, 11:55

15 лютого у Вашингтоні відбулася конференція з питань безпеки і американсько-українських відносин, яка була організована Радою з питань зовнішньої політики, Атлантичною Радою та Українським Конгресовим Комітетом США.

Конференція US-Ukraine Security Dialog VIII проходила в бібліотеці Конгресу США, що спростило для багатьох її учасників з числа сенаторів, членів Палати представників Конгресу США і їхніх штатних радників можливість взяти участь у конференції і виступити на ній.

Організаторами була проведена велика робота, щоб зібрати на неї одних із кращих експертів у сфері міжнародної безпеки, безпеки України і проблемних питань у відносинах Росії із Заходом.

Мій виступ стосувався теми реформування і відновлення бойової потужності Збройних Сил України до рівня гарантованого захисту країни в оборонній операції при можливій повномасштабній агресії з північного сходу. А також пов'язаних з цим проблемних питань як внутрішнього так і зовнішнього характеру.

...Головне позитивне враження від конференції - дійсно високий рівень підтримки України з боку представників Конгресу США, як від демократів, так і від республіканців. А також виражена в багатьох виступах критична еволюція мислення західних "мозкових центрів" у бік визнання факту, що агресія Росії проти України – "це не тільки війна проти України, а й проти Заходу в цілому..."

Для мене це був особливо разючий контраст у порівнянні з перебуванням української делегації в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі в квітні 2014 року. У той час за ланчем з послами країн НАТО на чолі з першим заступником Генерального Секретаря НАТО послом Вершбоу мої слова, що "...це початок війни не між Росією та Україною, а війни між двома цивілізаціями...", сприймалися або з ввічливим скептицизмом, або зі стриманою усмішкою на обличчі...

Позитивне враження також від дійсно нових можливостей для України, які відкриваються для неї у зв'язку з обранням нового Президента США. Однак тут головна проблема - це вже рівень компетенції й професіоналізму з боку керівництва нашої країни, яке відповідає за питання національної оборони і безпеки, а також рівень довіри до нього з боку США і провідних країн Заходу...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати